100% Gratis Juridisch Advies
Hoogst mogelijke Schadevergoedig
15 Jaar Ervaring

Waarmee kunnen we je helpen?

Vergoeding bereken
Meld mijn schade

Contact

Bel ons 085 060 0249
Bereikbaar tussen 08:00 en 18:00
info@letselschadehulp.nl
Microlab - 11de verdieping
Aert van Nesstraat 45
3012 CA Rotterdam
Een score van 4,7 uit 5 op basis van 391 reviews
Bel ons 085 060 0249
Bereikbaar tussen 08:00 en 18:00
Table of contents
Een bus ongeluk kan ernstige gevolgen hebben voor de betrokkenen. Als u als passagier, voetganger, fietser of automobilist gewond raakt door een bus ongeluk, dan kunt u mogelijk recht hebben op een schadevergoeding.

Maar wie is er aansprakelijk voor uw letselschade? Wat houdt de zorgplicht van de busmaatschappij in? Voor welke schade kunt u een claim indienen? En hoe kunt u een schadevergoeding claimen na een ongeval met de bus?

In dit artikel geven we antwoord op deze vragen en meer. Mocht u direct juridische hulp willen krijgen, neem dan contact op met onze juridische letselschade experts en maak kosteloos gebruik van onze diensten.
Kom in contact

Wie is er aansprakelijk voor letselschade na een ongeluk met de bus?

De aansprakelijkheid voor letselschade na een ongeluk met de bus hangt af van de situatie en de schuldvraag. In de meeste gevallen is de vervoersmaatschappij aansprakelijk voor de letselschade die u als passagier, voetganger, fietser of automobilist oploopt als gevolg van het busongeluk.

Als passagier betrokken geraakt bij een bus ongeluk

Als u als passagier van een bus betrokken raakt bij een bus ongeluk, dan kunt u in de meeste gevallen de vervoerder aansprakelijk stellen voor uw letselschade. Dit geldt zowel als het ongeluk is veroorzaakt door de buschauffeur als door een andere partij.

Dit komt doordat de vervoerder automatisch een overeenkomst met u sluit, nadat u een vervoerbewijs koopt, om u veilig van A naar B te brengen. De vervoerder heeft dus een zorgplicht ten opzichte van u en moet ervoor zorgen dat de buschauffeur zich aan de verkeersregels houdt en geen onnodige risico’s neemt.

Alleen wanneer er sprake is van overmacht en de buschauffeur het ongeluk op geen enkele manier had kunnen voorkomen, is de vervoerder niet aansprakelijk. Bijvoorbeeld als er plotseling een boom omvalt op de weg of als er sprake is van een terroristische aanslag. In dat geval moet u kijken of er een andere partij verantwoordelijk is voor het busongeluk, zoals de wegbeheerder of de boomverzorger.

Aanrijding tussen een bus en een motorvoertuig

Als u als bestuurder van een motorvoertuig bent aangereden door een bus, dan hangt de aansprakelijkheid af van de schuldvraag . U moet dan kunnen bewijzen dat de buschauffeur of de vervoerder onrechtmatig heeft gehandeld en dat uw schade daarvan het gevolg is.

Als de buschauffeur door rood reed, te hard reed of geen voorrang verleende, is de buschauffeur aansprakelijk voor de schade aan u en uw eigendommen. U kunt dan de busmaatschappij of zijn verzekeraar aansprakelijk stellen voor geleden letselschade.

Mocht u echter zelf (deels) schuldig zijn aan het ongeluk, bijvoorbeeld omdat u geen voorrang verleende, te hard reed of afgeleid was, dan kan uw aansprakelijkheid worden verminderd of zelfs worden uitgesloten.

Aangereden door een bus als voetganger of fietser

Bent u als voetganger of fietser aangereden door een bus, dan heeft u bijna altijd recht op een (gedeeltelijke) schadevergoeding. Voetgangers en fietsers worden volgens de wet beschouwd als kwetsbare verkeersdeelnemers. Zij genieten daarom extra wettelijke bescherming. Bij een aanrijding tussen een bus en een voetganger of fietser geldt het volgende:
  • Als u als voetganger of fietser bent aangereden door een bus, heeft u altijd recht op een minimale schadevergoeding van 50%. Dit geldt ook als u zelf (deels) schuldig was aan het ongeluk, bijvoorbeeld omdat u door rood liep of fietste. De vervoerder of zijn verzekeraar moet dan minimaal 50% van uw schade vergoeden.
  • Als u als voetganger of fietser bent aangereden door een bus en de buschauffeur is volledig schuldig aan het veroorzaken van het ongeluk, heeft u recht op een 100% schadevergoeding. In dit geval bepaald de schuldvraag dat de vervoerder volledig aansprakelijk wordt gesteld voor het vergoeden van de opgelopen letselschade.
  • Als u als voetganger of fietser jonger bent dan 14 jaar en bent aangereden door een bus, dan heeft u altijd recht op een volledige vergoeding van uw letselschade. Dit is de zogenaamde 100%-regel. De vervoerder of zijn verzekeraar is dan 100% aansprakelijk voor uw schade, ongeacht wie het ongeluk heeft veroorzaakt.

Wat houdt de zorgplicht van de busmaatschappij in?

De zorgplicht van de busmaatschappij houdt in dat de vervoerder verantwoordelijk is voor de veiligheid van passagiers tijdens de reis. De vervoerder moet ervoor zorgen dat:
  • De bus in goede staat verkeert en regelmatig wordt gecontroleerd en onderhouden
  • De buschauffeur gekwalificeerd, ervaren en bekwaam is om de bus te besturen
  • De buschauffeur zich houdt aan de verkeersregels, de rij- en rusttijden en geen alcohol of drugs gebruikt
  • De buschauffeur rekening houdt met de weersomstandigheden, het verkeer en eventuele calamiteiten
  • De passagiers goed worden geïnformeerd over de route, de haltes en de veiligheidsvoorschriften
  • De passagiers voldoende ruimte, comfort en bescherming hebben in de bus
  • De passagiers bij een ongeval zo snel mogelijk worden geholpen en verzorgd
Als de vervoerder zijn zorgplicht schendt en daardoor een busongeluk veroorzaakt of verergert, dan is hij aansprakelijk voor de letselschade die u daardoor als passagier lijdt. U kunt dan een schadevergoeding eisen van de vervoerder of zijn verzekeraar.
Letselschade advocaat Vincent

Voor welke schade kan ik een claim indienen?

Als u letselschade oploopt door een busongeluk, dan kunt u een claim indienen voor alle geleden schade als gevolg van het ongeluk. Dit betreft niet alleen de lichamelijke schade, maar ook geestelijke, sociale en financiële schade. U kunt bijvoorbeeld een vergoeding krijgen voor:
  • Medische kosten, zoals eigen risico, eigen bijdrage, medicijnen, hulpmiddelen en fysiotherapie;
  • Reiskosten, zoals parkeerkosten, taxi- of bus kosten en kilometervergoeding;
  • Inkomensverlies, als u (tijdelijk) niet kunt werken of minder kunt verdienen door uw letsel;
  • Huishoudelijke hulp, als u (tijdelijk) niet zelf kunt koken, schoonmaken of boodschappen doen;
  • Mantelzorg, als u (tijdelijk) afhankelijk bent van familie of vrienden voor uw verzorging of begeleiding;
  • Studievertraging, als u (tijdelijk) niet kunt studeren of examens moet uitstellen door uw letsel;
  • Reparatie- of vervangingskosten, als uw kleding, fiets, auto of andere eigendommen beschadigd zijn door het ongeluk;
  • Smartengeld, als u pijn, verdriet, angst, stress of verminderde levensvreugde ervaart door het ongeluk.
Wanneer u schade oploopt als gevolg van een busongeluk en de vervoersmaatschappij aansprakelijk wordt gesteld, kunt u een schadeclaim indienen voor alle kosten die u moet maken als gevolg van uw letsel.

Hoe kan ik een schadevergoeding claimen na een ongeval met de bus?

Een schadevergoeding claimen na een ongeval met de bus is niet altijd eenvoudig. U moet namelijk niet alleen uw schade kunnen aantonen, maar ook kunnen onderhandelen met de vervoerder of zijn verzekeraar over de hoogte van de vergoeding.

Bovendien moet u rekening houden met de verjaringstermijn van drie jaar na het ongeluk. Als u na die termijn nog geen claim heeft ingediend, dan kunt u geen aanspraak meer maken op een vergoeding voor geleden letselschade.
hulp bij letselschade

Hoe wij u helpen bij uw letselschadezaak na een bus ongeluk

Om uw kans op een succesvolle claim te vergroten, kunt u het beste juridische hulp inschakelen van letselschaderzorg.nl. Wij kunnen u adviseren over uw rechten en plichten, uw schade berekenen, uw claim indienen en onderhandelen met de tegenpartij.

Bovendien onderhandelen wij voor u over een voorschot op de schadevergoeding, zodat u de gemaakte kosten alvast kunt dekken. Vervolgens gaan wij aan de slag om de schadevergoeding waar u recht op heeft te claimen bij de tegenpartij.

Wilt u meer weten over juridische hulp bij letselschade na een busongeluk? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze letselschade experts. Wij helpen u graag verder en staan voor u klaar om uw belangen te behartigen.

Hoeveel Letselschadevergoeding
kunt u krijgen?

U kunt dit geheel vrijblijvend aanvragen en binnen 1 dag ontvangen!

Onze experts komen bij u thuis

Mocht u als gevolg van het ongeluk met de bus niet in staat zijn om langs te komen bij een van onze landelijke letselschade juristen? Dan kunt u een afspraak maken voor een huisbezoek.

Onze letselschade experts komen graag bij u langs, zodat u in een vertrouwde omgeving uw situatie aan ons voor kunt leggen. Samen met onze jurist verzamelen we de benodigde documenten zodat wij uw letselschadezaak over kunnen nemen en een schadevergoeding kunnen claimen waar u recht op heeft.
Kom in contact
Kaart van Nederland
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram