Als fietser door rood gegaan en aangereden? Misschien toch schadevergoeding!
Peter op april 20, 2024
U bent als fietser door rood licht gefietst en bent vervolgens aangereden. Het lijkt op het eerste ogenblijk een duidelijk zaak: eigen schuld, dikke bult. Echter, in de ingewikkelde wereld van verkeersongevallen is het aansprakelijkheidsrecht vaak niet zo simpel. Zelfs in het geval waar u als fietser een overtreding heeft begaan, heeft u in Nederland in bepaalde omstandigheden toch recht op een schadevergoeding. Hoe dat precies zit en welke rechten u heeft, wordt hier toegelicht.
Volgens de Nederlandse wet worden fietsers gezien als ‘zwakkere verkeersdeelnemers’. Dit biedt fietsers dus een extra bescherming onder de wet, vooral wanneer de aanrijding met een fietser plaatsvindt met een gemotoriseerd voertuig. Volgens de wet is de bestuurder in het motorvoertuig vrijwel altijd 50% aansprakelijk, ook wanneer de fietser schuld is. Bent u dus als fietsen door rood gefietst en aangereden, dan is de bestuurder van het voertuig nog steeds aansprakelijk.
Zoals al eerder beschreven is, is de regel rondom het aansprakelijkheidsrecht, de 50% regel. Dit houdt in dat het motorvoertuig dat betrokken is bij een aanrijding met een fietser of voetganger in vrijwel alle gevallen aansprakelijk is voor 50% van de schade. Dit geldt dus ook wanneer de fietser die door rood licht is gefietst, aangereden wordt. Deze regel is opgesteld met het idee dat de bestuurder van een zwaarder en potentieel gevaarlijk voertijd altijd meer verantwoordelijkheid draagt om de schade te voorkomen.
Om uiteindelijk vast te kunnen stellen wie aansprakelijk is voor het ongeval, wordt aan de hand van verschillende criteria beslist. De snelheid van het motorvoertuig speelt hier bijvoorbeeld een rol in, maar ook de zichtbaarheid en het gedrag van de fietser op de weg, voorgaande aan het ongeluk, wordt meegenomen. De aansprakelijkheid van de bestuurder van het motorvoertuig kan uiteindelijk oplopen tot 100%, afhankelijk van de mate van nalatigheid of roekeloosheid van de fietser.
Wanneer u een aanrijding heeft gehad als fietser, omdat u door rood licht bent gefietst, zijn er enkele stappen die u moet ondernemen:
Veiligheid eerst: zorg altijd dat u uzelf zo snel mogelijk in veiligheid brengt. Bent u bijvoorbeeld aangereden op een drukke weg, probeer dan, wanneer mogelijk, van de weg af te gaan. Mocht u serieus gewond zijn, schakel dan eventueel medische hulp in.
Informatie verzamelen: noteer altijd de gegevens van de betrokken partijen. Denk dan niet alleen aan de contactinformatie, maar ook bijvoorbeeld het kentekennummer. Maak daarbij foto’s van de schade, de plaats van het ongeval en eventuele verkeerslichten of borden.
Getuigen: vraag daarbij ook altijd getuigen om contactinformatie, zodat u deze in een later stadium altijd nog kunt contacteren. Zodat zij kunnen verklaren wat er precies gebeurd is.
Meld het ongeval: wanneer u in staat bent om verschillende handelingen uit te voeren, kunt u het beste de politie en uw verzekeraar op de hoogte stellen van het ongeval. Een politierapport kan namelijk later nog van belang zijn bij het bepalen van de aansprakelijkheid.
Juridisch advies inwinnen: ten slotte wordt u aangeraden om juridisch advies in te winnen, vooral wanneer er onduidelijkheid is ontstaan over de omstandigheden of de schuldverdeling
Zoals vermeld, kunt u in het geval van een aanrijding het beste een gespecialiseerde advocaat in de hand nemen. Hiermee kunt u uw rechten als fietser beschermen en een adequate schadevergoeding krijgen. Een advocaat helpt u bij het beoordelen van de aansprakelijkheid, het voeren van de juridische produce en het onderhandelen met de verzekeraar.
Bent u dus als fietser door rood gegaan en bent u door een auto aangereden, dan kunt u in Nederland in de meeste gevallen rekenen op een schadevergoeding. De beschermende status van de fietsers zorgt ervoor dat u bepaalde rechten op de weg heeft. Zorg dus dat u altijd goed op de hoogte bent van uw rechten en onderneem de juiste stappen na een ongeval om uw veiligheid, juridische belangen en uw gezondheid te waarborgen.
"*" indicates required fields