Fietser Aangereden - Letselschadezorg.nl https://letselschadezorg.nl Hulp nodig bij het verhalen van uw letselschade? Fri, 26 Apr 2024 08:24:39 +0000 nl hourly 1 https://letselschadezorg.nl/wp-content/uploads/2023/02/cropped-letselschade-favi-32x32.png Fietser Aangereden - Letselschadezorg.nl https://letselschadezorg.nl 32 32 Aanrijding tussen fietser en scooter, wie is aansprakelijk? https://letselschadezorg.nl/aanrijding-fietser-scooter-aansprakelijkheid/ https://letselschadezorg.nl/aanrijding-fietser-scooter-aansprakelijkheid/#respond Fri, 26 Apr 2024 08:19:01 +0000 https://letselschadezorg.nl/?p=1293 Aanrijdingen tussen een fietser en scooter gebeuren dagelijks. Sterker nog, sinds 2022 zit het aantal verkeersongelukken in een stijgende lijn. Bij deze ongevallen is het niet altijd duidelijk wie de aansprakelijke is voor het ongeluk. Ligt dit bij de scooter of toch bij de fietser? Dit artikel heeft als doel hier meer duidelijkheid over te geven aan de hand van voorbeelden. Verder geven wij u handige tips die u kunt gebruiken in deze soort situaties.

Aanrijding tussen fietser en scooter aansprakelijkheid

Het vaststellen van de aansprakelijkheid na een aanrijding tussen scooter en fietser hangt af van meerdere factoren. Allereerst is het belangrijk om te weten wie de verkeersregels heeft overtreden en of er sprake was van roekeloos gedrag. Bewijsmateriaal zoals camerabeelden, getuigenverklaringen en schadeverslagen zijn cruciaal voor het reconstrueren van het ongeval. Juridische kaders en lokale wetten spelen ook een grote rol bij het bepalen van wie uiteindelijk verantwoordelijk wordt gehouden.

Voorbeeldsituatie: Fietser aansprakelijk

Emma fietst door Utrecht en vergeet bij een kruispunt aan te geven dat ze afslaat. Achter haar rijdt Tom op zijn scooter, die onverwacht Emma's plotselinge richtingsverandering niet kan ontwijken, resulterend in een botsing. Hoewel Emma in principe aansprakelijk zou kunnen worden gesteld voor het ongeval vanwege het niet signaleren van haar manoeuvre, is het belangrijk te benadrukken dat een fietser in Nederland volgens de wet in de meeste gevallen, maar voor maximaal 50% schuldig bevonden kan worden aan een verkeersongeval. Dit onderstreept het belang van duidelijke communicatie en naleving van verkeersregels voor de veiligheid van alle weggebruikers.

Aanrijding tussen fietser en scooter aansprakelijkheid: Scooter aansprakelijk

Op een rustige avond rijdt Sophie op haar scooter door de straten van Amsterdam. Ze is laat voor een diner en besluit om het verkeerslicht, dat net op rood springt, te negeren in een poging tijd te besparen. Op datzelfde moment steekt Lucas, een voorzichtige fietser, de kruising over bij groen licht. Sophie ziet Lucas te laat en ondanks een poging tot remmen, raakt ze hem. Lucas valt en breekt zijn arm, terwijl Sophie's scooter beschadigd raakt. In deze situatie is Sophie duidelijk aansprakelijk voor het negeren van het rode verkeerslicht en het veroorzaken van het ongeval. De aansprakelijkheid ligt dan ook bij de scooter. Dit zal ervoor zorgen dat de schade verhaald wordt op Sophie, de bestuurder van de scooter.

Gevolgen van een aanrijding tussen scooter en fietser

De impact van een aanrijding tussen een fietser en een scooter kan uiteenlopen van kleine blauwe plekken tot ernstige letsels zoals botbreuken of hoofdtrauma's. Daarnaast kan zo een ongeval ook effect hebben op mentaal gebied, waaronder angst om opnieuw te fietsen of rijden. Al deze gevolgen vallen onder de noemer letselschade. Ook op financieel gebied kunnen de gevolgen relevant zijn door hoge medische kosten en het verlies van inkomsten door arbeidsongeschiktheid. Daarnaast kunnen er extra kosten zijn voor bijvoorbeeld aanpassingen in huis of psychologische ondersteuning. Het is essentieel dat slachtoffers een behoorlijke schadevergoeding ontvangen om deze fysieke, emotionele en financiële lasten te kunnen dragen.

Voorbeelden van letselschade

Letselschade na een aanrijding kan zich op verschillende manieren uiten. Hieronder vallen onder andere de volgende verwondingen:

  • Schaafwonden en kneuzingen: Deze zijn meestal direct zichtbaar na het ongeval en vaak oppervlakkig, maar kunnen pijnlijk zijn en zorgen voor ongemak.
  • Botbreuken: Deze kunnen variëren van eenvoudige breuken die met gips kunnen genezen tot complexe fracturen die geopereerd worden.
  • Hoofdtrauma: Variërend van lichte hersenschuddingen die rust en medicatie vereisen, tot ernstige hersenletsels die langdurige revalidatie of zelfs levenslange zorg nodig kunnen hebben.
  • Whiplash: Vaak veroorzaakt door de abrupte impact bij een aanrijding, kan deze leiden tot langdurige nekpijn.
  • Psychische problemen: Zoals posttraumatische stressstoornis (PTSS), die kan ontstaan na het ervaren van een traumatisch ongeval.

Een schadevergoeding eisen

Nadat bij een aanrijding tussen fietser en scooter aansprakelijkheid is vastgesteld, kan de tegenpartij een schadevergoeding eisen. Binnen dit proces valt niet alleen vergoeding voor direct medische kosten, maar ook compensatie voor materiële schade aan zowel de fiets als de scooter. Daarnaast is er vaak een behoorlijk verlies van inkomen wanneer het slachtoffer door het letsel tijdelijk of permanent niet kan werken. Om succesvol een schadevergoeding te claimen, is een goed gedocumenteerde zaak belangrijk. Bewijs zoals medische rapporten, facturen van reparatie en een gedetailleerde beschrijving van het ongeval spelen een sleutelrol bij het onderbouwen van de claim. Het nauwkeurig documenteren van alle gerelateerde uitgaven en het verlies is essentieel om de volledige compensatie te verkrijgen die van toepassing is na een ongeval.

Voorbeelden van schadevergoeding

  1. Medische behandelingen: Kosten voor onmiddellijke en toekomstige medische zorg.
  2. Reparatie of vervanging: Herstel of vervanging van beschadigde fiets of scooter.
  3. Verloren loon: Compensatie voor gemiste inkomsten tijdens herstel.
  4. Revalidatiekosten: Betalingen voor fysiotherapie en andere hersteldiensten.
  5. Aanpassingen thuis: Kosten voor het aanpassen van de woning, zoals trapliften.
  6. Smartengeld: Vergoeding voor fysiek en emotioneel leed.
  7. Psychologische hulp: Kosten voor therapie na trauma of angst.
  8. Vervoerskosten: Vergoeding voor reizen naar zorgverleners.
  9. Juridische kosten: Uitgaven voor juridisch advies en vertegenwoordiging.
  10. Hulpmiddelen: Kosten voor medische apparatuur zoals krukken of rolstoelen.

Tips bij het afhandelen van de schade

Om de schade zo snel en goed mogelijk af te handelen, is het belangrijk dat u proactief te werk gaat. Ofwel u moet er zelf voor zorgen dat dingen worden geregeld. Hieronder geven wij voorbeelden waar u op moet letten.

  1. Documenteer het ongeval direct en verzamel zoveel mogelijk bewijs.
  2. Meld het ongeval zo snel mogelijk bij uw verzekering.
  3. Bewaar alle bonnen en facturen van gemaakte kosten.
  4. Schakel eventueel een expert in voor een onafhankelijke schadebeoordeling.
  5. Blijf in constant contact met alle betrokken partijen om de voortgang te bewaken.

Problemen bij het afhandelen van de schade

Door bovenstaande stappen te volgen bent u beter voorbereid op de uiteindelijke schadeafhandeling. Desalniettemin zal de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij er alles aan doen om het smartengeld zo laag mogelijk te houden. Ben dus goed voorbereid op deze tactieken en schakel desnoods de hulp in van een van onze professionals!

Schakel onze letselschade advocaten en juristen in voor een beter resultaat

Blijkt het opeisen van de schadevergoeding een complexer proces dan u had gedacht? Wilt de tegenpartij niet mee werken of blijven zij uw argumenten afweren? Dan kan het een goed idee zijn om specialistische hulp in te schakelen. De kosten voor deze hulp worden volledig vergoed, het kost u dus niks. Heeft u interesse in wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met een van onze specialisten op.

]]>
https://letselschadezorg.nl/aanrijding-fietser-scooter-aansprakelijkheid/feed/ 0
Aanrijding als fietser gehad, maar wie is het schuld? https://letselschadezorg.nl/schuldig-aanrijding-fietser/ https://letselschadezorg.nl/schuldig-aanrijding-fietser/#respond Thu, 25 Apr 2024 07:25:07 +0000 https://letselschadezorg.nl/?p=1255 Wanneer u een aanrijding heeft gehad als fietser, kan dat een behoorlijk ingrijpende gebeurtenis zijn. Wie uiteindelijk aansprakelijk is, hangt af van diverse factoren. In Nederland wordt er gebruik gemaakt van een bijzondere bescherming. Deze bescherming geldt voor voetgangers en fietsers, vooral wanneer zij een botsing hebben gehad met gemotoriseerde voertuigen. Wij leggen u uit hoe de aansprakelijkheid in de meeste gevallen wordt bepaald en waar u op moet letten in het geval dat u een aanrijding als fietser heeft gehad.

De bijzondere bescherming van de fietser

Zoals aangegeven, maakt Nederland gebruik van bijzondere bescherming bij fietsers en voetgangers. Fietsers en voetgangers worden voor de Nederlandse weg gezien als ‘zwakkere verkeersdeelnemers’. Dit wil zeggen dat, wanneer een fietser is betrokken bij een aanrijding met bijvoorbeeld een auto, dat de bestuurder van dit gemotoriseerde voertuig in de meeste gevallen aansprakelijk is voor ten minste 50%. Ook al is de fietser zelf schuld aan het ongeluk. De Nederlandse wet heeft dit verwerkt, zodat de positie van de kwetsbaardere fietsers gecompenseerd wordt.

Volledige aansprakelijkheid

In een situatie waar de bestuurder van het motorvoertuig de verkeersfout heeft begaan, of op een andere manier nalatig was, dan wordt de bestuurder voor 100% aansprakelijk gesteld. Heeft de fietser zich dus aan alle verkeersregels gehouden, dan is de fietser niet aansprakelijk. Voorbeelden van nalatigheid in het verkeer van een bestuurder van het motorvoertuig zijn: te hard rijden, geen voorrang verlenen, of rood licht negeren.

Aanrijding als fietser

Schuld van de fietser

In sommige gevallen kan de fietser volledig, of deels verantwoordelijk zijn voor de aanrijding. Voor een fietser kunnen dit situaties zijn waar er door rood wordt gefietst, de fietser zonder licht fietst in het donker, of wanneer de fietser niet goed anticipeert en plotseling de weg oprijdt. Echter, zoals eerder is vermeld, zelfs in de situatie waar de fietser schuld is, zal de bestuurder van het motorvoertuig nog steeds verantwoordelijk zijn voor minimaal 50% van de schade.

Fietser is jonger dan 14 jaar

Bij een fietser die jonger is dan 14 jaar, wordt de 100%-regel toegepast. Dit wil zeggen dat de bestuurder van het motorvoertuig dus altijd volledig aansprakelijk is voor de schade, ook al is de fietser in deze situatie volledig schuld. Deze regel wordt op deze manier toegepast, omdat er van jonge kinderen niet verwacht wordt dat ze voorzichtig deelnemen aan het verkeer.

Verzamelen van bewijs en getuigen

Wanneer u in de vervelende situatie terechtkomt dat u als fietser wordt aangereden, dan is het altijd belangrijk om bewijs te verzamelen en eventuele getuigen te noteren. Als bewijs kunt u bijvoorbeeld foto’s maken van de situatie en/of schade en is het handig om de contactgegevens van getuigen te vragen. Dit kan namelijk in een later stadium van groot belang zijn voor het vaststellen van degene die aansprakelijk is. Zij kunnen er namelijk voor zorgen dat uw kant van het verhaal onderbouwd kan worden.

Juridisch advies

Aanrijdingen kunnen in veel gevallen nogal complex zijn. Vooral om de aansprakelijkheid volledig te kunnen beoordelen. Het is daarom nooit overbodig om juridisch advies te winnen in dit soort situaties. Vooral in het geval waar er een onduidelijk situatie is ontstaan. Denk dan bijvoorbeeld aan de omstandigheden van het ongeval of de omvang van de uiteindelijke schade.

Bent u dus helaas als fietser aangereden door een motorvoertuig, dan kunt u de bovenstaande informatie gebruiken om de situatie beter te begrijpen. Door de stappen te volgen, kunt u als fietser beter navigeren door de nasleep van een aanrijding. Zorg dat u uzelf altijd goed geïnformeerd over uw rechtn als fietser en de beschikbare bescherming onder de Nederlandse wet. Benieuwd of u in aanraking komt voor schadevergoeding na een aanrijding op de fiets? Klik dan hier.

]]>
https://letselschadezorg.nl/schuldig-aanrijding-fietser/feed/ 0
Als fietser aangereden door een auto? Deze stappen moet u zetten! https://letselschadezorg.nl/aangereden-door-auto-op-fiets/ https://letselschadezorg.nl/aangereden-door-auto-op-fiets/#respond Wed, 24 Apr 2024 07:10:46 +0000 https://letselschadezorg.nl/?p=1232 Heeft u letselschade opgelopen, omdat u bent aangereden door een auto op de fiets? Lees hier welke stappen u moet zetten. Als fietser bent u kwetsbaar in het verkeer, hierdoor wordt u extra beschermd door de wet. In de meeste gevallen ligt de aansprakelijkheid bij de automobilist, toch is het belangrijk om alle hieronder genoemde stappen te doorlopen.

1.      Zorg voor veiligheid

Na een aanrijding op de fiets met een auto is het belangrijk dat je jezelf in veiligheid brengt. Probeer jezelf naar een veilige plek te verplaatsen, bijvoorbeeld naar de stoep of een perkje in de buurt. Het vermindert de kans op nog meer schade of letsel. Beoordeel vervolgens of je zelf gewond bent en of eventuele medepassagiers pijn ervaren.

2.      Bel medische hulp

Bel altijd direct na het ongeval medische hulp. Uw verwondingen kunnen misschien mild lijken, adrenaline zorgt er vaak voor dat je minder pijn ervaart. Hierdoor kunnen sommige symptomen of pijntjes pas ervaren worden na enkele uren. Beschrijf de aanrijding als fietser met de auto zo nauwkeurig mogelijk aan de hulpverlener, zodat hij of zij een ambulance kan sturen. De ambulance evalueert vervolgens de situatie en vervoert u indien nodig naar het ziekenhuis. Vergeet niet om alle symptomen die u voelt te vermelden, hoe klein ze misschien ook lijken.

3.      Meld het ongeval bij de politie

Als u uzelf in veiligheid heeft gebracht en medische hulp heeft gebeld, is het verstandig om het noodnummer nog een keer te bellen. Echter, deze keer om de politie in te schakelen. Vermeld dat er een aanrijding heeft plaatsgevonden tussen een auto en een fietser. Beschrijf het incident en de locatie nauwkeurig, zodat de politie zo veel mogelijk informatie heeft om de situatie te beoordelen. Door de politie erbij te betrekken, wordt er een officieel rapport opgesteld dat later van groot belang kan zijn.

4.      Verzamel informatie

Na het ongeval is het belangrijk om zo veel mogelijk informatie te verzamelen, zeker als u een letselschadeclaim wilt indienen. Noteer informatie zoals de naam, het adres, het telefoonnummer en de verzekeringsgegevens van de automobilist. Probeer ook contactgegevens te verzamelen van eventuele getuigen van het ongeval. Maak ook foto’s van de plek van het ongeval, de schade aan uw fiets en eventueel zichtbare verwondingen. Deze informatie kan van pas komen, zeker als u een claim gaat indienen.

5.      Zoek juridisch advies

Als u bent aangereden door een auto op een fiets, terwijl het niet uw schuld was, kunt u een letselschadeadvocaat inschakelen. De advocaat kan u helpen bij het beschermen van uw rechten en het verkrijgen van een vergoeding waar u recht op heeft na een aanrijding op uw fiets met een auto. Zodra u medische zorg heeft gekregen, is het verstandig om contact op te nemen met een ervaren advocaat die gespecialiseerd is in verkeersongevallen. Een advocaat kan u adviseren over uw rechten, begeleiden door het proces van de claim en ondersteunen bij het onderhandelen met verzekeringsmaatschappijen. De advocaat kan ook inschatten of u in aanmerking komt voor een schadevergoeding na een aanrijding op de fiets.

6.      Volg medische behandelingen

Na de aanrijding als fietser met een auto is het belangrijk om alle medische adviezen op te volgen. Misschien voelt u zich al vrij snel weer goed en heeft u het gevoel dat de behandelingen overbodig zijn. Neem de behandelingen van de dokter serieus, zodat u zo snel mogelijk hersteld. Volg de opgegeven fysiotherapie en gebruik de voorgeschreven medicijnen, het herstel kan soms langer duren dan u wenst.

7.      Houd alle documentatie bij

Als u een claim wilt indienen, heeft u zo veel mogelijk informatie nodig. Het nauwkeurig bijhouden van alle documentatie heeft grote invloed op het proces van het indienen van een letselschadeclaim. Bewaar alle medische rapporten, correspondentie met verzekeringsmaatschappijen en eventuele rekeningen zorgvuldig. Hou desnoods een compleet dossier bij waarin alle kosten en uitgaven rondom het ongeval weergegeven worden. Medische rekeningen, transportkosten en verloren inkomsten als gevolg van eventuele arbeidsongeschiktheid, zijn belangrijke financiële posten die invloed kunnen hebben op de uitslag van de letselschadeclaim. Alle informatie die u kunt bewaren, kan van pas komen in uw voordeel.

8.      Zorg voor emotionele steun

Een verkeersongeval brengt niet alleen fysiek ongemak met zich mee, het heeft ook mentale en emotionele gevolgen. Maak het bespreekbaar en zoek steun bij vrienden, familieleden of professioneel hulp die u helpen bij het omgaan met het trauma. Praat openlijk over uw emoties en over uw gevoelens, zodat anderen weten waar u doorheen gaat. Het is ook mogelijk om professionele hulp in te schakelen, krop uw gevoelens niet op.

9.      Wees voorzichtig in het verkeer

Na een aanrijding als fietser met een auto is het volledig normaal dat u terughoudend bent om weer te weg op te gaan. Echter, als u besluit weer te gaan fietsen, wees voorzichtig en alert en neem eventueel extra voorzorgsmaatregelen. Volg de verkeersregels goed op, draag eventueel reflecterende kleding en vermijd de drukke wegen tijdens de spitsuren. Zo kunt u veilig weer de weg op, zonder angst of vervelende gevoelens.

Een verkeersongeval zit een klein hoekje, maar het is belangrijk om meteen de juiste stappen te zetten. Met deze blog weet u precies waar u aan toe bent en wat u niet moet vergeten als u bent aangereden door een auto op de fiets. Heeft u nog meer vragen over een aanrijding tussen een fiets en een auto, lees dan ook onze blog met antwoorden op 10 veelgestelde vragen.

]]>
https://letselschadezorg.nl/aangereden-door-auto-op-fiets/feed/ 0
Letselschade door een fietsongeluk? Dit kan uw vergoeding zijn! https://letselschadezorg.nl/letselschade-fietsongeluk/ https://letselschadezorg.nl/letselschade-fietsongeluk/#respond Sun, 21 Apr 2024 14:17:42 +0000 https://letselschadezorg.nl/?p=1249 Fietsen is misschien wel het populairste vervoermiddel in Nederland. Net zoals alles in het leven, brengt ook dit risico's met zich mee. Als u betrokken bent bij een fietsongeluk en letsel oploopt, kunt u recht hebben op een vergoeding voor uw letselschade. In dit artikel bespreken we wat letselschade inhoudt, hoe fietsongelukken een veelvoorkomende oorzaak zijn van letselschade, en wat u kunt doen om uw recht op compensatie te beschermen.

Wat is Letselschade?

Letselschade verwijst naar fysieke of psychologische schade die een persoon oploopt als gevolg van een ongeval of incident. Dit kan variëren van lichte verwondingen tot ernstige handicap. Bovendien kan het een flinke impact hebben op het leven van het slachtoffer.

Voorbeelden van letselschade

  • Botbreuken, zoals gebroken armen, benen of ribben
  • Schaafwonden en snijwonden die littekens kunnen achterlaten
  • Hersenletsel, zoals een hersenschudding of trauma
  • Rug- en nekletsel, zoals whiplash of hernia's
  • Psychologische schade, waaronder angststoornissen, depressie of posttraumatische stressstoornis (PTSS)

Fietsongelukken komen veel voor

Sinds 2021 zit het aantal verkeersdoden weer in een stijgende lijn. Niet alleen auto-ongelukken zorgen voor dodelijke slachtoffers. Ook fietsongelukken hebben steeds vaker een meer lugubere afloop. Een zorgbarende ontwikkeling. In 2022 kwamen er in totaal 291 fietsers om het leven, terwijl er slechts 225 automobilisten om het leven kwamen. Nog nooit eerder is het aantal fietsongelukken met dodelijke afloop zo hard gestegen.

Waardoor komt het?

  • Aanrijdingen met auto's of andere voertuigen
  • Onjuiste wegmarkeringen
  • Slecht onderhouden wegen
  • Onoplettendheid van zowel fietsers als bestuurders

Welke letselschade kunt u claimen na een fietsongeluk?

  • Littekens en blijvende fysieke handicaps
  • Psychologische schade, zoals angststoornissen, depressie of PTSS
  • Medische kosten, waaronder ziekenhuisopname, operaties en fysiotherapie
  • Verlies van inkomsten door arbeidsongeschiktheid tijdens herstelperiode
  • Toekomstige zorgkosten, zoals langdurige revalidatie of aanpassingen aan levensstijl
  • Verlies van levenskwaliteit, zoals het niet meer kunnen uitoefenen van hobby's of sportactiviteiten
  • Schade aan persoonlijke eigendommen, zoals beschadigde kleding of de fiets zelf
  • Kosten voor huishoudelijke hulp of thuiszorg tijdens het herstelproces
  • Verlies van toekomstige inkomsten als gevolg van het ongeluk (hieronder kunnen ook promoties en bonussen vallen).
  • Reiskosten naar medische afspraken en therapie sessies
  • Juridische kosten voor het indienen van een letselschadeclaim
  • Eventuele bijkomende kosten, zoals aanpassingen aan de woning of voertuigaanpassingen nodig vanwege blijvende handicaps.

Hoe wordt de Vergoeding Bepaald?

De hoogte van de vergoeding voor letselschade door een fietsongeluk wordt bepaald op basis van verschillende factoren. Allereerst wordt gekeken naar de ernst van het letsel dat het slachtoffer heeft opgelopen. Dit bestaat uit zowel fysieke verwondingen als psychologische schade. Daarnaast spelen medische kosten een belangrijke rol bij het bepalen van de vergoeding, inclusief de kosten voor behandelingen, medicijnen en therapieën. Verder worden ook verloren inkomsten meegerekend, samen met eventuele toekomstige zorgbehoeften. Ten slotte kan de rol van de verzekering van zowel de fietser als de tegenpartij van invloed zijn op het uiteindelijke compensatiebedrag.

Volledige vergoeding na fietsongeval

Heeft u geen schuld aan het ongeval en heeft de automobilist de fout gemaakt? Dan is de automobilist 100% aansprakelijk voor het volledige schade bedrag.

Gedeeltelijke vergoeding bij eigen schuld

Als fietser bent u een beschermde verkeersdeelnemer. Dit zorgt ervoor dat u nooit de volledige schuld kunt krijgen van het ongeluk en maar maximaal voor 50% aansprakelijk kan worden gesteld, zoals beschreven in artikel 185 Wegenverkeerswet. Dit geldt ook voor letselschade door een fietsongeluk. Bovendien zijn er nog twee situaties heel belangrijk.

  • een fietser van jonger dan 14 jaar krijgt altijd een volledige vergoeding na een ongeluk, dus 100% van de geleden letselschade
  • is de fietser >14 jaar? Dan krijgt hij of zij bijna altijd 50% van zijn of haar schade vergoed. Dit geldt ook wanneer de fietser zelf schuld is aan het ongeluk. Van al deze onkosten kan dus minstens de helft worden teruggevorderd.

Juridische Aspecten van Letselschade bij Fietsongelukken

Wanneer iemand betrokken raakt bij een fietsongeluk en letselschade oploopt, dan is een vergoeding niet meteen geregeld. In veel gevallen ontstaat dan een uitgebreid juridisch proces. Hierbij wordt gekeken naar verschillende juridische implicaties met betrekking tot verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid. Het is belangrijk om te begrijpen wie er verantwoordelijk kan worden gehouden voor het ongeval en welke rechten het slachtoffer heeft.

Het belang van een letselschade advocaat

Bij dit proces zal de verzekering van de aansprakelijke partij er alles aan doen om zo weinig mogelijk schadevergoeding te hoeven betalen. Om dit te voorkomen, is het aan te raden om een letselschade advocaat in handen te nemen. Deze kan u ondersteunen met het gehele juridische proces en uiteindelijk zorgen voor een zo hoog mogelijke schadevergoeding. Kortom, een belangrijke factor in dit uitgebreide en ingewikkelde proces. Wilt u meer weten over de diensten van onze letselschade advocaten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Welke letselschade kan ik claimen na een fietsongeval?

Na het meemaken van een fietsongeluk, kunt u te maken krijgen met materiële en immateriële schade. Onder materiële schade valt onder andere het repareren van uw fiets. Immateriële schade is gericht op fysiek of mentaal letsel, dit wordt in de meeste gevallen geregeld met smartengeld. Heeft het fietsongeluk ervoor gezorgd dat u uw hobby niet meer kunt uitvoeren, last heeft van langdurende letselschade of psychische klachten? Dan heeft u in de meeste gevallen recht op smartengeld. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze specialisten.

Gratis rechtshulp na een fietsongeval

Heeft u letselschade door een fietsongeluk opgelopen? Dan heeft u in veel gevallen recht op een vergoeding. De hoogte van deze vergoeding is niet direct vast te stellen. Dit is namelijk afhankelijk van de ernst van het letsel, de aansprakelijkheid en andere externe factoren. Onze ervaren specialisten kunnen u helpen dit proces uit uw handen te nemen en te zorgen voor een maximale vergoeding.

Schakel ons in voor hulp na letselschade door een fietsongeluk

Na een fietsongeluk staat u er niet alleen voor. Heeft u vragen over de letselschade door een fietsongeluk en mogelijke aansprakelijkheid, of vergoedingen? Neem dan vrijblijvend contact op met ons team van specialisten. Zij zullen u ondersteunen in dit lange proces en samen met u werken tot een passende schadevergoeding. Deze service wordt volledig vergoed en maakt voor u het gehele proces een stuk eenvoudiger. Wij staan gereed voor uw vragen omtrent dit of andere onderwerpen betreffende letselschade.

]]>
https://letselschadezorg.nl/letselschade-fietsongeluk/feed/ 0
Als fietser door rood gegaan en aangereden? Misschien toch schadevergoeding! https://letselschadezorg.nl/fietser-aanrijding-door-rood/ Sat, 20 Apr 2024 09:16:49 +0000 https://letselschadezorg.nl/?p=1268 U bent als fietser door rood licht gefietst en bent vervolgens aangereden. Het lijkt op het eerste ogenblijk een duidelijk zaak: eigen schuld, dikke bult. Echter, in de ingewikkelde wereld van verkeersongevallen is het aansprakelijkheidsrecht vaak niet zo simpel. Zelfs in het geval waar u als fietser een overtreding heeft begaan, heeft u in Nederland in bepaalde omstandigheden toch recht op een schadevergoeding. Hoe dat precies zit en welke rechten u heeft, wordt hier toegelicht.

Positie van een fietser

Volgens de Nederlandse wet worden fietsers gezien als ‘zwakkere verkeersdeelnemers’. Dit biedt fietsers dus een extra bescherming onder de wet, vooral wanneer de aanrijding met een fietser plaatsvindt met een gemotoriseerd voertuig. Volgens de wet is de bestuurder in het motorvoertuig vrijwel altijd 50% aansprakelijk, ook wanneer de fietser schuld is. Bent u dus als fietsen door rood gefietst en aangereden, dan is de bestuurder van het voertuig nog steeds aansprakelijk.

De 50% regel

Zoals al eerder beschreven is, is de regel rondom het aansprakelijkheidsrecht, de 50% regel. Dit houdt in dat het motorvoertuig dat betrokken is bij een aanrijding met een fietser of voetganger in vrijwel alle gevallen aansprakelijk is voor 50% van de schade. Dit geldt dus ook wanneer de fietser die door rood licht is gefietst, aangereden wordt. Deze regel is opgesteld met het idee dat de bestuurder van een zwaarder en potentieel gevaarlijk voertijd altijd meer verantwoordelijkheid draagt om de schade te voorkomen.

De verdeling van de aansprakelijkheid

Om uiteindelijk vast te kunnen stellen wie aansprakelijk is voor het ongeval, wordt aan de hand van verschillende criteria beslist. De snelheid van het motorvoertuig speelt hier bijvoorbeeld een rol in, maar ook de zichtbaarheid en het gedrag van de fietser op de weg, voorgaande aan het ongeluk, wordt meegenomen. De aansprakelijkheid van de bestuurder van het motorvoertuig kan uiteindelijk oplopen tot 100%, afhankelijk van de mate van nalatigheid of roekeloosheid van de fietser.

Fietser op de WEB

Wat moet u doen na een aanrijding?

Wanneer u een aanrijding heeft gehad als fietser, omdat u door rood licht bent gefietst, zijn er enkele stappen die u moet ondernemen:

Veiligheid eerst: zorg altijd dat u uzelf zo snel mogelijk in veiligheid brengt. Bent u bijvoorbeeld aangereden op een drukke weg, probeer dan, wanneer mogelijk, van de weg af te gaan. Mocht u serieus gewond zijn, schakel dan eventueel medische hulp in.

Informatie verzamelen: noteer altijd de gegevens van de betrokken partijen. Denk dan niet alleen aan de contactinformatie, maar ook bijvoorbeeld het kentekennummer. Maak daarbij foto’s van de schade, de plaats van het ongeval en eventuele verkeerslichten of borden.

Getuigen: vraag daarbij ook altijd getuigen om contactinformatie, zodat u deze in een later stadium altijd nog kunt contacteren. Zodat zij kunnen verklaren wat er precies gebeurd is.

Meld het ongeval: wanneer u in staat bent om verschillende handelingen uit te voeren, kunt u het beste de politie en uw verzekeraar op de hoogte stellen van het ongeval. Een politierapport kan namelijk later nog van belang zijn bij het bepalen van de aansprakelijkheid.

Juridisch advies inwinnen: ten slotte wordt u aangeraden om juridisch advies in te winnen, vooral wanneer er onduidelijkheid is ontstaan over de omstandigheden of de schuldverdeling

Het belang van juridisch advies

Zoals vermeld, kunt u in het geval van een aanrijding het beste een gespecialiseerde advocaat in de hand nemen. Hiermee kunt u uw rechten als fietser beschermen en een adequate schadevergoeding krijgen. Een advocaat helpt u bij het beoordelen van de aansprakelijkheid, het voeren van de juridische produce en het onderhandelen met de verzekeraar.

Bent u dus als fietser door rood gegaan en bent u door een auto aangereden, dan kunt u in Nederland in de meeste gevallen rekenen op een schadevergoeding. De beschermende status van de fietsers zorgt ervoor dat u bepaalde rechten op de weg heeft. Zorg dus dat u altijd goed op de hoogte bent van uw rechten en onderneem de juiste stappen na een ongeval om uw veiligheid, juridische belangen en uw gezondheid te waarborgen.

]]>