100% Gratis Juridisch Advies
Hoogst mogelijke Schadevergoedig
15 Jaar Ervaring

Waarmee kunnen we je helpen?

Vergoeding bereken
Meld mijn schade

Contact

Bel ons 085 060 0249
Bereikbaar tussen 08:00 en 18:00
info@letselschadehulp.nl
Microlab - 11de verdieping
Aert van Nesstraat 45
3012 CA Rotterdam
Een score van 4,7 uit 5 op basis van 391 reviews
Bel ons 085 060 0249
Bereikbaar tussen 08:00 en 18:00
Table of contents

Juridische hulp bij letselschade nadat uw kind is aangereden

Uw kind is aangereden in het verkeer: dat is zo ongeveer de ergste nachtmerrie van iedere ouder. Zeker als uw kind daarbij letsel oploopt.

Het is goed om te weten dat kinderen in het verkeer goed beschermd worden door de wet. De aansprakelijke tegenpartij is dan ook in veel gevallen verplicht tot het betalen van een financiële vergoeding voor de schade die uw kind oploopt in het verkeer.

Maar hoe zit het precies met de aansprakelijkheid en de schadevergoeding als uw kind wordt aangereden? Op deze pagina geven we u antwoord op de meest gestelde vragen over dit onderwerp.

Zijn kinderen zwakke verkeersdeelnemers?

Ja, kinderen worden beschouwd als zwakke verkeersdeelnemers, omdat zij alleen lopend of fietsend aan het verkeer deelnemen. Zwakke verkeersdeelnemers zijn wettelijk beschermd in het verkeer en deze bescherming gaat voor kinderen onder de 14 jaar nog verder.

Zij zijn zich vaak nog niet bewust van de gevaren in het verkeer en bestuurders van gemotoriseerde voertuigen moeten hier rekening mee houden. Daarom is de bestuurder van een motorvoertuig bij een aanrijding met een kind bijna altijd (deels) aansprakelijk.
Maak een afspraak

Wie is er aansprakelijk voor letselschade als uw kind wordt aangereden?

De aansprakelijkheid voor letselschade als uw kind wordt aangereden hangt af van het soort voertuig waarmee uw kind in botsing komt. We maken hierbij onderscheid tussen gemotoriseerde voertuigen (zoals auto’s, bussen, treinen of trams) en niet-gemotoriseerde voertuigen (zoals fietsen of steps).

Mijn kind is aangereden door een auto

Als uw kind is aangereden door een auto of een ander gemotoriseerd voertuig, dan heeft u vrijwel altijd recht op een schadevergoeding. Hierin wordt wel een onderscheid gemaakt tussen kinderen onder en boven de 14 jaar.

Kinderen onder de 14 jaar hebben altijd recht op 100% schadevergoeding. Zij zijn namelijk nooit aansprakelijk voor hun letselschade. Kinderen van 14 jaar of ouder hebben recht op minimaal 50% schadevergoeding, ook als zij zelf (deels) schuldig zijn aan het ongeval.

De exacte hoogte van de schadevergoeding hangt af van de mate van eigen schuld en de ernst van het letsel. Bovendien vervalt de aansprakelijkheid van de bestuurder als er sprake is van overmacht of opzet.

Mijn kind is aangereden door een bus, trein of tram

Als uw kind is aangereden door een bus, trein of tram, dan gelden dezelfde regels als bij een aanrijding met een auto. De bestuurder van het openbaar vervoer is altijd (deels) verantwoordelijk voor de letselschade van uw kind, tenzij er sprake is van overmacht of opzet aan de kant van het kind.

Kinderen onder de 14 jaar hebben recht op 100% schadevergoeding en kinderen van 14 jaar of ouder hebben recht op minimaal 50% schadevergoeding. Ook in dit geval hangt de hoogte van de schadevergoeding af van de ernst van het letsel en de mate van eigen schuld.

Mijn kind is aangereden door een fietser

Als uw kind is aangereden door een fietser of een ander niet-gemotoriseerd voertuig, dan gelden andere regels dan bij een aanrijding met een gemotoriseerd voertuig. In dit geval moet u bewijzen dat de fietser onrechtmatig heeft gehandeld en daardoor de aanrijding heeft veroorzaakt.

Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als de fietser door rood reed, geen voorrang verleende of onder invloed was van alcohol of drugs. Als u dit kunt aantonen, dan is de fietser aansprakelijk voor de letselschade van uw kind.

De leeftijd van uw kind speelt een cruciale rol bij de aansprakelijkheid

Zoals u hierboven heeft kunnen lezen, speelt de leeftijd van uw kind een cruciale rol bij de aansprakelijkheid en de schadevergoeding als uw kind wordt aangereden. We lichten dit graag verder toe.

Kind tot 14 jaar aangereden

Een kind tot 14 jaar wordt in het verkeer gezien als een onschuldige partij die niet zelf verantwoordelijk kan worden gehouden voor zijn of haar gedrag. Daarom is de bestuurder van een gemotoriseerd voertuig altijd volledig aansprakelijk voor de letselschade van het kind, tenzij er sprake is van opzet of een overmachtsituatie.

Dit betekent dat het kind recht heeft op 100% schadevergoeding, ongeacht of het kind zelf (deels) schuldig was aan het ongeval. Hetzelfde geldt als het kind bijvoorbeeld plotseling overstak, geen helm droeg of geen licht had op zijn of haar fiets.

De bestuurder van het motorvoertuig moet dan alle schade vergoeden die het kind lijdt als gevolg van het ongeval. Dit kan gaan om materiële schade (zoals kapotte kleding, fiets of telefoon), medische kosten, reiskosten, studievertraging, inkomensverlies, huishoudelijke hulp en smartengeld.

Kind vanaf 14 jaar aangereden

Een kind vanaf 14 jaar wordt in het verkeer gezien als een meer ervaren verkeersdeelnemer die zich bewust moet zijn van de verkeersregels en de risico’s. Daarom kan het kind (deels) aansprakelijk worden gesteld voor zijn of haar eigen letselschade als hij of zij zelf (deels) schuldig was aan het ongeval.

Dit betekent dat het kind recht heeft op minimaal 50% schadevergoeding, ook als hij of zij volledig schuldig is aan het ongeval. Dit geldt ook als het kind bijvoorbeeld door rood reed, geen voorrang verleende of onder invloed was van alcohol of drugs.

De bestuurder van het gemotoriseerd voertuig moet dan minstens de helft van alle schade vergoeden die het kind lijdt als gevolg van het ongeval. Een schadevergoeding kan bestaan uit een vergoeding voor zowel materiële als immateriële schade.

Als het kind minder dan 50% schuldig was aan het ongeval, dan heeft hij of zij recht op een hogere schadevergoeding. Bijvoorbeeld: als het kind 25% schuldig was aan het ongeval, dan heeft hij of zij recht op 75% schadevergoeding.

Voor welke schade kunt u een schadeclaim indienen?

U kunt een schadeclaim indienen voor alle schade die uw kind lijdt als gevolg van de aanrijding. Dit kan gaan om materiële schade, medische kosten, reiskosten, studievertraging, inkomensverlies, huishoudelijke hulp, smartengeld en affectieschade. De hoogte van de schadevergoeding hangt af van de aansprakelijkheid, de ernst van het letsel en de leeftijd van uw kind.

Ouders hebben mogelijk recht op een vergoeding voor affectieschade

Als uw kind ernstig en blijvend letsel oploopt of overlijdt als gevolg van de aanrijding, dan kunt u als ouder mogelijk ook recht hebben op een vergoeding voor affectieschade. Dit is een schadevergoeding die bedoeld is om uw verdriet en leed te erkennen en te compenseren. Affectieschade is sinds 1 januari 2019 wettelijk geregeld in Nederland.
Letselschade advocaat Vincent
hulp bij letselschade

Hoe wij u helpen bij uw letselschadezaak nadat uw kind is aangereden

U kunt kosteloos en vrijblijvend contact met ons opnemen om uw situatie te bespreken. We komen dan graag bij u langs om uw zaak te bespreken als u dat wilt.

Samen verzamelen we alle documenten die nodig zijn om uw letselschade dossier op te stellen en de wederpartij aansprakelijk te stellen voor uw schade. We maken een schadestaat op waarin we uw letselschade berekenen en dienen een schadeclaim in. Ook vragen we indien nodig uw medisch dossier op bij de artsen die u behandeld hebben.

Vervolgens vragen we een voorschot aan de wederpartij op uw schadevergoeding zodat u de kosten die u maakt kunt betalen. Gedurende het hele proces houden we u op de hoogte van uw situatie en uw letsel en geven u advies zolang dat nodig is. We sluiten de zaak altijd af in overleg met u.

Hoeveel Letselschadevergoeding
kunt u krijgen?

U kunt dit geheel vrijblijvend aanvragen en binnen 1 dag ontvangen!

Onze experts komen bij u thuis

Als uw kind letselschade heeft overgehouden aan een verkeersongeval en u daardoor niet naar een van onze specialisten in het land kunt gaan, dan kunt u erop rekenen dat onze specialisten ook bij u thuis langskomen als u dat wilt.

Op deze manier kunt u rustig alle documenten verzamelen en uw verhaal vertellen in een vertrouwde omgeving. Plan dus direct uw huisbezoek afspraak in door contact met ons op te nemen.
Kom in contact
Kaart van Nederland
Letselschade advocaat Vincent

Neem contact
met ons op

Rotterdam Building
Microlab - 11de verdieping
Aert van Nesstraat 45
3012 CA Rotterdam

KVK: 81777833
BTW: NL863400589B01
Mail: info@letselschadezorg.nl
Bel ons 085 060 0249
Bereikbaar tussen 08:00 en 18:00

Contactformulier

Wil je jouw letselschade melden of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op via het onderstaande formulier.

"*" indicates required fields

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram