Juridische hulp voor als u bent aangereden als passagier
Heeft u als gevolg van een aanrijding als passagier letselschade opgelopen? Dan is de kans groot dat u recht heeft op een schadevergoeding. Als passagier bent u immers niet verantwoordelijk voor een verkeersongeval.
Dit kan bestaan uit een financiële vergoeding voor uw letsel (zowel fysiek als emotioneel), de kosten van de reparatie of vervanging van uw bezittingen en alle medische kosten die u nu en in de toekomst maakt ten gevolge van het ongeval.
Ons team van juridische experts staat klaar om u kosteloos te assisteren bij het onderzoeken van uw recht op schadevergoeding en het bepalen van het mogelijke bedrag dat u kunt ontvangen. Aarzel niet om vrijblijvend contact met ons op te nemen en te profiteren van onze uitgebreide dienstverlening.
Meest voorkomende klachten bij een aanrijding als passagier
Na een ongeval als passagier kan het letsel en de daaropvolgende gevolgen sterk verschillen, ongeacht of u in een auto, op een motor of op een scooter zat. Elk individu en elke specifieke situatie brengt unieke symptomen met zich mee, waaronder:
Pijn in uw nek
Hoofdpijn
Schouderpijn
Pijn in uw rug
Pijn in uw armen
Psychische klachten
Deze symptomen kunnen direct na het ongeval optreden of zich enkele dagen later voordoen. Het is echter van essentieel belang om een arts te raadplegen om andere mogelijke verwondingen uit te sluiten.Deze symptomen kunnen direct na het ongeval optreden of zich enkele dagen later voordoen. Het is echter van essentieel belang om een arts te raadplegen om andere mogelijke verwondingen uit te sluiten.
Als passagier bent u nooit aansprakelijk voor letselschade
Het zal geregeld voorkomen dat u als passagier meerijdt met iemand. Tijdens deze ritjes kan er zich een ongeval voordoen waaraan u letselschade overhoudt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als:
Opzittende van een scooter, brommer of motor;
Inzittende van een auto, busje of openbaar vervoermiddel.
Wordt u als opzittende of inzittende van een voertuig aangereden? Dan heeft u vrijwel altijd recht op een schadevergoeding. Een passagier is namelijk geen bestuurder en kan daarom niets verweten worden aan een verkeersongeval. In het geval van een eenzijdig ongeluk bent u voor de wet een schuldloze op- of inzittende. Zijn er twee partijen betrokken bij het ongeval? Dan wordt u volgens de wet beschouwd als schuldloze derde. In beide gevallen zal u als passagier recht hebben op een schadevergoeding.
Een verkeersongeval kan zich op verschillende manieren voordoen, zelfs zonder de betrokkenheid van andere partijen. Deze eenzijdige ongevallen kunnen plaatsvinden wanneer een voertuig, zoals een scooter of auto, onverwacht de controle verliest en tegen een obstakel botst.
Als u tijdens zo'n situatie als passagier betrokken raakt en letselschade oploopt, is het belangrijk om te weten dat u recht heeft op schadevergoeding, zelfs als de bestuurder van het voertuig schuldig is aan het veroorzaken van het ongeval.
Om uw recht op schadevergoeding te benutten, kunt u een schadeclaim indienen bij de WA-verzekeraar van de bestuurder. Het is niet vereist dat de bestuurder een speciale verzekering heeft afgesloten om uw schade te dekken.
Als schuldloze op- of inzittende van een voertuig heeft u altijd het recht om een schadevergoeding te ontvangen. Het is belangrijk om zo snel mogelijk na het ongeval contact op te nemen met de verzekeraar van de bestuurder en de nodige documentatie te verstrekken om uw claim te ondersteunen.
Letselschade als passagier door aanrijding met ander voertuig
In de praktijk zien we dat er bij de meeste verkeersongevallen twee partijen betrokken zijn. Stel u wordt als passagier van een voertuig aangereden door een ander voertuig op de weg.
In dat geval heeft u als passagier, ongeacht wie het ongeluk heeft veroorzaakt, recht op een schadevergoeding. U bent namelijk geen bestuurder en hebt geen schuld aan de oorzaak van het ongeval. Volgens de wet bent u dan een schuldloze derde.
Mocht het niet direct duidelijk zijn wie er aansprakelijk is voor het ongeval of wilt de tegenpartij geen schuld erkennen, dan kan u hier als passagier benadeeld door worden.
Het vaststellen van wie er schuldig is kan enige tijd duren, aangezien vanuit beide partijen bewijs en documentatie aangeleverd dient te worden. Hierdoor zou u als passagier lang moeten wachten op een schadevergoeding.
Schaderegeling schuldloze derde
Bent u als passagier betrokken geraakt bij een verkeersongeval met twee partijen? Dan zou u in veel gevallen lang moeten wachten op een schadevergoeding. Eerst zal namelijk in kaart gebracht moeten worden wie de schuldige is en hier kan enige tijd overheen gaan.
Om deze reden is de ‘Schaderegeling schuldloze derde’ in het leven geroepen. Deze regeling maakt het mogelijk om als passagier direct een schadevergoeding te ontvangen vanuit de WA-verzekering van de persoon waarmee u meereed.
Het maakt hierbij niet uit of de persoon waarmee u meereed wel of niet aansprakelijk is voor het ongeval. Mocht namelijk blijken dat de tegenpartij aansprakelijk wordt gesteld, wordt dit op een later moment geregeld door de verzekeraar.
Letselschade als passagier in het openbaar vervoer
Ook als passagier in het openbaar vervoer kunt u terechtkomen in een verkeersongeval. Bussen, trams en treinen moeten geregeld een noodstop maken doordat een andere weggebruiker bijvoorbeeld niet oplet of door rood rijdt.
Tijdens een noodstop kunt u als passagier lelijk ten val komen. Maar ook in dit geval is u als passagier niets te verwijten aan de oorzaak van het ongeval. U kunt dan een schadeclaim indienen bij de desbetreffende vervoersmaatschappij. Het maakt in zo’n geval niet uit of de bestuurder van de bus, tram of trein schuldig is of niet.
Bij wie moet ik letselschade claimen als passagier?
Bij wie u als passagier een letselschade moet claimen, is afhankelijk van het soort ongeval. Mocht u als passagier betrokken zijn geraakt bij een eenzijdig ongeval, dan zal u een schadeclaim in moeten dienen bij de verzekeraar van de persoon waarmee u meereed.
Bent u als passagier betrokken bij een ongeval met twee partijen, dan kunt u ook gewoon een schadeclaim indienen bij de verzekeraar van de bestuurder waarvan u passagier was. Ook al is de tegenpartij aansprakelijk, dan wordt dit later geregeld door de verzekeraar. Dit wordt ook wel de Schaderegeling schuldloze derde genoemd.
Reist u met het openbaar vervoer mee en ontstaat er onderweg een verkeersongeval? Dan dient u een schadeclaim in bij de vervoersmaatschappij waarmee u reist. In alle gevallen heeft als passagier recht op een schadevergoeding.
Kan er sprake zijn van eigen schuld als ik ben aangereden als passagier?
Als passagier kan u nooit iets worden verweten met betrekking tot de oorzaak van een ongeval. U bent immers geen bestuurder en kan niet opdraaien voor de fouten van de persoon waarmee u meerijdt of eventueel een derde partij.
Wel kan het zo zijn dat u enige mate van eigen schuld wordt aangerekend. Bijvoorbeeld wanneer u de ernst van de letselschade had kunnen beperken. Dit is het geval wanneer u:
Bewust met iemand meerijdt die onder invloed is van alcohol of drugs;
Geen autogordel draagt tijdens het rijden;
Geen helm draagt achterop een scooter, brommer of motor.
In dergelijke situaties heeft u bewust uw eigen veiligheid in gevaar gebracht. Echter betekent dit niet dat u geen recht heeft op een schadevergoeding. Als passagier heeft u in bovenstaande gevallen vaak alsnog recht op 75% vergoeding voor geleden letselschade.
Als passagier meerijden met iemand onder invloed
Vanzelfsprekend brengt u uw eigen veiligheid in gevaar wanneer u meerijdt met iemand die onder invloed van alcohol of drugs is. De kans op een ongeluk is dan aanzienlijk groter dan wanneer de bestuurder nuchter rijdt.
Desondanks betekent dit niet dat u als passagier geen recht heeft op een schadevergoeding in geval van een ongeluk. De hoogte van de schadevergoeding hangt echter wel af van de oorzaak van het ongeval.
Heeft de oorzaak van het ongeval een directe relatie met de aangeschoten toestand van de bestuurder, dan krijgt u slechts een deel van de schade vergoed als u wist dat de bestuurder onder invloed was.
HMocht de aangeschoten toestand van de bestuurder niet de oorzaak zijn van het ongeval, dan krijgt u een volledige schadevergoeding. Het opgelopen letsel heeft in dit geval namelijk geen directe relatie eigen schuld.
Hoe wij u helpen bij uw letselschadezaak als u bent aangereden als passagier
Wij zijn er om u te helpen wanneer u als passagier betrokken bent geraakt bij een verkeersongeval. Als letselschade experts en juristen staan we klaar om uw zaak te behandelen en uw recht op schadevergoeding te verdedigen.
Onze deskundige team zal samen met u alle benodigde documenten verzamelen om uw letselschade dossier op te stellen en de aansprakelijkheid van de tegenpartij vast te stellen. We zullen ook uw medisch dossier opvragen bij uw behandelend arts indien nodig.
Vervolgens zullen we uw letselschade berekenen en een gedetailleerde schadestaat opstellen om een schadeclaim in te dienen. We zullen namens u de claim indienen bij de tegenpartij en een voorschot op uw schadevergoeding aanvragen, zodat u de lopende kosten kunt dekken.
Gedurende het gehele proces zullen we nauw betrokken blijven bij uw situatie. We zullen u voortdurend adviseren en begeleiden, zolang als nodig is. Uw zaak wordt altijd in overleg met u afgewikkeld, zodat uw belangen optimaal worden behartigd.
Hoeveel Letselschadevergoeding kunt u krijgen?
U kunt dit geheel vrijblijvend aanvragen en binnen 1 dag ontvangen!
Bij letselschade na een ongeval begrijpen we dat het niet altijd mogelijk is om naar een van onze landelijke specialisten te komen. Daarom bieden we u de mogelijkheid om een huisbezoek in te plannen . Op deze manier kunt u in alle rust alle benodigde documenten verzamelen en uw verhaal doen, gewoon in uw eigen vertrouwde omgeving.
Dus als u niet in staat bent om naar ons toe te komen, komen onze specialisten naar u toe! U kunt contact met ons opnemen om een afspraak te maken voor een huisbezoek. Op deze manier kunnen we persoonlijk met u spreken en uw situatie beter begrijpen, terwijl u zich op uw gemak voelt.
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij technologieën zoals cookies om informatie over uw apparaat op te slaan en/of te raadplegen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen wij gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als u geen toestemming geeft of uw toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.
Functioneel
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een site of over verschillende sites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.