100% Gratis Juridisch Advies
Hoogst mogelijke Schadevergoedig
15 Jaar Ervaring

Waarmee kunnen we je helpen?

Vergoeding bereken
Meld mijn schade

Contact

Bel ons 085 060 0249
Bereikbaar tussen 08:00 en 18:00
info@letselschadehulp.nl
Microlab - 11de verdieping
Aert van Nesstraat 45
3012 CA Rotterdam
Een score van 4,7 uit 5 op basis van 391 reviews
Bel ons 085 060 0249
Bereikbaar tussen 08:00 en 18:00

Soorten letselschade

Table of contents

Letselschade is een veelvoorkomend gevolg van ongevallen en ongelukken in het dagelijks leven. Het kan een aanzienlijke impact hebben op het fysieke, emotionele en financiële welzijn van een slachtoffer.

U kunt verschillende soorten letsel oplopen als gevolg van een ongeluk. Afhankelijk van de aard en de ernst van het letsel kan dit invloed hebben op de hoogte van de schadevergoeding die u ontvangt.

Op deze pagina bespreken we de meest voorkomende soorten letselschade en de factoren die van invloed zijn op de hoogte van de vergoeding. Ook vertellen we u meer over hoe u hulp bij letselschade kunt krijgen.

Soorten letsel

Letsel kan worden ingedeeld in twee hoofdcategorieën: lichamelijk letsel en psychisch letsel. Lichamelijk letsel is het letsel dat zichtbaar is of kan worden aangetoond met medische onderzoeken, zoals breuken, kneuzingen, snijwonden, brandwonden, littekens, orgaanschade en hersenletsel.

Psychisch letsel is het letsel dat niet zichtbaar is, maar wel een grote impact heeft op het mentale welzijn, zoals posttraumatische stressstoornis (PTSS), angststoornis, depressie, burn-out en persoonlijkheidsveranderingen.

Binnen deze twee hoofdcategorieën zijn er verschillende soorten letsel die kunnen ontstaan door verschillende oorzaken, zoals verkeersongevallen, bedrijfsongevallen, medische fouten, mishandeling, dierenbeten en sportongevallen. Hieronder volgt een overzicht van de meest voorkomende soorten letsel en hun kenmerken.

Lichamelijk letsel

Lichamelijk letsel verwijst naar fysieke schade of letsel aan het lichaam van een persoon als gevolg van een ongeval of een andere vorm van externe invloed. Dit kan variëren van relatief milde verwondingen zoals schaafwonden en kneuzingen tot ernstige verwondingen zoals botbreuken, brandwonden, interne verwondingen of zelfs blijvende handicaps.

Lichamelijk letsel kan zich voordoen op verschillende manieren. Afhankelijk van het ongeval dat heeft plaatsgevonden kunnen dit milde vormen van lichamelijk letsel betreffen, maar ook ernstig letsel. Hieronder bespreken we een aantal veel voorkomende vormen van lichamelijk (fysiek) letsel.

Whiplash

Whiplash is een term die wordt gebruikt voor nekklachten die ontstaan door een plotselinge en krachtige beweging van het hoofd ten opzichte van de romp. Het komt vaak voor bij verkeersongevallen waarbij iemand van achteren wordt aangereden.

De symptomen van een whiplash omvatten pijn in de nek, schouders en rug, evenals hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, moeilijkheden met concentratie, geheugenverlies en vermoeidheid.

Hersenletsel

Hersenletsel treedt op na schade aan de hersenen of de schedel. Dit kan het gevolg zijn van een klap op het hoofd, een val, een beroerte, een tumor of een infectie. De symptomen variëren afhankelijk van de locatie en de ernst van de schade.

Mogelijke indicaties zijn bewustzijnsverlies, hoofdpijn, verwardheid, spraakproblemen, gezichts- of gehoorverlies, evenwichtsproblemen, verlamming, epilepsie en veranderingen in gedrag. Hersenletsel kan leiden tot blijvende fysieke, cognitieve en emotionele beperkingen.

Rugletsel

Rugletsel ontstaat door schade aan het ruggenmerg of de wervelkolom, wat kan gebeuren door een breuk, kneuzing, ontsteking of bloeding. De symptomen variëren afhankelijk van de locatie en de ernst van de schade.

Mogelijke gevolgen zijn verlies van gevoel, kracht en functie in de armen, benen, romp en organen onder het niveau van de schade. Dit kan leiden tot verlamming, incontinentie, seksuele stoornissen en chronische pijn.

Brandwonden

Brandwonden ontstaan door contact met hitte, elektriciteit, chemicaliën of straling. Ze worden ingedeeld in drie graden (eerstegraads, tweedegraads en derdegraads) op basis van de diepte en omvang van de schade.

Eerstegraads brandwonden zijn oppervlakkig en veroorzaken roodheid, zwelling en pijn. Tweedegraads brandwonden zijn daarentegen dieper en kunnen blaren, vochtverlies en infecties veroorzaken.

Als laatste heb je nog derdegraads brandwonden. Deze zijn het ernstigste, doordringen alle huidlagen en kunnen littekens, vervormingen en functieverlies veroorzaken.

Botbreuken

Botbreuken ontstaan door een krachtige impact of plotselinge beweging en komen vaak voor bij verkeersongevallen, bedrijfsongevallen, sport incidenten en valpartijen. Symptomen zijn onder andere pijn, zwelling, bloeduitstorting, misvorming en beperking van beweging.

De behandeling van botbreuken kan bestaan uit het plaatsen van gips, spalken, pennen, schroeven of platen. Bovendien kunnen er complicaties optreden, waaronder infecties, zenuwbeschadiging, bloedvatbeschadiging, trombose en artrose.

Psychisch letsel

Psychisch letsel, ook bekend als emotioneel of psychologisch letsel, verwijst naar de schade of verwondingen die iemand kan oplopen aan zijn of haar emotionele of psychische welzijn als gevolg van een ongeval. Dit soort letsel kan zich manifesteren in verschillende vormen. Hieronder volgt een overzicht van veel voorkomende vormen van psychisch letsel.

Posttraumatische stressstoornis (PTSS)

Posttraumatische stressstoornis, kort gezegd PTSS, is een ernstige psychische aandoening die kan optreden na het ervaren of getuige zijn van een traumatische gebeurtenis, zoals ernstige verkeersongevallen.

Mensen met PTSS kunnen last hebben van herbelevingen (flashbacks), nachtmerries, hevige angst en vermijding van situaties die hen aan het trauma doen denken. Daarnaast kunnen ze moeite hebben met concentratie, slaapproblemen en prikkelbaarheid ervaren.

Angststoornissen

Angststoornissen zijn een groep van psychische aandoeningen die gekenmerkt worden door overmatige en aanhoudende gevoelens van angst en zorgen, die disproportioneel zijn in vergelijking met de werkelijke dreiging.

Deze stoornissen omvatten verschillende vormen, zoals gegeneraliseerde angststoornis (GAS), paniekstoornis, sociale angststoornis en specifieke fobieën. Mensen met een angststoornis kunnen naast psychische klachten ook fysieke symptomen ervaren, zoals hartkloppingen, zweten, beven en kortademigheid.

Depressie

Depressie is een stemmingsstoornis die wordt gekenmerkt door aanhoudende gevoelens van verdriet, hopeloosheid en verlies van interesse of plezier in activiteiten die eerder als plezierig werden ervaren.

Andere symptomen zijn verminderde energie, slaapstoornissen, gewichtsveranderingen, gevoelens van waardeloosheid en concentratieproblemen.

Uiteindelijk kan depressie ook leiden tot lichamelijke klachten en kan dit het dagelijks functioneren, de sociale interactie en de algehele levenskwaliteit beïnvloeden.

Materiële letselschade

Naast fysiek- en psychisch letsel kennen we ook nog een ander soort letselschade, namelijk materiële letselschade.

Materiële letselschade heeft betrekking op de financiële verliezen die een slachtoffer kan lijden als gevolg van een ongeval. Dit omvat medische kosten, verlies van inkomen als gevolg van arbeidsongeschiktheid, schade aan eigendommen en andere financiële uitgaven.

Materiële schade is niet direct zichtbaar, maar kan wel aangetoond worden. Aan de hand van bonnetjes kun je aantonen welke kosten er zijn gemaakt en hiervoor een schadevergoeding van de tegenpartij eisen.

Factoren die de hoogte van de vergoeding bepalen

De hoogte van de vergoeding voor letselschade hangt af van verschillende factoren, zoals:

  • Aansprakelijkheid: wie is er verantwoordelijk voor het ongeval of de fout?
  • Causaliteit: wat is het verband tussen het ongeval of de fout en het letsel?
  • Soort letselschade: wat is de omvang en de duur van het letsel en de gevolgen daarvan?
  • Eigen schuld: heeft het slachtoffer zelf bijgedragen aan het ontstaan of het verergeren van het letsel?
  • Rechtspraak: wat zijn de richtlijnen en de uitspraken van de rechters over vergelijkbare gevallen?

Om de hoogte van de vergoeding te bepalen, moet er een schadeberekening van de letselschade worden gemaakt. Dit is een complexe en tijdrovende procedure die meestal wordt uitgevoerd door een letselschade-expert.

Juridische hulp bij alle soorten letselschade

Letselschadezorg.nl is een professioneel en onafhankelijk letselschadebureau dat u helpt om uw schade te verhalen. Wij hebben jarenlange ervaring in het behandelen van allerlei soorten letselschade. Zo weten wij precies wat uw rechten zijn en hoe u de hoogst mogelijke vergoeding kunt krijgen.

Wij kunnen u gratis juridisch advies geven over uw situatie en uw mogelijkheden, en een deskundige letselschade jurist toewijzen die uw belangen behartigt in uw letselschadezaak. Er zal een schadeberekening worden gemaakt om alle schadeposten in kaart te brengen en onderhandelen namens u met de tegenpartij.

Kortom, wij nemen u alle zorgen uit handen, zodat u zich volledig kunt richten op uw gezondheid en welzijn. Wij werken op basis van no cure no pay, wat betekent dat u ons alleen betaalt als wij succesvol zijn in het claimen van uw letselschade. Bovendien worden onze kosten meestal vergoed door de aansprakelijke partij, waardoor onze dienstverlening voor u gratis is.

Zij gingen u voor

Onze cliënten delen hen verhalen
Uitstekend
Een score van 4,7 uit 5 op basis van 391 reviews

Hoeveel Letselschadevergoeding
kunt u krijgen?

U kunt dit geheel vrijblijvend aanvragen en binnen 1 dag ontvangen!
Letselschade advocaat Vincent

Neem contact
met ons op

Rotterdam Building
Microlab - 11de verdieping
Aert van Nesstraat 45
3012 CA Rotterdam

KVK: 81777833
BTW: NL863400589B01
Mail: info@letselschadezorg.nl
Bel ons 085 060 0249
Bereikbaar tussen 08:00 en 18:00

Contactformulier

Wil je jouw letselschade melden of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op via het onderstaande formulier.

"*" indicates required fields

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram