100% Gratis Juridisch Advies
Hoogst mogelijke Schadevergoedig
15 Jaar Ervaring

Waarmee kunnen we je helpen?

Vergoeding bereken
Meld mijn schade

Contact

Bel ons 085 060 0249
Bereikbaar tussen 08:00 en 18:00
info@letselschadehulp.nl
Microlab - 11de verdieping
Aert van Nesstraat 45
3012 CA Rotterdam
Een score van 4,7 uit 5 op basis van 391 reviews
Bel ons 085 060 0249
Bereikbaar tussen 08:00 en 18:00
Table of contents
Een ongeluk met de metro kan ernstige gevolgen hebben voor uw gezondheid, uw werk en uw financiële situatie. U kunt te maken krijgen met medische kosten, inkomensverlies, pijn en lijden, en andere schadeposten.

Gelukkig heeft u in veel gevallen recht op een schadevergoeding van de vervoersmaatschappij die verantwoordelijk is voor het metrovervoer. Maar hoe kunt u deze schadevergoeding claimen? En waar moet u op letten bij het vaststellen van de aansprakelijkheid en de hoogte van de vergoeding?

Mocht u direct antwoord willen op deze vragen, dan kunt u contact opnemen met onze letselschade juristen. Wij kunnen u direct vertellen of u recht heeft op een schadevergoeding en een indicatie geven van de hoogte van de vergoeding.
Kom in contact

Wie is er aansprakelijk voor letselschade na een ongeluk met de metro?

De aansprakelijkheid voor letselschade na een ongeluk met de metro hangt af van de omstandigheden van het geval. In het algemeen geldt dat de vervoersmaatschappij die het metrovervoer verzorgt, een zorgplicht heeft jegens de passagiers. Dit betekent dat de vervoerder alle maatregelen moet nemen om te zorgen dat de passagiers veilig en zonder schade met de metro kunnen reizen.

Als de vervoerder deze zorgplicht schendt, bijvoorbeeld door een fout van de bestuurder, een defect aan de metro of een gebrekkige infrastructuur, dan is de vervoerder aansprakelijk voor de schade die de passagiers daardoor lijden. Dit is geregeld in artikel 8:105 van het Burgerlijk Wetboek (BW), waarin de vervoersovereenkomst is vastgelegd.
Hulp bij letselschade claim

Artikel 8:105 en Artikel 8:102 van het Burgerlijk Wetboek (BW)

Artikel 8:105 van het Burgerlijk Wetboek (BW) is een wetsartikel dat de aansprakelijkheid tussen vervoerder en reiziger regelt. Het berteft de aansprakelijkheid omtrent schade veroorzaakt door dood of letsel van de reiziger ten gevolge van een ongeval met en tijdens het vervoer in de metro.

In dit artikel wordt de vervoersovereenkomst tussen de passagier en de vervoerder als grondslag voor de aansprakelijkheid genomen. De vervoerder heeft namelijk een zorgplicht om de passagier veilig en zonder schade van A naar B te brengen.

Mocht de vervoerder deze zorgplicht hebben geschonden, dan moet de vervoerder de schade van de passagier vergoeden. Enkel in geval van een overmachtsituatie zal de aansprakelijkheid van de vervoerder komen te vervallen.

In aanvulling op Artikel 8:105, regelt Artikel 8:102 BW ook de aansprakelijkheid in geval van schade bij in- en uitstappen van de metro. Dit geldt niet voor de periode die de reiziger op het perron doorbrengt voor- of nadat hij in- of uitstapt.

Wanneer is de (metro)vervoerder niet aansprakelijk voor schade?

Een (metro)vervoerder is in principe altijd aansprakelijk voor letselschade van passagiers als gevolg van een ongeluk, tenzij hij kan bewijzen dat er sprake was van overmacht waardoor het ongeluk niet te voorkomen was.

Dit houdt in dat het ongeluk is veroorzaakt door een omstandigheid die buiten de invloedssfeer van de vervoerder ligt en die hij ook met alle redelijke voorzorgsmaatregelen niet had kunnen voorkomen. Bijvoorbeeld een plotselinge gladheid of een onvoorzienbare actie van een derde.

De vervoerder moet wel kunnen aantonen dat hij er alles aan heeft gedaan om het ongeluk te vermijden of de gevolgen ervan te beperken. In de meeste gevallen zal een beroep op overmacht niet slagen voor de vervoerder.

Aanrijding met een metro

Aangezien metro's op een afgesloten traject rijden, komen ze niet in aanmerking met andere verkeersdeelnemers. Alhoewel er wel eens ongelukken zijn gebeurd op het perron, waarbij een persoon is aangereden door een metro, geldt er in dit bijzonder geval een uitzondering op de regel.

Normaal gesproken worden zwakke verkeersdeelnemers (voetgangers en fietsers) beschermd door de wet in geval van een verkeersongeval. Ongeacht de schuld hebben zij altijd minimaal recht op 50% schadevergoeding, tenzij er sprake is van opzet of overmacht.

Mocht er onverhoopt iemand aangereden worden door een metro, wat enkel op het perron kan gebeuren, geldt er een uitzondering op artikel 185 van de Wegenverkeerswet (WvW). Dat wil zeggen dat u als passagier op het perron geen aanspraak kunt maken op een minimale schadevergoeding van 50%.

Voor welke schade kan ik een claim indienen bij de vervoersmaatschappij?

Als u als passagier van de metro letselschade oploopt, kunt u een claim indienen bij de vervoersmaatschappij voor zowel materiële als immateriële schade. De hoogte van uw schadevergoeding hangt af van de ernst en de gevolgen van uw letsel, de duur van uw herstel, de mate van aansprakelijkheid van de vervoerder en de omstandigheden van het geval.

Enkele schadeposten waar u mogelijk een schadevergoeding voor kunt ontvangen zijn:
  • Medische kosten;
  • Schade aan eigendommen;
  • Reiskosten voor bijvoorbeeld een bezoek aan een medisch specialist;
  • Inkomensverlies als gevolg van (tijdelijk) blijvend letsel;
  • Huishoudelijk hulp vanwege (tijdelijk) blijvend letsel;
  • Smartengeld.
Letselschade advocaat Vincent

Hoe kan ik een schadevergoeding claimen na een ongeval met de metro?

Het indien van een schadeclaim is niet altijd even gemakkelijk. Om een schadevergoeding te claimen na een ongeval met de metro, moet u namelijk de volgende stappen ondernemen:
  1. Zoek medische hulp voor uw letsel en bewaar alle medische documenten en rekeningen.
  2. Meld het ongeval bij het metrobedrijf en vraag om een schriftelijke bevestiging.
  3. Verzamel zoveel mogelijk bewijs van het ongeval, zoals foto’s, video’s, getuigenverklaringen en een kopie van uw vervoersbewijs.
  4. Stel de metrobedrijf aansprakelijk voor uw schade per aangetekende brief. Vermeld in de brief wat er is gebeurd, wat uw letsel en schade is, dat u mogelijk nog meer schade verwacht en dat u een schadevergoeding eist.
  5. Schakel een letselschade advocaat in om u te helpen bij het claimen van uw schade.
Meld uw letselschade altijd zo snel mogelijk en maximaal binnen 3 maanden aan de vervoersmaatschappij. De schadeclaim zal namelijk na 3 jaar komen te vervallen waardoor u geen recht meer zal hebben op een schadevergoeding.

Hoe wij u helpen bij uw letselschadezaak na een metro ongeluk

Onze letselschade juristen kunnen u adviseren over uw rechten, de aansprakelijkheid van het metrobedrijf en de hoogte van uw schadevergoeding. Ook helpen wij u bij het verzamelen van bewijs, zoals medische documenten, getuigenverklaringen en foto’s van het ongeval.

Met onze kennis en expertise ondersteunen we u bij het aansprakelijk stellen van het metrobedrijf of diens verzekeraar. Zo kunt u het recht verkrijgen op een schadevergoeding als gevolg van letselschade tijdens het vervoer in de metro.

Mocht de vervoersmaatschappij geen aansprakelijkheid erkennen, dan staan we u bij in een eventuele gerechtelijke procedure. Neem direct contact met ons op om kosteloos gebruik te maken van onze diensten.
hulp bij letselschade

Hoeveel Letselschadevergoeding
kunt u krijgen?

U kunt dit geheel vrijblijvend aanvragen en binnen 1 dag ontvangen!

Onze experts komen bij u thuis

Wordt u door uw letselschade verhinderd om langs te komen bij een van onze letselschade experts? Dan kunt u een afspraak maken voor een huisbezoek. Een letselschade jurist komt dan bij u langs om de nodige zaken te regelen.

Op deze manier kunt u in een vertrouwde omgeving uw verhaal met ons delen, waarna we samen de benodigde documenten verzamelen. Vervolgens nemen we de gehele letselschadezaak uit handen en zorgen wij ervoor dat u een schadevergoeding ontvangt waar u recht op heeft.
Kom in contact
Kaart van Nederland
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram