Letselschadezorg - Letselschadezorg.nl https://letselschadezorg.nl Hulp nodig bij het verhalen van uw letselschade? Thu, 15 Feb 2024 08:24:02 +0000 nl hourly 1 https://letselschadezorg.nl/wp-content/uploads/2023/02/cropped-letselschade-favi-32x32.png Letselschadezorg - Letselschadezorg.nl https://letselschadezorg.nl 32 32 Letselschade bij knieletsel https://letselschadezorg.nl/letselschade-bij-knieletsel/ https://letselschadezorg.nl/letselschade-bij-knieletsel/#respond Tue, 31 Oct 2023 09:38:27 +0000 https://letselschadezorg.nl/?p=912 Knieletsel is een veelvoorkomende vorm van letsel die kan ontstaan door een ongeval, een val, een botsing of een andere oorzaak. Dit kan variëren van een kneuzing tot een breuk, een scheur, een ontwrichting of een beschadiging van de kniebanden, de meniscus of het kraakbeen.

Het kan leiden tot pijn, zwelling, stijfheid, beperkte beweging, instabiliteit en functieverlies van de knie. In sommige gevallen kan knieletsel zelfs leiden tot blijvende invaliditeit, arbeidsongeschiktheid of verminderde levenskwaliteit.

Als u knieletsel heeft opgelopen door de schuld van een ander, bijvoorbeeld door een ongeval in het verkeer, een ongeval binnen een bedrijf, een medische fout of een mishandeling, dan kunt u recht hebben op een schadevergoeding voor uw letselschade.

Kan ik een schadevergoeding krijgen voor knieletsel?

Als u knieletsel heeft opgelopen door de schuld van een ander, dan kunt u in veel gevallen een schadevergoeding krijgen voor knieletsel. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als u knieletsel heeft opgelopen door een verkeersongeval, een bedrijfsongeval, een medische fout, een sportongeval of een ongeval in de openbare ruimte.

Om een schadevergoeding te krijgen voor knieletsel, moet u kunnen aantonen dat:

  • Er sprake is van aansprakelijkheid: u moet bewijzen dat de wederpartij verantwoordelijk is voor het ontstaan van uw knieletsel. Dit kan door middel van getuigenverklaringen, foto’s, video’s, politierapporten of medische dossiers.
  • Er sprake is van causaliteit: dit betekent dat u moet kunnen aantonen dat uw knieletsel het gevolg is van het ongeval of de fout. Bijvoorbeeld door middel van medische rapporten, verklaringen van artsen of specialisten, of onderzoeken naar de aard en de ernst van uw knieletsel. Lees er hier meer over: causaal verband bij letselschade.
  • Er sprake is van schade: u moet aantonen dat u schade heeft geleden of nog zal lijden door uw knieletsel. Dit doet u door middel van rekeningen, bonnetjes, loonstroken, offertes of prognoses.

Als u kunt aantonen dat er sprake is van aansprakelijkheid, causaliteit en schade, dan kunt u een schadeclaim indienen bij de wederpartij of diens verzekeraar. U kunt dit zelf doen of met behulp van een letselschade specialist.

Welke schade kan ik claimen bij letselschade door knieletsel?

Bij letselschade door knieletsel kunt u verschillende vormen van schade claimen, waaronder:

  • Medische kosten: dit omvat alle kosten die verband houden met uw medische behandeling, zoals ziekenhuisverblijf, operaties, fysiotherapie en medicijnen.
  • Inkomensverlies: als het knieletsel leidt tot arbeidsongeschiktheid of verminderde werkcapaciteit, kunt u een vergoeding krijgen voor dit verlies van inkomsten.
  • Revalidatiekosten: hieronder vallen kosten voor revalidatieprogramma's, zoals fysiotherapie, en eventuele aanpassingen aan uw levensstijl of woning.
  • Smartengeld: dit is een vergoeding voor de emotionele en psychische gevolgen van het knieletsel, zoals pijn, leed, verdriet en eventueel verlies van levensvreugde. Klik hier voor meer informatie overs smartengeld.

Kan ik smartengeld claimen voor knieletsel?

Ja, u kunt smartengeld claimen voor knieletsel. Het bedrag aan smartengeld is afhankelijk van de ernst van het letsel en de impact ervan op uw dagelijks leven.

Rechters baseren zich vaak op eerdere uitspraken in vergelijkbare gevallen om tot een passende vergoeding te komen. Een letselschade specialist kan u bijstaan om een rechtvaardige vergoeding te verkrijgen.

Schadevergoeding voor toegenomen slijtage door knie letsel

Als gevolg van knieletsel kan er sprake zijn van toegenomen slijtage (bijvoorbeeld artrose) in het kniegewricht op lange termijn. In dergelijke gevallen heeft u recht op een schadevergoeding die de kosten van deze toegenomen schade dekt.

Hiervoor is het wel essentieel dat u kunt bewijzen dat er een causaal verband bestaat tussen het ongeval en de toegenomen slijtage. Dit kan ooit lastiger zijn dan u denkt, waardoor juridische hulp vaak verstandig is.

Letselschade voor knieletsel claimen via een letselschade specialist

Het is aan te raden om bij knieletsel een gespecialiseerde letselschade advocaat of expert in te schakelen. Bij letselschadezorg.nl begrijpen wij maar al te goed dat het proces van een letselschadezaak complex kan zijn.

Zo moet u de tegenpartij aansprakelijk stellen, bewijs leveren en onderhandelen met de tegenpartij of diens verzekeraar. Bovendien bent u waarschijnlijk nog aan het revalideren waardoor u andere dingen aan uw hoofd heeft.

Laat een letselschade jurist van letselschadezorg.nl u ondersteunen in uw letselschadezaak, zodat u zich kunt focussen op uw herstel. Bovendien nemen wij u alle zorgen uit handen en doen wij er alles aan om succesvol een schadevergoeding te claimen voor uw knieletsel.

]]>
https://letselschadezorg.nl/letselschade-bij-knieletsel/feed/ 0
Crush letsel https://letselschadezorg.nl/crush-letsel/ https://letselschadezorg.nl/crush-letsel/#respond Tue, 31 Oct 2023 09:30:29 +0000 https://letselschadezorg.nl/?p=907 Stelt u zichzelf voor: u bent aan het werk op een bouwplaats, of u zit in de auto tijdens een verkeersongeval. Plotseling wordt een deel van uw lichaam samengedrukt onder immense druk. Dit angstaanjagende scenario staat bekend als crush letsel.

Op deze pagina zullen we dieper ingaan op wat crush letsel precies is, wat te doen in geval van een dergelijk letsel, de gevolgen ervan, hoe het behandeld wordt en of u recht heeft op een schadevergoeding.

Ook zullen we de mogelijkheid van juridische hulp bespreken voor slachtoffers van crush letsel om succesvol een schadevergoeding te claimen voor uw opgelopen letsel.

Wat is crush letsel?

Crush letsel is een ernstige vorm van letsel die optreedt wanneer een deel van het lichaam wordt samengedrukt onder grote druk. Dit kan gebeuren als gevolg van diverse situaties, zoals een verkeersongeval, een industrieel ongeval op de werkvloer, of zelfs bij natuurrampen waarbij mensen bekneld raken onder puin.

Het letsel kan variëren van kneuzingen en breuken tot ernstige beschadigingen van inwendige organen. Bij crush letsel is het van essentieel belang om direct medische hulp in te schakelen, aangezien de gevolgen ernstig kunnen zijn. Zo kan crushletsel onder andere leiden tot:

  • Kneuzingen
  • Breuken
  • (Inwendige) bloedingen
  • Zenuwbeschadiging
  • Spierschade
  • Orgaanfalen
  • Amputatie
  • Compartimentsyndroom
  • Rabdomyolyse
  • Shock
  • Knieletsel

Wat moet u doen bij crush letsel?

Bij crush letsel is het van cruciaal belang om onmiddellijk medische hulp in te roepen. Bel direct het alarmnummer en geef een duidelijke beschrijving van de situatie.

Probeer het slachtoffer niet zelf te verplaatsen, tenzij er direct levensgevaar dreigt, omdat dit de schade kan verergeren. Blijf bij het slachtoffer om geruststelling te bieden en wacht op professionele hulp.

Ondanks dat u hier in dergelijke situaties niet direct aan zal denken, wat begrijpelijk is, is het toch van belang om documentatie van het ongeval te (laten) verzamelen.

Denk hierbij aan getuigenverklaringen, medische rapporten en andere belangrijke gegevens en documentatie. Dit zal bijdragen aan het succesvol kunnen claimen van een schadevergoeding in geval dat iemand anders aansprakelijk is voor het ongeval.

Wat zijn de gevolgen van crush letsel door beknelling of beklemming?

De gevolgen van crush letsel kunnen zeer ernstig en uiteenlopend zijn. Dit hangt echter af van de specifieke omstandigheden en de ernst van het letsel.

Een van de meest ernstige gevolgen van crush letsel door beknelling of beklemming is het compartimentsyndroom. Dit is een situatie waarbij de druk in een afgesloten ruimte in het lichaam (een compartiment) zo hoog wordt dat de bloedtoevoer naar de weefsels wordt afgesneden.

Dit kan leiden tot onherstelbare schade aan de spieren, zenuwen en bloedvaten in het compartiment. Het compartimentsyndroom kan optreden in elk lichaamsdeel, maar komt vooral voor in de armen en benen.

Een ander ernstig gevolg van crush letsel door beknelling of beklemming is rabdomyolyse. Dit is een aandoening waarbij de spiercellen afsterven en hun inhoud in het bloed lekken. Rabdomyolyse kan leiden tot nierfalen, hartritmestoornissen, leverbeschadiging en andere complicaties.

Behandeling van crush letsel

De behandeling van crush letsel hangt af van de ernst en de aard van het letsel. In veel gevallen kan een operatie nodig zijn om gebroken botten te zetten, beschadigde organen te repareren of bloedingen te stoppen. Daarbij kunnen fysiotherapie en revalidatie essentieel zijn voor het herstelproces.

In sommige gevallen kan langdurige medische zorg nodig zijn, afhankelijk van de blijvende schade die is opgelopen. Een multidisciplinair behandelteam, bestaande uit artsen, chirurgen, fysiotherapeuten en andere specialisten, zal samenwerken om de best mogelijke zorg te bieden aan het slachtoffer van crush letsel.

De behandeling en het genezingsproces bij crush letsel is vaak langdurig, pijnlijk en complex. Bovendien brengt het veel onvoorziene kosten met zich mee die al gauw kunnen oplopen tot duizenden euro's. En het wordt vaak nog pijnlijker als iemand anders aansprakelijk is voor het ontstaan van het letsel.

In geval dat iemand anders verantwoordelijk is voor het ontstaan van uw crushletsel kunt u een schadevergoeding claimen. Hiervoor kan het verstandig zijn om een letselschade jurist of -advocaat in te schakelen. Hij/zij kan u helpen bij het succesvol claimen van een schadevergoeding, zodat u zich kunt focussen op uw herstel.

Heb ik recht op een schadevergoeding bij crush letsel?

Slachtoffers van crush letsel kunnen in veel gevallen recht hebben op een schadevergoeding. Dit kan worden verhaald op de verantwoordelijke partij, zoals een werkgever bij een bedrijfsongeval of een andere nalatige partij bij een verkeersongeval.

Een schadevergoeding kan bestaan uit een vergoeding voor materiële schade (zoals medische kosten, inkomensverlies of aanpassingen aan uw woning) en immateriële schade (zoals pijn, leed of verminderde levensvreugde) via smartengeld.

Het is belangrijk om professionele juridische bijstand in te schakelen om de juiste stappen te nemen in het proces van het claimen van een schadevergoeding. Een gespecialiseerde advocaat in letselschade kan u helpen bij het verzamelen van bewijsmateriaal en het indienen van de juiste documentatie.

Juridische hulp inschakelen

Als u crush letsel heeft opgelopen door toedoen van een ander, is het verstandig om juridische hulp in te schakelen. Een gespecialiseerde letselschade advocaat of -jurist kan u helpen om uw recht op een schadevergoeding te claimen en te onderbouwen.

Een juridisch expert kan u ook bijstaan in het contact met de tegenpartij, de verzekeraar, de politie, de medici en andere betrokkenen. Bovendien kan een juridisch expert u adviseren over uw rechten en plichten, uw kansen en risico’s en uw mogelijkheden en beperkingen.

De letselschade juristen van letselschadezorg.nl staan voor u klaar om u te ondersteunen in uw letselschadezaak. Wij zullen u alle zorgen uit handen nemen zodat u zich kunt richten op uw herstel en revalidatie, terwijl wij ervoor zorgen dat u een schadevergoeding krijgt waar u recht op heeft.

]]>
https://letselschadezorg.nl/crush-letsel/feed/ 0
Blijvende invaliditeit als gevolg van letselschade https://letselschadezorg.nl/blijvende-invaliditeit-letselschade/ https://letselschadezorg.nl/blijvende-invaliditeit-letselschade/#respond Tue, 31 Oct 2023 09:25:23 +0000 https://letselschadezorg.nl/?p=904 Soms is de schade die iemand oploopt door een bedrijfsongeval, verkeersongeval of een medische misser zo ernstig dat er sprake is van blijvende invaliditeit. Dit betekent dat iemand blijvend beperkt is in zijn of haar lichamelijke of geestelijke functioneren.

Blijvende invaliditeit kan grote gevolgen hebben voor het leven van het slachtoffer en zijn of haar naasten. Maar wat is blijvende invaliditeit precies? Hoe wordt het percentage van blijvende invaliditeit vastgesteld? En heb ik recht op een vergoeding voor blijvende invaliditeit? We vertellen er u alles over!

Wat is blijvende invaliditeit?

Blijvende invaliditeit betekent dat iemand door een ongeval of een medische fout blijvend lichamelijk of geestelijk letsel heeft opgelopen. Het gaat hierbij om letsel dat niet meer (volledig) kan genezen of herstellen.

Voorbeelden van blijvende invaliditeit zijn: amputatie, verlamming, blindheid, doofheid, hersenletsel, chronische pijn, psychische klachten en posttraumatische stressstoornis.

De gevolgen van blijvende invaliditeit kunnen variëren van verminderde mobiliteit tot verlies van bepaalde lichaamsfuncties, en kunnen een aanzienlijke impact hebben op het dagelijks leven van het slachtoffer.

Welke schade kunt u lijden als gevolg van blijvende invaliditeit?

Wanneer iemand te maken krijgt met blijvende invaliditeit door een ongeval, ongeluk of medische fout, kan dit leiden tot diverse vormen van schade. Deze schade kan zowel financieel als emotioneel van aard zijn en heeft een aanzienlijke impact op het leven van het slachtoffer.

Enkele vormen van schade die iemand kan lijden bij blijvende invaliditeit door een ongeval zijn:

  • Medische kosten: dit omvat de kosten voor medische behandelingen, revalidatie en eventuele aanpassingen aan de leefomgeving.
  • Inkomensverlies: als de blijvende invaliditeit het slachtoffer belet om te werken of het inkomen aanzienlijk vermindert, kan dit leiden tot inkomensverlies. Dit kan zowel op korte als op lange termijn gevolgen hebben.
  • Smartengeld: smartengeld is een vergoeding voor de immateriële schade die het slachtoffer heeft geleden, zoals pijn, verdriet en verlies van levensvreugde als gevolg van de blijvende invaliditeit.
  • Kosten voor aanpassingen: als gevolg van de blijvende invaliditeit kunnen er aanpassingen aan de woning of auto nodig zijn om het dagelijks leven van het slachtoffer te vergemakkelijken.
  • Hulp en zorgkosten: afhankelijk van de aard van de blijvende invaliditeit, kunnen er kosten zijn voor professionele hulp of zorg die het slachtoffer nodig heeft.

Heb ik recht op een schadevergoeding bij blijvende invaliditeit door letselschade?

Ja, als u blijvende invaliditeit heeft opgelopen als gevolg van letselschade, heeft u in veel gevallen recht op een schadevergoeding. Deze vergoeding is bedoeld om de financiële gevolgen van de blijvende invaliditeit te compenseren. Enkele veel voorkomende schadeposten zijn:

  • Medische kosten
  • Verlies van inkomsten
  • Verlies van arbeidsvermogen
  • Kosten voor aanpassingen
  • Kosten voor huishoudelijke hulp
  • Revalidatiekosten
  • Juridische kosten
  • Pensioenschade
  • Studievertraging
  • Smartengeld

Dit kan onder andere medische kosten, kosten voor aanpassingen aan de woning of auto, inkomensverlies en smartengeld omvatten. Het is belangrijk om juridische bijstand in te schakelen om uw rechten te waarborgen en de juiste vergoeding te verkrijgen.

Hoe wordt het percentage van blijvende invaliditeit vastgesteld?

Het percentage van blijvende invaliditeit geeft aan hoeveel procent uw lichamelijke of geestelijke functioneren is verminderd door uw letsel. Dit percentage wordt vastgesteld door een onafhankelijke medisch deskundige op basis van medische richtlijnen.

Een veelgebruikte methode is de zogenaamde AMA-guides (American Medical Association Guides to the Evaluation of Permanent Impairment). Hierin worden de criteria en richtlijnen vastgelegd voor het beoordelen van blijvende invaliditeit.

De beoordeling wordt uitgevoerd door een medisch letselschade specialist, vaak een onafhankelijke expert die geen directe betrokkenheid heeft bij de zaak, het is dus iets anders als een letselschade belangenbehartiger. Deze expert beoordeelt de medische gegevens en voert eventueel aanvullende onderzoeken uit om de mate van invaliditeit vast te stellen.

Voorbeeld:

Stel dat u door een ongeval een ernstige beschadiging aan uw rechterhand heeft opgelopen, waardoor u uw duim, wijsvinger en middelvinger niet meer kunt gebruiken. Uw rechterhand is voor 50% invalide geworden en maakt 9% uit van uw hele lichaam.

Het percentage van blijvende invaliditeit voor uw hele lichaam is dan 50% van 9%, oftewel 4,5%. Dit betekent dat u door uw letsel 4,5% minder kunt functioneren dan een gezond persoon van hetzelfde geslacht en leeftijd.

Staat blijvende invaliditeit in verband met arbeidsongeschiktheid?

Blijvende invaliditeit staat niet altijd in verband met arbeidsongeschiktheid. Arbeidsongeschiktheid betekent namelijk dat u door uw letsel niet meer (volledig) in staat bent om uw werk te verrichten. Ondanks dat arbeidsongeschiktheid het gevolg kan zijn van blijvende invaliditeit is dat andersom niet altijd het geval.

Om maar even een ernstig voorbeeld te noemen kan iemand die zijn been is verloren (amputatie) bijvoorbeeld voor 10% blijvend invalide zijn geraakt, maar zijn werkzaamheden op kantoor nog volledig of gedeeltelijk uit kunnen voeren.

Arbeidsongeschiktheid wordt uitgedrukt in een percentage dat aangeeft hoeveel procent u nog kunt verdienen ten opzichte van uw oude inkomen. Bij blijvende invaliditeit wordt er daarentegen gekeken naar het percentage van lichaams functionaliteit wat niet altijd in verband staat met het percentage van arbeidsongeschiktheid.

Laat u juridisch bijstaan in geval van blijvende invaliditeit bij letselschade

Het proces van het verkrijgen van een rechtvaardige vergoeding bij blijvende invaliditeit door letselschade kan complex zijn. Daarom is het sterk aan te raden om juridische bijstand in te schakelen.

Een letselschade advocaat van letselschadezorg.nl kan u helpen bij het verzamelen van bewijsmateriaal, het onderhandelen met de verzekeraar en het indienen van een letselschade claim. Hierdoor vergroot u de kans op een rechtvaardige vergoeding die uw financiële toekomst veilig stelt.

Neem vandaag nog contact met onze letselschade juristen om uw situatie aan ons voor te leggen. Wij gaan vervolgens voor u aan de slag om alle benodigde documenten en gegevens te verzamelen om succesvol een schadevergoeding voor u te claimen.

]]>
https://letselschadezorg.nl/blijvende-invaliditeit-letselschade/feed/ 0
Arbeidsongeschikt als gevolg van letselschade https://letselschadezorg.nl/arbeidsongeschikt-als-gevolg-van-letselschade/ https://letselschadezorg.nl/arbeidsongeschikt-als-gevolg-van-letselschade/#respond Tue, 31 Oct 2023 09:20:08 +0000 https://letselschadezorg.nl/?p=901 Stel u voor, u heeft een ernstig ongeval gehad en daardoor bent u niet in staat om te werken. Dit is een beangstigende situatie waarin velen zich helaas bevinden. Arbeidsongeschiktheid door letselschade kan een verwoestende impact hebben op uw leven, zowel fysiek als financieel.

We vertellen u graag meer over de verschillende aspecten van arbeidsongeschiktheid als gevolg van letselschade, van de criteria voor arbeidsongeschiktheid tot de mogelijkheden voor schadevergoeding en het belang van juridische bijstand.

Wanneer is er sprake van arbeidsongeschiktheid?

Arbeidsongeschiktheid treedt op wanneer een persoon door een ongeval of letsel niet in staat is om zijn of haar werkzaamheden uit te voeren.

Dit kan variëren van tijdelijke arbeidsongeschiktheid, waarbij iemand gedurende een beperkte periode niet kan werken, tot permanente arbeidsongeschiktheid, waarbij de persoon niet meer in staat is om ooit weer aan het werk te gaan.

De mate van arbeidsongeschiktheid wordt bepaald door een medisch specialist of adviseur, die een grondig onderzoek uitvoert om de ernst van het letsel en de impact ervan op het vermogen om te werken te beoordelen.

Hoe wordt de mate van arbeidsongeschiktheid bepaald?

De bepaling van de mate van arbeidsongeschiktheid is een cruciale stap in het proces van letselschadeclaims. Medische professionals, zoals artsen en specialisten, spelen hierin een centrale rol. Zij evalueren de aard en omvang van het letsel en beoordelen in hoeverre dit invloed heeft op de werkcapaciteit van het slachtoffer.

Deze beoordeling is vaak gebaseerd op internationaal erkende richtlijnen en standaarden, en kan resulteren in een percentage van arbeidsongeschiktheid. Dit percentage vormt de basis voor verdere juridische stappen en het vaststellen van mogelijke schadevergoedingen.

Wat zijn de gevolgen van arbeidsongeschiktheid?

Arbeidsongeschiktheid door letselschade kan een diepgaande impact hebben op het leven van het slachtoffer. Naast de fysieke uitdagingen kunnen de financiële gevolgen enorm zijn.

Bovendien kunnen psychologische en emotionele aspecten niet worden onderschat. Het aanpassen aan een leven zonder de mogelijkheid om te werken kan een zware last zijn en professionele ondersteuning is vaak nodig.

Veel voorkomende gevolgen van arbeidsongeschiktheid zijn onder andere:

  • Inkomensverlies: als u arbeidsongeschikt raakt, kunt u (een deel van) uw salaris mislopen. U kunt wel recht hebben op een uitkering van uw werkgever, de overheid of een verzekeraar, maar deze is meestal lager dan uw oorspronkelijke inkomen. Bovendien kan uw uitkering na verloop van tijd afnemen of stoppen.
  • Carrière schade: als u arbeidsongeschikt raakt, kunt u minder of geen kansen meer hebben om promotie te maken, opleidingen te volgen of over te stappen naar een andere baan. Dit kan leiden tot een lagere functie, minder waardering of zelfs ontslag.
  • Verminderde levensvreugde: als u arbeidsongeschikt raakt, kunt u minder plezier hebben in uw werk en in andere activiteiten die u graag doet. Hiervan kunt u ook stress, frustratie, verdriet of boosheid over uw situatie ervaren. Dit kan invloed hebben op uw zelfvertrouwen, relaties en gezondheid.

Heb ik recht op een schadevergoeding als ik arbeidsongeschikt raak door een ongeval?

Als u arbeidsongeschikt raakt door een ongeval dat is veroorzaakt door iemand anders, dan heeft u recht op een schadevergoeding van de aansprakelijke partij.

Dit kan bijvoorbeeld gaan om de bestuurder van een ander voertuig, de eigenaar van een gebouw of terrein, de fabrikant van een gebrekkig product of de werkgever die zijn zorgplicht heeft geschonden.

U kunt de aansprakelijke partij of zijn verzekeraar aansprakelijk stellen voor uw schade en een vergoeding eisen.

Voor welke schade kan ik een schadevergoeding krijgen?

Als u arbeidsongeschikt raakt door een ongeval, dan kunt u een schadevergoeding krijgen voor alle schade die u daardoor lijdt. Dit kan gaan om:

  • Materiële schade: materiële schade is de schade die u kunt berekenen in geld, zoals medische kosten, reiskosten, huishoudelijke hulp, aanpassingen aan uw woning of voertuig, verlies van inkomsten, pensioenschade of studievertraging. 
  • Immateriële schade: immateriële schade is de schade die u niet kunt berekenen in geld, maar die wel een negatieve invloed heeft op uw leven, zoals pijn, leed, ongemak, verminderde levensvreugde of psychische klachten. Voor deze schade kunt u een smartengeldvergoeding krijgen.

Hoeveel schadevergoeding kan ik claimen?

De hoogte van de schadevergoeding hangt af van verschillende factoren, waaronder de ernst van het letsel, de mate van arbeidsongeschiktheid en de financiële gevolgen voor de benadeelde.

Er zal bijvoorbeeld gekeken worden naar de mate van arbeidsongeschiktheid, mogelijke revalidatie en re-integratie om te bepalen hoeveel schadevergoeding nodig is om de schade te compenseren.

Het is van groot belang om een ervaren letselschade advocaat in te schakelen om een nauwkeurige inschatting te maken en de juiste stappen te ondernemen om een passende vergoeding te verkrijgen.

Meer lezen over letselschade berekenen? Druk dan op de link.

Juridische hulp inschakelen als u door letselschade arbeidsongeschikt raakt

Het inschakelen van juridische hulp is van essentieel belang wanneer u arbeidsongeschikt raakt door letselschade. Een ervaren letselschade jurist kan u bijstaan in het hele proces, van het vaststellen van de mate van arbeidsongeschiktheid tot het indienen van een schadeclaim en het onderhandelen over een rechtvaardige vergoeding.

Bij letselschadezorg.nl begrijpen wij maar al te goed hoe complex een letselschadezaak kan zijn. Daarom bieden we u kosteloze juridische hulp bij het verhalen van een passende schadevergoeding voor uw geleden schade door arbeidsongeschiktheid na een ongeval.

Neem vandaag nog contact met ons op om uw situatie voor te leggen. Vervolgens gaan wij voor u aan de slag om alle schadeposten in kaart te brengen, onderhandelingen te voeren met de tegenpartij en een schadevergoeding te claimen waar u recht op heeft.

]]>
https://letselschadezorg.nl/arbeidsongeschikt-als-gevolg-van-letselschade/feed/ 0
Affectieschade https://letselschadezorg.nl/affectieschade-bij-letselschade/ https://letselschadezorg.nl/affectieschade-bij-letselschade/#respond Tue, 31 Oct 2023 09:11:16 +0000 https://letselschadezorg.nl/?p=898 Stel je voor dat je partner, kind, ouder of broer of zus ernstig gewond raakt of overlijdt door een ongeval of een misdrijf. Hoe zou je je dan voelen? Verdrietig, boos, machteloos, verscheurd? Dit zijn allemaal emoties die te maken hebben met affectieschade.

Affectieschade is de immateriële schade die je lijdt als een naaste ernstig letsel oploopt of overlijdt door toedoen van een ander. In de vorm van smartengeld kunnen nabestaanden hiervoor een vergoeding krijgen.

Ondanks dat een vergoeding voor affectieschade het leed niet zal wegnemen, biedt het wel enige vorm van erkenning en genoegdoening. Dit kan bijdragen aan de verwerking van de pijn en het verdriet.

Wat is affectieschade?

Affectieschade is de emotionele schade die naasten van een slachtoffer kunnen ervaren als gevolg van een ernstig ongeval of misdrijf. Dit kan bijvoorbeeld optreden na het overlijden, maar ook bij blijvend letsel of ernstige psychische schade van het slachtoffer.

Affectieschade wordt niet fysiek gemeten, maar betreft de psychische en emotionele impact die het voorval heeft op de naasten van het slachtoffer. Het betreft dus de immateriële schade, zoals verdriet, pijn en verminderde levensvreugde van naasten, en wordt daarom in de vorm van smartengeld vergoedt.

Wet Affectieschade

De Wet Affectieschade is een wet die op 1 januari 2019 in werking is getreden en die het mogelijk maakt om affectieschade te verhalen op de aansprakelijke partij. Voorheen was dit niet mogelijk in Nederland, omdat de wet alleen smartengeld toekent aan het slachtoffer zelf.

Deze wet is bedoeld om erkenning en genoegdoening te bieden aan naasten van slachtoffers en om hun leed te verzachten. Echter geldt de Wet Affectieschade alleen voor ongevallen en misdrijven die na 1 januari 2019 hebben plaatsgevonden.

Kan ik een vergoeding krijgen voor affectieschade?

Ja, dankzij de Wet Affectieschade is het mogelijk om een vergoeding te krijgen voor affectieschade. Deze vergoeding kan worden geclaimd bij degene die aansprakelijk is voor het ongeval of het misdrijf. Dit kan bijvoorbeeld een verzekeraar zijn of de dader zelf.

Het is belangrijk om juridische stappen te ondernemen om een vergoeding te verkrijgen waar u recht op heeft. Hiervoor is het verstandig om een letselschade jurist of -advocaat in te schakelen, zodat de juiste juridische stappen genomen kunnen worden.

Wie heeft recht op een vergoeding voor affectieschade?

Personen die een nauwe affectieve band hebben met het slachtoffer en ernstig psychisch letsel hebben opgelopen als gevolg van het ongeval of misdrijf, hebben recht op een vergoeding voor affectieschade.

Niet iedereen die een naaste verliest of ziet lijden heeft recht op een vergoeding voor affectieschade. De Wet Affectieschade bepaalt wie in aanmerking komt voor deze vergoeding. Dit zijn:

  • De echtgenoot, geregistreerd partner of levensgezel van het slachtoffer.
  • De kinderen en ouders van het slachtoffer.
  • De broers en zussen van het slachtoffer, als zij op het moment van het ongeval in gezinsverband met het slachtoffer samenwonen.
  • Degene die duurzaam in gezinsverband de zorg voor het slachtoffer had, zoals een pleegouder of een stiefouder.
  • Degene voor wie het slachtoffer duurzaam in gezinsverband de zorg had, zoals een pleegkind of een stiefkind.
  • Een persoon met een bijzonder hechte en nauwe band tot het slachtoffer, waaruit op grond van redelijkheid en billijkheid voortvloeit dat deze persoon als naaste recht heeft op een vergoeding voor affectieschade.

Hoe hoog is de vergoeding voor affectieschade?

De hoogte van de vergoeding voor affectieschade varieert afhankelijk van de ernst van het leed en de situatie. De bedragen kunnen verschillen, en zijn vastgesteld aan de hand van richtlijnen en jurisprudentie. 

Hieronder vindt u een overzicht van de bedragen voor affectieschade:

CategorieErnstig en blijvend letselOverlijdenErnstig en blijvend letsel door misdrijfOverlijden door misdrijf
Echtgenoot, geregistreerd partner of levensgezel€ 15.000€ 17.500€ 17.500€ 20.000
Thuiswonende kinderen en ouders€ 15.000€ 17.500€ 17.500€ 20.000
(Meerderjarige) niet-thuiswonende kinderen en ouders€ 12.500€ 15.000€ 15.000€ 17.500
Broer of zus (in gezinsverband samenwonend)€ 15.000€ 17.500€ 17.500€ 20.000
Zorg in gezinsverband (pleegouder, stiefouder, pleegkind, stiefkind)€ 15.000€ 17.500€ 17.500€ 20.000
Overige Nauwe Persoonlijke Relaties€ 12.500€ 15.000€ 15.000€ 17.500

Let op: deze bedragen zijn richtlijnen en kunnen in individuele gevallen afwijken als er sprake is van bijzondere omstandigheden die een hogere of lagere vergoeding rechtvaardigen. Een rechter kan hierover beslissen.

Is er sprake van affectieschade of shockschade?

Twee termen die weleens door elkaar worden gehaald zijn affectieschade en shockschade, maar het zijn twee verschillende begrippen. Affectieschade betreft de emotionele schade die naasten ervaren door het leed van het slachtoffer.

Shockschade daarentegen heeft betrekking op de emotionele schade die iemand zelf direct ervaart door het waarnemen van een ernstig ongeval of misdrijf. Het kan voorkomen dat iemand zowel recht heeft op een vergoeding voor affectieschade als shockschade, indien aan de voorwaarden wordt voldaan.

Juridische hulp bij het verhalen van een vergoeding voor affectieschade

Het verliezen of zien lijden van een naaste is een ingrijpende gebeurtenis die veel emoties met zich meebrengt. Het is dan ook begrijpelijk dat je niet meteen denkt aan het claimen van een vergoeding voor affectieschade.

Toch is het belangrijk om dit wel te doen, want een vergoeding kan je helpen om je leed te verzachten en om verder te gaan met je leven. Bovendien kan het je een gevoel van rechtvaardigheid geven als de aansprakelijke partij erkent dat hij of zij jouw naaste iets heeft aangedaan.

Het proces van het verhalen van een vergoeding voor affectieschade kan echter complex zijn. Het is daarom aan te raden om juridische hulp in te schakelen bij dit proces.

Een gespecialiseerde letselschade jurist van letselschadezorg.nl kan u begeleiden bij het indienen van de claim en u helpen om de maximale vergoeding te verkrijgen waar u recht op heeft. Neem vandaag nog contact met ons op om te kijken wat we voor u kunnen doen.

]]>
https://letselschadezorg.nl/affectieschade-bij-letselschade/feed/ 0
Causaliteit bij letselschade https://letselschadezorg.nl/causaliteit-bij-letselschade/ https://letselschadezorg.nl/causaliteit-bij-letselschade/#respond Tue, 31 Oct 2023 09:03:00 +0000 https://letselschadezorg.nl/?p=895 Causaliteit is een belangrijk begrip in het letselschaderecht. Het gaat om de vraag of er een verband bestaat tussen de schade die iemand lijdt en de gebeurtenis die daarvoor verantwoordelijk is. Als er sprake is van een causaal verband, dan kan de schadeveroorzaker aansprakelijk worden gesteld voor de vergoeding van de schade.

Maar hoe wordt causaliteit bij letselschade bepaald? En wat is het verschil tussen juridische en medische causaliteit? Op deze pagina geven we antwoord op deze en andere vragen over causaliteit bij letselschade.

Wat wordt er bedoeld met een causaal verband?

Een causaal verband verwijst naar de directe relatie tussen een gebeurtenis en hetgeen wat hieruit voortvloeit (oorzaak-gevolg relatie).

In het letselschaderecht gaat het om het verband tussen de schadeveroorzakende gebeurtenis (bijvoorbeeld een verkeersongeval of een medische fout) en de schade die daaruit voortvloeit (bijvoorbeeld lichamelijk letsel, psychisch leed of verminderd inkomen).

Het vaststellen en beoordelen van een causaal verband tussen een is nodig om aansprakelijkheid te kunnen vaststellen. Zonder causaal verband tussen het ongeval en de letselschade kan er geen sprake zijn van schadevergoeding.

Wat zegt Artikel 6:98 BW over causaliteit?

Artikel 6:98 BW van het Nederlandse Burgerlijk Wetboek (BW) behandelt de kwestie van causaliteit in het kader van schadevergoeding. Het artikel luidt als volgt:

"Voor vergoeding komt slechts in aanmerking schade die in zodanig verband staat met de gebeurtenis waarop de aansprakelijkheid van de schuldenaar berust, dat zij hem, mede gezien de aard van de aansprakelijkheid en van de schade, als een gevolg van deze gebeurtenis kan worden toegerekend."

Dit artikel stelt dat alleen schade die in een causaal verband staat met de gebeurtenis waarop de aansprakelijkheid berust, voor vergoeding in aanmerking komt. Met andere woorden, de schade moet een direct gevolg zijn van de gebeurtenis waarvoor iemand aansprakelijk wordt gehouden.

Juridische en medische causaliteit bij letselschade

Wanneer het aankomt op het beoordelen van letselschade, spelen zowel juridische als medische aspecten een cruciale rol. Het onderscheid tussen juridische en medische causaliteit is van groot belang in dit proces en bepaald of letselschade geclaimd kan worden.

Wat is juridische causaliteit?

Juridische causaliteit concentreert zich op de vraag of het letsel daadwerkelijk het gevolg is van het ongeval waarvoor de aansprakelijkheid wordt gesteld.

Het houdt rekening met de bewijslast en de aannemelijkheid van het causaal verband in een juridische context. Hierbij wordt gekeken naar de feitelijke gebeurtenissen en omstandigheden die hebben geleid tot het letsel.

Wat is medische causaliteit?

Medische causaliteit houdt zich bezig met de medische relatie tussen het incident en de opgelopen letselschade. Hierbij wordt onderzocht of de klachten en verwondingen direct kunnen worden toegeschreven aan het betreffende incident. Medische rapporten en expertise spelen een cruciale rol bij het vaststellen van dit verband. In de meeste gevallen is er een medisch adviseur bij letselschade die kan helpen bij de vaststelling.

Hoe wordt het causaal verband bij letselschade vastgesteld?

De vaststelling van het causaal verband bij letselschade vereist een grondige analyse van alle beschikbare bewijzen, waaronder medische rapporten, getuigenverklaringen en andere relevante documentatie.

Medische experts spelen een belangrijke rol bij het beoordelen van de ernst en oorzaak van de opgelopen letselschade met betrekking tot de medische causaliteit.

Daarnaast kunnen juridische experts juridische causaliteit vaststellen door de aansprakelijkheid van de verantwoordelijke partij(en) te evalueren.

Wanneer is juridische causaliteit voldoende?

Juridische causaliteit is voldoende om de aansprakelijkheid vast te stellen als het slachtoffer kan aantonen dat het letsel redelijkerwijs kan worden toegerekend aan het ongeval, ongeacht of er een medische verklaring voor is of niet.

Soms kan het voor een slachtoffer lastig zijn om de medische causaliteit tussen het ongeval en het letsel vast te stellen. Een rechter kan dan bepalen dat de juridische causaliteit voldoende is, als aannemelijk is dat de geleden letselschade het gevolg is van het ongeval.

In uitzonderlijke gevallen kan een slachtoffer beroep doen op de omkeringsregel bij letselschade. Dit houdt in dat juist de tegenpartij moet aantonen dat er geen causaal verband is tussen de schade en het ongeval.

Schakel juridische hulp in voor het vaststellen van de causaliteit bij letselschade

Gezien de complexiteit van het vaststellen van causaliteit bij letselschade, is het sterk aan te raden om juridische hulp in te schakelen.

Een advocaat gespecialiseerd in letselschade of -jurist heeft de expertise en ervaring om zorgvuldig alle relevante factoren te analyseren en het causaal verband overtuigend te presenteren.

Laat een letselschade jurist van Letselschadezorg.nl u bijstaan in dit complexe juridische proces. Wij nemen u alle zorgen uit handen zodat u zich kunt richten op uw herstel.

Neem vandaag nog contact met ons op om uw situatie te bespreken en ontdek hoe wij u kunnen ondersteunen in uw letselschadezaak!

]]>
https://letselschadezorg.nl/causaliteit-bij-letselschade/feed/ 0
Loonregres bij letselschade https://letselschadezorg.nl/loonregres-bij-letselschade/ https://letselschadezorg.nl/loonregres-bij-letselschade/#respond Tue, 31 Oct 2023 08:55:30 +0000 https://letselschadezorg.nl/?p=891 Een ongeval op het werk of in het verkeer kan grote gevolgen hebben voor uw werknemer. Naast lichamelijke en psychische schade, kan er ook sprake zijn van inkomensverlies in geval van arbeidsongeschiktheid bij letselschade.

Als werkgever bent u verplicht om het loon van uw werknemer door te betalen tijdens zijn of haar ziekteverzuim. Maar wat als het ongeval is veroorzaakt door een ander? Heeft u dan recht op een vergoeding van de schade die u lijdt als gevolg van het loonverlies?

Op deze pagina behandelen we alle belangrijke aspecten van het recht op loonregres bij letselschade, van de definitie tot de stappen die genomen moeten worden voor een succesvolle vordering.

Wat is loonregres?

Loonregres is het recht van de werkgever om de kosten van het doorbetaalde loon van een (deels) arbeidsongeschikte werknemer te verhalen op de aansprakelijke partij. Dit recht vloeit voort uit artikel 6:107a van het Burgerlijk Wetboek.

Loonregres betekent dus dat u als werkgever een deel van uw schade kunt terugvorderen van degene die het ongeval heeft veroorzaakt. Het is alleen mogelijk om gebruik te maken van dit recht als er sprake is van letselschade bij uw werknemer.

Loonregres voor werkgever

Het wettelijke recht op loonregres in geval van letselschade, dat een werknemer heeft opgelopen door de schuld van een ander, is vastgelegd in artikel 6:107a lid 2 BW. Dit is bepaald door de gedachte van de wetgever dat werkgevers, hoewel ze niet direct betrokken zijn, aanzienlijke schade kunnen lijden wanneer een werknemer uitvalt.

Zo zijn werkgevers verplicht tot loondoorbetaling in geval van een (deels) arbeidsongeschikte werknemer. Er zijn daarom verschillende dingen die u als werkgever kunt doen in geval dat uw werknemer (deels) arbeidsongeschikt raakt door het toedoen van een ander.

Wanneer kunt u als werkgever aanspraak maken op loonregres?

U kunt als werkgever aanspraak maken op loonregres als aan de volgende voorwaarden is voldaan:

  1. Er is sprake van een ongeval waarbij uw werknemer letselschade heeft opgelopen en (deels) arbeidsongeschikt is geraakt.
  2. Het ongeval is (deels) veroorzaakt door een ander die daarvoor aansprakelijk is.
  3. U bent verplicht om het loon van uw werknemer door te betalen tijdens zijn of haar ziekteverzuim.
  4. Er bestaat een causaal verband tussen het ongeval en de geleden letselschade

Voorbeelden van situaties waarin u als werkgever loonregres kunt uitoefenen zijn:

  • Een ongeval in het verkeer waarbij uw werknemer betrokken raakt als bestuurder, passagier, fietser of voetganger en waarbij de wederpartij aansprakelijk is.
  • Een medische misser of fout waarbij uw werknemer schade lijdt door een verkeerde diagnose, behandeling of medicatie van een arts of ziekenhuis.
  • Een geweldsmisdrijf waarbij uw werknemer slachtoffer wordt van mishandeling, beroving of bedreiging en waarbij de dader bekend en aansprakelijk is.

Interessant? Lees snel meer over de regels van aansprakelijkheid bij een letselschade ongeval.

Welke kosten kunt u claimen?

Het recht op loonregres voor een werkgever zal voornamelijk gebruikt worden om de kosten voor het doorbetaalde loon aan de werknemer te verhalen. Echter kan het recht op loonregres ook toegepast worden voor het claimen van de volgende schadeposten:

  • Aanpassingen aan de werkplek: dit omvat maatregelen zoals het aanpassen van het bureau, verstrekken van speciale stoelen, voetsteunen, bedieningsapparatuur en andere machines, evenals het toewijzen van een invalide parkeerplaats en het aanpassen van het toilet bij blijvende invaliditeit.
  • Omscholing, herscholing of bijscholing: inclusief kosten voor opleidingen en trainingen die nodig zijn om de werknemer geschikt te maken voor aangepast werk.
  • Aanpassen van de werkomstandigheden: dit betreft maatregelen zoals het aanpassen van geluidsniveaus, temperatuur, trillingen, ondergrond, tijdsdruk en het verminderen van psychische belasting.
  • Aanpassen van hulpmiddelen: dit omvat het verstrekken en aanpassen van computers, apparatuur, gereedschappen, schoeisel en kleding.
  • Vervoersvoorzieningen: bijvoorbeeld het regelen van taxi-voorzieningen om de werknemer in staat te stellen de werkplek te bereiken.
  • Persoonlijke ondersteuning: zoals het bieden van een doventolk of een voorleeshulp om de werknemer in staat te stellen effectief te communiceren en taken uit te voeren.
  • Arbodienst voor controles en onderzoeken: hieronder vallen de kosten van controles, besprekingen en onderzoeken die worden uitgevoerd door de arbodienst.
  • Administratieve activiteiten: dit betreft alle administratieve taken die de werkgever zelf verricht of laat verrichten in het kader van de aanpassingen en begeleiding van de werknemer.

Welke kosten kunt u niet claimen?

Ondanks dat het recht op loonregres erg breed kan worden toegepast voor het verhalen van diverse soorten schadeposten die een werkgever kan leiden, zijn er ook enkele beperkingen. Zo kunt u de volgende kosten als werkgever niet claimen:

  • Kosten voor het vervangen van de (deels) arbeidsongeschikte werknemer.
  • Kosten voor doorbetaald loon als de letselschade is ontstaan door een andere werknemer, tenzij er sprake is van opzet of roekeloosheid.
  • Kosten voor ingehouden loonbelasting en sociale premies die de werkgever betaalt boven op het nettoloon van de werknemer.

Belangrijke aandachtspunten bij loonregres

Krijgt u als werkgever te maken met het recht op loonregres, bijvoorbeeld in geval van letselschade van een werknemer, dan zijn er enkele aandachtspunten om rekening mee te houden.

De werkgever heeft zelfstandig verhaalsrecht

Het recht op loonregres betreft een zelfstandig verhaalsrecht dat de werkgever heeft. Dit betekent dat de werkgever niet afhankelijk is van de medewerking of toestemming van de werknemer om loonregres uit te oefenen.

De werkgever heeft het recht om zelfstandig een loonregres procedure te starten, los van eventuele stappen die de werknemer onderneemt. Met andere woorden, de werkgever kan onafhankelijk handelen om de loonkosten terug te vorderen op de aansprakelijke partij.

Het verhaalsrecht van de werkgever is beperkt tot het civiele plafond

Het verhaalsrecht van de werkgever is beperkt tot het 'civiele plafond'. Dat wil zeggen dat de werkgever alleen het nettoloon kan verhalen dat hij of zij wettelijk verplicht is om door te betalen aan de werknemer.

Het civiel plafond wordt ook wel de grens van de burgerlijke aansprakelijkheid genoemd. Deze grens moet voorkomen dat de schadevergoeding die de aansprakelijke partij moet betalen niet oploopt.

Recht op loonregres van de werkgever is een afgeleid recht

Het recht op loonregres van de werkgever is een afgeleid recht is. Simpel gezegd betekent dit dat de werkgever alleen loonregres kan uitoefenen als de werknemer zelf ook recht heeft op een schadevergoeding van de aansprakelijke partij.

Als de werknemer geen recht heeft op een schadevergoeding, bijvoorbeeld omdat hij of zij zelf (mede)verantwoordelijk is voor het ongeval, of omdat hij of zij afstand heeft gedaan van zijn of haar vordering, dan kan de werkgever ook geen loonregres uitoefenen.

Het recht op loonregres van de werkgever is dus afhankelijk van het recht op schadevergoeding van de werknemer. Dit betekent ook dat de werkgever gebonden is aan dezelfde verweermiddelen, verjaringstermijnen en bewijslast als de werknemer.

Hoe kunt u loonregres vorderen?

Het proces van loonregres vorderen begint met het verzamelen van alle relevante documentatie, waaronder medische rapporten, arbeidsovereenkomsten en loonadministratie.

Vervolgens dient u een loonregres vordering in bij de aansprakelijke partij en onderneemt u eventuele verdere stappen op basis van de reactie van de tegenpartij of diens verzekeraar.

Een letselschade jurist of -advocaat kan u in dergelijke zaken bijstaan in het succesvol verhalen van de schade.

Schakel juridische hulp in voor loonregres bij letselschade

Om het proces van loonregres soepel te laten verlopen en om de belangen van zowel de werkgever als de werknemer te waarborgen, is het sterk aan te raden om juridische bijstand in te schakelen.

Een gespecialiseerde letselschade advocaat of -jurist kan u begeleiden bij elke stap van het proces en ervoor zorgen dat uw vordering op de juiste wijze wordt behandeld.

Al met al biedt loonregres bij letselschade een belangrijke juridische mogelijkheid voor werkgevers om de financiële impact van letselschade op hun werknemers te verlichten.

Door op de hoogte te zijn van de mogelijkheden en de juiste stappen te zetten, kunnen werkgevers ervoor zorgen dat zij krijgen waar zij recht op hebben.

]]>
https://letselschadezorg.nl/loonregres-bij-letselschade/feed/ 0
Omkeringsregel bij letselschade https://letselschadezorg.nl/omkeringsregel-bij-letselschade/ https://letselschadezorg.nl/omkeringsregel-bij-letselschade/#respond Tue, 31 Oct 2023 08:51:50 +0000 https://letselschadezorg.nl/?p=888 Om letselschade te kunnen verhalen op de aansprakelijke partij, moet het slachtoffer bewijzen dat er een causaal verband bestaat tussen het ongeval of de fout en de geleden schade.

Dit kan soms moeilijk zijn, vooral als er sprake is van complexe of onduidelijke oorzaken of gevolgen. In sommige gevallen kan het slachtoffer gebruikmaken van de omkeringsregel om het bewijs te vergemakkelijken.

We zullen de omkeringsregel in detail bespreken, inclusief wat het inhoudt, hoe het wordt toegepast en wanneer het relevant kan zijn in een letselschadezaak.

Wat houdt de omkeringsregel in?

De omkeringsregel is een uitzondering op de normale bewijsregels in het aansprakelijkheidsrecht. Het is een juridisch principe dat stelt dat als een bepaalde gebeurtenis in de risicosfeer van een bepaalde partij ligt, en deze gebeurtenis zich voordoet, het bewijs van het causaal verband tussen de gebeurtenis en de schade wordt omgekeerd.

Met andere woorden, als een gebeurtenis zich voordoet die normaal gesproken letselschade veroorzaakt en deze gebeurtenis zich in de risicosfeer van een specifieke partij bevindt, wordt ervan uitgegaan dat deze partij aansprakelijk is voor de schade, tenzij zij het tegendeel kunnen bewijzen.

De omkeringsregel is van toepassing wanneer het voor het slachtoffer moeilijk of zelfs onmogelijk is om het oorzakelijk verband tussen de gebeurtenis en de schade te bewijzen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij bepaalde medische fouten waarbij het exacte moment en de oorzaak van de schade moeilijk vast te stellen zijn.

Artikel 150 RV en de omkeringsregel

Artikel 150 van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering (RV) bepaalt dat wie iets stelt, dat ook moet bewijzen. Dit betekent dat het slachtoffer van letselschade in principe moet bewijzen dat er een causaal verband bestaat tussen het ongeval of de fout en de schade.

Echter, in gevallen waarin de omkeringsregel van toepassing is, wordt de bewijslast als het ware omgekeerd. Dit betekent dat de aangesproken partij de bewijslast draagt om aan te tonen dat zij niet aansprakelijk is voor de schade, ook al heeft het slachtoffer niet het volledige bewijs van het causaal verband bij letselschade.

Is er sprake van omkering van de bewijslast?

Soms wordt gedacht dat de omkeringsregel betekent dat de volledige bewijslast wordt omgekeerd, zodat de aansprakelijke partij alle feiten moet bewijzen die relevant zijn voor de zaak. Dit is echter niet volledig juist.

De omkeringsregel ziet alleen op het causaal verband tussen de schade en het ongeval of de fout, niet op andere aspecten van de zaak, zoals de aansprakelijkheid, de hoogte van de schade of het eigen schuldverweer.

Voor deze aspecten geldt nog steeds artikel 150 RV, zodat degene die iets stelt, dit ook moet bewijzen.

Wanneer wordt de omkeringsregel toegepast?

De omkeringsregel wordt toegepast in situaties waarin het voor het slachtoffer buitengewoon moeilijk is om het oorzakelijk verband tussen de gebeurtenis en de schade aan te tonen. Dit kan voorkomen in gevallen van medische fouten, productaansprakelijkheid en andere situaties waarbij de exacte toedracht lastig te bewijzen is.

Het is belangrijk op te merken dat de toepassing van de omkeringsregel afhankelijk is van de specifieke omstandigheden van elke zaak en dat niet elke letselschadezaak automatisch onder deze regel valt.

Hoe kan de omkeringsregel bij letselschade worden toegepast?

De toepassing van de omkeringsregel bij letselschade vereist een gedegen juridische analyse van de specifieke omstandigheden van de zaak. Advocaten die gespecialiseerd zijn in letselschadezaken zullen de feiten en omstandigheden grondig onderzoeken om te bepalen of de omkeringsregel van toepassing kan zijn.

Over het algemeen wordt de omkeringsregel niet vaak toegepast in letselschadezaken. Dit komt voornamelijk door het feit dat letselschadezaken doorgaans niet tot een rechtszaak komen. Onderhandelingen over aansprakelijkheid en het causaal verband worden meestal gevoerd tussen u (en eventueel een advocaat gespecialiseerd in letselschade of jurist) en de tegenpartij of diens verzekeraar.

Er kunnen wel onderhandelingen plaatsvinden over een beroep op omkeringsregel als de tegenpartij of diens verzekeraar beweert dat uw schade niet het gevolg is van het ongeval. Verzekeraars gaan in de praktijk echter niet snel akkoord met een voorstel voor het omkeren van de bewijslast.

Toepassing van de omkeringsregel bij een whiplash

Een voorbeeld waarbij de omkeringsregel bij letselschade relevant kan zijn, is bij letselschade als gevolg van een whiplash na een verkeersongeval.

Omdat het moeilijk kan zijn om het exacte moment en de oorzaak van een whiplash vast te stellen, kan de omkeringsregel in dit geval worden toegepast.

Hierdoor wordt de bewijslast bij de aansprakelijke partij gelegd om aan te tonen dat er geen causaal verband is tussen het ongeluk en de geleden letselschade.

Schakel juridische hulp in bij uw letselschadezaak

Bij letselschadezaken, met name wanneer de omkeringsregel mogelijk van toepassing is, is het van groot belang om deskundige juridische bijstand in te schakelen.

Een gespecialiseerde letselschade advocaat kan u begeleiden door het complexe juridische proces en ervoor zorgen dat uw rechten en belangen adequaat worden beschermd.

Neem contact met ons op voor juridisch advies over het verhalen van schadevergoeding bij letselschade. Ontdek ook hoe wij u kunnen helpen bij het inschakelen van een letselschade advocaat voor uw letselschadezaak.

]]>
https://letselschadezorg.nl/omkeringsregel-bij-letselschade/feed/ 0
Medisch adviseur bij letselschade https://letselschadezorg.nl/medisch-adviseur-letselschade/ https://letselschadezorg.nl/medisch-adviseur-letselschade/#respond Tue, 31 Oct 2023 08:46:26 +0000 https://letselschadezorg.nl/?p=885 Als slachtoffer van een ongeval waarbij letsel is opgelopen, kan het vaak een complexe en verwarrende tijd zijn. Er zijn veel zaken om rekening mee te houden, waaronder medische aspecten die van groot belang zijn voor het vaststellen van de juiste schadevergoeding.

Een medisch adviseur kan bij letselschade bijdragen aan het vaststellen van het letsel, het in kaart brengen van de behandeling en het maken van een prognose. Op deze pagina zullen we de rol van een medisch adviseur bij letselschade bespreken, evenals het belang van het inschakelen van een deskundige op dit gebied.

Wat is een medisch adviseur?

Een medisch adviseur is een professional op medisch gebied die gespecialiseerd is in het beoordelen van de medische situatie van een persoon na een ongeval of letsel.

Deze adviseur heeft kennis van de verschillende soorten letselschade, de behandelmogelijkheden, de prognose, de beperkingen en de gevolgen voor het dagelijks leven. De rol van de medisch adviseur is om een onpartijdig en objectief oordeel te geven over de medische toestand van het slachtoffer.

Wat is de rol van een medisch adviseur bij letselschade?

De rol van een medisch adviseur bij letselschade is om de benadeelde partij of de aansprakelijke partij te adviseren over de medische aspecten van de zaak. Zo kan hij/zij verschillende taken uitvoeren, zoals:

  • Opvragen en beoordelen van medische informatie, zoals huisartsenjournaals, specialistenbrieven, operatieverslagen, röntgenfoto’s en MRI-scans;
  • Opstellen van een medische rapportage, waarin de diagnose, de behandeling, het herstel, de beperkingen en de toekomstverwachting worden beschreven;
  • Geven van een advies over de causaliteit bij letselschade, dat wil zeggen het verband tussen het ongeval en het letsel;
  • Geven van een advies over de omvang van de schade, dat wil zeggen de mate waarin het letsel invloed heeft op het functioneren en het inkomen van het slachtoffer;
  • Overleggen met de andere partij of diens medisch adviseur om tot een gezamenlijk standpunt te komen over de medische aspecten van de zaak;
  • Verwijzen naar of inschakelen van andere deskundigen, zoals een neuroloog, een orthopeed, een psychiater of een arbeidsdeskundige.

Waarom kiezen voor medisch advies bij letselschade?

Medisch advies bij letselschade is belangrijk om verschillende redenen. Zo kan het helpen om de aansprakelijkheid bij letselschade van de andere partij vast te stellen.

Als u kunt aantonen dat u letsel heeft opgelopen door het toedoen of nalaten van iemand anders, heeft u recht op een schadevergoeding. Een medisch adviseur kan u helpen om het causaal verband tussen het ongeval en uw letsel te bewijzen.

Daarnaast kan een medisch adviseur helpen om de hoogte van de schadevergoeding te bepalen. Als u letsel heeft opgelopen, kunt u namelijk te maken krijgen met allerlei kosten en gemiste inkomsten doordat u bijvoorbeeld arbeidsongeschikt raakt. De medisch adviseur helpt u om alle schadeposten in kaart te brengen en te onderbouwen.

Hoe kiest u een geschikte medisch adviseur?

Als u een medisch adviseur nodig heeft voor uw letselschadezaak, is het belangrijk om een geschikte medisch adviseur te kiezen. Er zijn verschillende factoren waar u op kunt letten bij het kiezen van een medisch adviseur, zoals:

  • Kwalificaties en ervaring: het is belangrijk dat de medisch adviseur een erkende arts is met een relevante specialisatie en voldoende ervaring in het beoordelen van letselschadezaken.
  • Onafhankelijkheid en objectiviteit: de medisch adviseur mag geen banden hebben met de andere partij of diens verzekeraar en zich niet laten beïnvloeden door de belangen van de opdrachtgever.
  • Communicatie en bereikbaarheid: duidelijke en begrijpelijke communicatie met jou en de andere betrokkenen is essentieel. Hierbij is het ook belangrijk dat de medisch adviseur goed bereikbaar is en snel reageert op vragen of verzoeken.
  • Kosten en vergoeding: het is essentieel dat u vooraf weet wat de kosten zijn van het inschakelen van een medisch adviseur en hoe deze worden vergoed. In principe moet de aansprakelijke partij de kosten van de medisch adviseur betalen, maar dit kan afhankelijk zijn van de afspraken die u maakt met uw letselschade advocaat of -jurist.

Lees ook: belangenbehartiger bij letselschade

Belangrijke aandachtspunten bij het inschakelen van een medisch adviseur

Als u een medisch adviseur inschakelt voor uw letselschadezaak, zijn er een aantal aandachtspunten waar u rekening mee moet houden:

  • Geven van toestemming voor het opvragen en verstrekken van medische informatie: u kunt zelf bepalen welke informatie u wel of niet wilt delen met de medisch adviseur of met de andere partij.
  • Respecteren van uw privacy en medisch beroepsgeheim: de medisch adviseur mag alleen informatie verstrekken die relevant is voor de letselschadezaak en die noodzakelijk is voor het geven van een advies.
  • Controleren en corrigeren van de medische rapportage: u hebt het recht om de medische rapportage in te zien, te controleren en te corrigeren voordat deze wordt verstuurd naar de andere partij of naar de rechter.
  • Vragen om een second opinion of een contra-expertise: dit betekent dat u een andere medisch adviseur vraagt om uw letsel opnieuw te beoordelen.

Kies voor onafhankelijk medisch advies bij letselschade

Het is van groot belang om te kiezen voor een onafhankelijk medisch advies bij letselschade. Een onafhankelijk medisch adviseur zal objectief naar de zaak kijken en zorgen dat het slachtoffer de juiste letselschadevergoeding kan claimen op basis van de medische situatie. Hierdoor wordt de kans op een rechtvaardige afhandeling van de letselschadezaak aanzienlijk vergroot.

]]>
https://letselschadezorg.nl/medisch-adviseur-letselschade/feed/ 0
Mediation bij letselschade https://letselschadezorg.nl/letselschade-mediation/ https://letselschadezorg.nl/letselschade-mediation/#respond Mon, 02 Oct 2023 12:47:33 +0000 https://letselschadezorg.nl/?p=773 Mediation bij letselschade biedt een waardevolle aanpak voor het oplossen van geschillen die voortkomen uit persoonlijk letsel.

Het proces van letselschade mediation is gericht op het bevorderen van communicatie en het bereiken van een gezamenlijke overeenkomst tussen de betrokken partijen. Door de partijen er samen uit te laten komen (onder begeleiding van een mediator) worden lange procedures vermeden.

Wat is mediation bij letselschade?

Mediation bij letselschade is een vorm van conflictbemiddeling waarbij een onafhankelijke en neutrale mediator de partijen helpt om samen tot een oplossing te komen voor hun geschil over de schadevergoeding na een ongeval of een medische fout. Het is een alternatief voor een juridische procedure, die vaak langdurig, kostbaar en emotioneel belastend is.

Wanneer mediation bij letselschade?

Letselschadezaken zijn vaak een complex proces, voornamelijk wanneer partijen er samen niet uitkomen. In veel gevallen kan mediation bij letselschade uitkomst bieden om de duur van het proces te bevorderen, bijvoorbeeld als:

  • De aansprakelijkheid niet duidelijk is of wordt betwist door de tegenpartij of de verzekeraar van de veroorzaker;
  • De hoogte van de schadevergoeding niet overeenkomt met de verwachtingen of de behoeften van het slachtoffer;
  • Er sprake is van een verstoorde communicatie of een vertrouwensbreuk tussen het slachtoffer en de veroorzaker of diens verzekeraar;
  • Het slachtoffer behoefte heeft aan erkenning, excuses of een persoonlijke ontmoeting met de veroorzaker;
  • Het slachtoffer meer wil dan alleen geld, bijvoorbeeld een herstelplan, een re-integratietraject of een aanpassing van de werkomstandigheden.

Hoe werkt letselschade mediation?

Letselschade mediation is een traject waarbij de betrokken partijen onder begeleiding van een mediator tot een oplossing proberen te komen. Dit gebeurt meestal wanneer de partijen er onderling niet uitkomen. Een mediation traject bij letselschade ziet er doorgaans als volgt uit:

  1. Het slachtoffer en de veroorzaker of diens verzekeraar kiezen samen een mediator uit een lijst van gekwalificeerde en ervaren mediators die gespecialiseerd zijn in letselschadezaken.
  2. De mediator maakt een afspraak met de partijen voor een eerste gesprek, waarin hij/zij uitlegt wat mediation inhoudt, wat de spelregels zijn en wat de kosten bedragen. De partijen tekenen een mediationovereenkomst waarin zij zich verbinden aan het mediationproces en verklaren dat zij vertrouwelijk zullen omgaan met de informatie die tijdens de mediation wordt uitgewisseld.
  3. De mediator begeleidt de partijen in een aantal gesprekken, waarin zij hun standpunten, belangen, emoties en wensen naar voren brengen. De mediator stimuleert de partijen om naar elkaar te luisteren, elkaar te begrijpen en samen te zoeken naar creatieve en haalbare oplossingen.
  4. Als de partijen tot een akkoord komen over de schadevergoeding en eventuele andere afspraken, dan leggen zij dit vast in een vaststellingsovereenkomst. Deze overeenkomst is juridisch bindend en kan worden afgedwongen bij de rechter als een van de partijen zich er niet aan houdt.
  5. De mediator sluit het mediationproces af met een evaluatiegesprek, waarin hij/zij nagaat of de partijen tevreden zijn over het resultaat en het proces. Ook zal de mediator een eindverslag naar beide partijen sturen, waarin hij/zij aangeeft dat de mediation is beëindigd en wat de uitkomst is.

Hoe kiest u een geschikte mediator bij letselschade?

Als u kiest voor mediation bij letselschade, dan is het belangrijk dat u een mediator vindt die bij u en uw zaak past. Een goede mediator bij letselschade moet voldoen aan een aantal criteria, zo moet hij/zij:

  • Een erkende opleiding tot mediator gevolgd hebben en geregistreerd zijn bij een beroepsvereniging, zoals de Mediatorsfederatie Nederland (MfN) of de Vereniging van Letselschade Advocaten (LSA).
  • Ruime ervaring en kennis hebben op het gebied van letselschade en de juridische, medische, financiële en psychologische aspecten die daarbij komen kijken.
  • Een onafhankelijke en neutrale houding aanhouden ten opzichte van de partijen en kan zich inleven in hun situatie, emoties en belangen .
  • Op een professionele en respectvolle manier communiceren en de partijen motiveren, begeleiden en ondersteunen in het mediationproces.
  • Een duidelijke en transparante werkwijze aanhouden en de partijen informeren over de kosten, de duur, de spelregels en de verwachtingen van de mediation.
  • Beschikken over een goed netwerk van deskundigen, zoals artsen, arbeidsdeskundigen, rekenkundigen of psychologen, die hij/zij kan inschakelen als dat nodig is voor de mediation.

Is letselschade mediation echt nodig?

In de meeste letselschadezaken is mediation een uiterst redmiddel voordat er wordt overgegaan op serieuze, juridische stappen. Dit is enkel het geval wanneer de betrokken partijen er samen niet uitkomen.

Vaak is het inschakelen van een letselschade specialist meer dan voldoende om tot een passende en rechtvaardige oplossing te komen. Een letselschade jurist van Letselschadezorg kan u bijvoorbeeld bijstaan in het aansprakelijk stellen van de tegenpartij en het claimen van een rechtmatige schadevergoeding.

Daarnaast staan we u het gehele proces bij en zullen wij namens u onderhandelen met de tegenpartij of diens verzekeraar. Bovendien betaalt u alleen voor onze diensten wanneer wij erin slagen om een schadevergoeding succesvol te claimen. Echter zullen de kosten hiervoor ook worden verhaald op de tegenpartij, waardoor u ons niets hoeft te betalen.

]]>
https://letselschadezorg.nl/letselschade-mediation/feed/ 0