Blijvende invaliditeit als gevolg van letselschade
Letselschadezorg op oktober 31, 2023
Soms is de schade die iemand oploopt door een bedrijfsongeval, verkeersongeval of een medische misser zo ernstig dat er sprake is van blijvende invaliditeit. Dit betekent dat iemand blijvend beperkt is in zijn of haar lichamelijke of geestelijke functioneren.
Blijvende invaliditeit kan grote gevolgen hebben voor het leven van het slachtoffer en zijn of haar naasten. Maar wat is blijvende invaliditeit precies? Hoe wordt het percentage van blijvende invaliditeit vastgesteld? En heb ik recht op een vergoeding voor blijvende invaliditeit? We vertellen er u alles over!
Blijvende invaliditeit betekent dat iemand door een ongeval of een medische fout blijvend lichamelijk of geestelijk letsel heeft opgelopen. Het gaat hierbij om letsel dat niet meer (volledig) kan genezen of herstellen.
Voorbeelden van blijvende invaliditeit zijn: amputatie, verlamming, blindheid, doofheid, hersenletsel, chronische pijn, psychische klachten en posttraumatische stressstoornis.
De gevolgen van blijvende invaliditeit kunnen variëren van verminderde mobiliteit tot verlies van bepaalde lichaamsfuncties, en kunnen een aanzienlijke impact hebben op het dagelijks leven van het slachtoffer.
Wanneer iemand te maken krijgt met blijvende invaliditeit door een ongeval, ongeluk of medische fout, kan dit leiden tot diverse vormen van schade. Deze schade kan zowel financieel als emotioneel van aard zijn en heeft een aanzienlijke impact op het leven van het slachtoffer.
Enkele vormen van schade die iemand kan lijden bij blijvende invaliditeit door een ongeval zijn:
Ja, als u blijvende invaliditeit heeft opgelopen als gevolg van letselschade, heeft u in veel gevallen recht op een schadevergoeding. Deze vergoeding is bedoeld om de financiële gevolgen van de blijvende invaliditeit te compenseren. Enkele veel voorkomende schadeposten zijn:
Dit kan onder andere medische kosten, kosten voor aanpassingen aan de woning of auto, inkomensverlies en smartengeld omvatten. Het is belangrijk om juridische bijstand in te schakelen om uw rechten te waarborgen en de juiste vergoeding te verkrijgen.
Het percentage van blijvende invaliditeit geeft aan hoeveel procent uw lichamelijke of geestelijke functioneren is verminderd door uw letsel. Dit percentage wordt vastgesteld door een onafhankelijke medisch deskundige op basis van medische richtlijnen.
Een veelgebruikte methode is de zogenaamde AMA-guides (American Medical Association Guides to the Evaluation of Permanent Impairment). Hierin worden de criteria en richtlijnen vastgelegd voor het beoordelen van blijvende invaliditeit.
De beoordeling wordt uitgevoerd door een medisch letselschade specialist, vaak een onafhankelijke expert die geen directe betrokkenheid heeft bij de zaak, het is dus iets anders als een letselschade belangenbehartiger. Deze expert beoordeelt de medische gegevens en voert eventueel aanvullende onderzoeken uit om de mate van invaliditeit vast te stellen.
Voorbeeld:
Stel dat u door een ongeval een ernstige beschadiging aan uw rechterhand heeft opgelopen, waardoor u uw duim, wijsvinger en middelvinger niet meer kunt gebruiken. Uw rechterhand is voor 50% invalide geworden en maakt 9% uit van uw hele lichaam.
Het percentage van blijvende invaliditeit voor uw hele lichaam is dan 50% van 9%, oftewel 4,5%. Dit betekent dat u door uw letsel 4,5% minder kunt functioneren dan een gezond persoon van hetzelfde geslacht en leeftijd.
Blijvende invaliditeit staat niet altijd in verband met arbeidsongeschiktheid. Arbeidsongeschiktheid betekent namelijk dat u door uw letsel niet meer (volledig) in staat bent om uw werk te verrichten. Ondanks dat arbeidsongeschiktheid het gevolg kan zijn van blijvende invaliditeit is dat andersom niet altijd het geval.
Om maar even een ernstig voorbeeld te noemen kan iemand die zijn been is verloren (amputatie) bijvoorbeeld voor 10% blijvend invalide zijn geraakt, maar zijn werkzaamheden op kantoor nog volledig of gedeeltelijk uit kunnen voeren.
Arbeidsongeschiktheid wordt uitgedrukt in een percentage dat aangeeft hoeveel procent u nog kunt verdienen ten opzichte van uw oude inkomen. Bij blijvende invaliditeit wordt er daarentegen gekeken naar het percentage van lichaams functionaliteit wat niet altijd in verband staat met het percentage van arbeidsongeschiktheid.
Het proces van het verkrijgen van een rechtvaardige vergoeding bij blijvende invaliditeit door letselschade kan complex zijn. Daarom is het sterk aan te raden om juridische bijstand in te schakelen.
Een letselschade advocaat van letselschadezorg.nl kan u helpen bij het verzamelen van bewijsmateriaal, het onderhandelen met de verzekeraar en het indienen van een letselschade claim. Hierdoor vergroot u de kans op een rechtvaardige vergoeding die uw financiële toekomst veilig stelt.
Neem vandaag nog contact met onze letselschade juristen om uw situatie aan ons voor te leggen. Wij gaan vervolgens voor u aan de slag om alle benodigde documenten en gegevens te verzamelen om succesvol een schadevergoeding voor u te claimen.
"*" indicates required fields