Juridische hulp voor wanneer u als voetganger aangereden bent
Heeft u als gevolg van een aanrijding als voetganger letselschade opgelopen? Wij hopen dat het naar omstandigheden goed met u gaat. Als u als voetganger aangereden bent, is de kans groot dat u recht heeft op een schadevergoeding.
Dit kan bestaan uit een financiële vergoeding voor uw letsel (zowel fysiek als emotioneel), de kosten van de reparatie of vervanging van uw bezittingen en alle medische kosten die u nu en in de toekomst maakt ten gevolge van het ongeval.
Breng ons op de hoogte van wat er is gebeurd en ontdek wat uw juridische opties zijn. Laat onze juridische specialisten u kosteloos bijstaan bij het ontdekken of u recht heeft op een schadevergoeding en krijg een indicatie van het bedrag dat u kunt ontvangen. Neem vrijblijvend contact op om te profiteren van onze diensten.
Meest voorkomende klachten bij een aanrijding als voetganger
De impact en gevolgen van letsel na een aanrijding als voetganger zijn afhankelijk van het individu en de situatie. Er zijn vele symptomen waar mensen mee te maken kunnen krijgen, waaronder:
Pijn in uw nek
Hoofdpijn
Schouderpijn
Pijn in uw rug
Pijn in uw armen
Psychische klachten
De tijd waarop de klachten optreden, kan variëren van direct na het ongeluk tot enkele dagen erna. Ondanks dit gegeven, is het belangrijk om een arts te raadplegen om (andere) eventuele verwondingen uit te sluiten.
Aangereden als voetganger: wie is er aansprakelijk?
Bent u aangereden als voetganger? Dan is het belangrijk om vast te stellen wie aansprakelijk is voor het ontstaan van het ongeval. De aansprakelijke partij is namelijk verantwoordelijk voor het vergoeden van letselschade aan de andere partij.
Het is goed om te weten dat u als voetganger in de meeste gevallen recht hebt op een schadevergoeding. U zal dan wel voldoende bewijs moeten verzamelen over de zaken waar schade aan is ontstaan, zodat u hiervoor een schadeclaim kunt indienen.
Voetgangers zijn zwakke verkeersdeelnemers
Voetgangers worden door de wet beschermd in het verkeer. Zij vallen onder de categorie ‘zwakke verkeersdeelnemers’ en hebben daarom bijna altijd recht op een schadevergoeding wanneer zij worden aangereden. Zelfs wanneer zij zelf schuldig zijn aan het ontstaan van het verkeersongeval.
Aangereden op het zebrapad
Voetgangers worden doorgaans het vaakst aangereden op een zebrapad. Helaas verlenen automobilisten, motorrijders en scooters niet altijd voorrang aan voetgangers op het zebrapad, terwijl ze dat wel zouden moeten doen.
Ook wil het geregeld voorkomen dat bestuurders van motorvoertuigen te hard rijden en/of een voetganger op het zebrapad over het hoofd zien. Het gevolg hiervan is dat de voetganger en het motorvoertuig in botsing raken, met alle gevolgen van dien.
Voetganger aangereden door auto
Wordt u als voetganger aangereden door een auto, dan heeft u volgens de wet altijd recht op een schadevergoeding. Hiermee worden voetgangers als zwakke deelnemers in het verkeer beschermd.
Afhankelijk van welke partij schuldig is aan het ontstaan van de aanrijding, zal de hoogte van de schadevergoeding bepaald worden.
Heeft u als voetganger geen verkeersovertreding begaan, dan heeft u in geval van een aanrijding met een auto altijd recht op 100% vergoeding van de opgelopen letselschade. Als u als voetganger zelf schuld heeft aan het ontstaan van het ongeluk, bijvoorbeeld doordat u plotseling overstak op een plek waar dat niet de bedoeling was, dan heeft u alsnog recht op een vergoeding van minimaal 50%.
Zijn u en de andere partij allebei schuldig aan het ontstaan van de aanrijding? Dan heeft u als voetganger recht op een schadevergoeding tussen de 50% en 100%. Ongeacht schuld heeft u als voetganger dus altijd recht op een (gedeeltelijke) schadevergoeding voor de opgelopen letselschade. Dit geldt ook als u wordt aangereden door een motor, scooter of ander motorvoertuig.
Voetganger aangereden door fietser
Voetgangers en fietsers worden volgens de wet gelijkgesteld aan elkaar in het verkeer. Beiden worden beschouwd als zwakke verkeersdeelnemers en in geval van een aanrijding tussen een voetganger en fietser zal dus vastgesteld moeten worden wie aansprakelijk is.
Wordt u als voetganger aangereden door een fietser, dan bepaalt de verkeerssituatie wie verantwoordelijk is voor het ontstaan van de aanrijding. Moest de fietser u eigenlijk voorrang verlenen, maar kreeg u die niet? Of reed de fietser op het voetpad? Dan kunt u de schade verhalen op de tegenpartij.
Mocht u zelf volledige schuld hebben aan het ontstaan van het ongeval? Dan wordt u aansprakelijk gesteld en zal u een schadevergoeding moeten betalen aan de geleden schade van de andere betrokken partij.
Kind tot 14 jaar aangereden als voetganger
Als u kind tot 14 jaar wordt aangereden als voetganger, heeft u altijd recht op 100% schadevergoeding voor alle opgelopen schade. Kinderen tot 14 jaar worden door de wet extra beschermd in het verkeer en hebben zelfs bij volledig eigen schuld recht op een schadevergoeding van 100%.
Welke schade kunt u verhalen als u wordt aangereden als voetganger?
De schade die ontstaat wanneer u als voetganger wordt aangereden kan enorm zijn. Naast materiële schade, zoals schade aan uw kleding, smartphone en andere zaken, ontstaat er bij een aanrijding met een voetganger meestal ook letselschade.
Er zijn ook andere schadeposten waar u misschien niet direct aan zal denken, of schade die niet direct zichtbaar is, maar op een later moment ontstaat. Hieronder volgt een overzicht van mogelijke schadeposten waarvoor u een schadeclaim kunt indienen:
Schade aan kleding en accessoires;
Schade aan uw smartphone;
Medische kosten door letsel;
Reiskosten voor bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts;
Kosten voor het verplichte eigen risico;
Kosten voor eventueel vrijwillig eigen risico;
Kosten voor revalidatie, bijvoorbeeld voor fysiotherapie;
Vergoeding voor inkomensverlies door (tijdelijke) arbeidsongeschiktheid;
Smartengeld.
Alle kosten die ontstaan naar aanleiding van het verkeersongeval kunnen verhaald worden op de tegenpartij. Denk daarbij dus niet alleen aan kosten voor het vervangen van beschadigde spullen, maar ook aan misgelopen inkomsten als gevolg van (blijvend) letsel.
Ga direct naar de huisarts of spoedeisende hulp
De praktijk heeft ons geleerd dat aanrijdingen met voetgangers vaak resulteren in ernstige letselschade. Het is daarom van belang om in geval van ernstig letsel zo snel mogelijk naar de spoedeisende hulp te gaan.
Mocht u er relatief goed vanaf zijn gekomen en is de ernst van het ongeval beperkt gebleven, dan is het alsnog verstandig om een bezoekje aan de huisarts te brengen. Laat het opgelopen letsel nakijken en indien nodig verzorgen.
Ongeacht de ernst van het letsel is het noodzakelijk voor het claimen van een schadevergoeding om langs de huisarts te gaan. Deze zal uw bezoek en eventueel letsel opnemen in het medisch dossier, wat vervolgens zal dienen als bewijslast in uw letselschadezaak.
Als u niet voor onderzoek langsgaat bij een arts, kan de tegenpartij uw lichamelijke en psychische klachten mogelijk in twijfel trekken. Dit zou een belemmering kunnen zijn voor het verhalen van de schade bij de tegenpartij.
Raadpleeg een letselschade jurist en verzamel bewijsmateriaal
Het is raadzaam om een letselschade jurist in te schakelen wanneer u bent aangereden als voetganger. Zij kunnen u namelijk ondersteunen bij het verhalen van de schade bij de tegenpartij. Daarbij zorgen zij er ook voor dat er voldoende bewijslast wordt verzameld om de andere partij aansprakelijk te kunnen stellen.
Denk bijvoorbeeld aan het verzamelen van foto’s van uw schade aan eigendommen en het opgelopen lichamelijk letsel. Ook is het belangrijk om alle belangrijke documenten en gegevens te verzamelen om uw schadeclaim te kunnen onderbouwen.
De letselschade juristen van letselschadezorg.nl ondersteunen u geheel kosteloos bij uw letselschadezaak als gevolg van een aanrijding. Ongeacht uw situatie zullen we nauw met u samenwerken om de schade in kaart te brengen en te verhalen bij de tegenpartij.
Hoe wij u helpen bij uw letselschadezaak als u bent aangereden als voetganger
Grijp nu de kans om volledig kosteloos gebruik te maken van onze deskundige juridische hulp bij het verhalen van uw letselschade na een aanrijding als voetganger. Neem direct contact op met letselschadezorg.nl om uw situatie vrijblijvend te bespreken. Wij staan klaar om uw belangen te behartigen.
Onze toegewijde experts zullen samen met u alle nodige documentatie verzamelen om een grondig letselschade dossier op te stellen en de verantwoordelijke partij aansprakelijk te stellen voor uw letselschade. We zullen uw letselschade berekenen en een gedetailleerde schadestaat opstellen om een solide schadeclaim in te dienen.
Wij zullen uw letselschadeclaim indienen bij de tegenpartij en streven naar een voorschot op uw schadevergoeding, zodat u de lopende kosten kunt dekken. Gedurende het gehele proces blijven we nauw betrokken bij uw situatie en voorzien we u van advies zo lang als nodig is.
Hoeveel Letselschadevergoeding kunt u krijgen?
U kunt dit geheel vrijblijvend aanvragen en binnen 1 dag ontvangen!
Ernstig letsel is vaak het gevolg van een aanrijding als voetganger. Wij snappen daarom dat u wellicht niet langs kunt komen bij een van onze landelijke letselschade specialisten. Daarom bieden wij u de mogelijkheid om een afspraak te maken voor een bezoek aan huis.
Zo bent u in de gelegenheid om op uw gemak alle stukken te verzamelen en uw verhaal te doen in uw eigen vertrouwde omgeving. Neem nu contact op met ons om uw huisbezoek afspraak in te plannen wanneer u dat uitkomt.
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij technologieën zoals cookies om informatie over uw apparaat op te slaan en/of te raadplegen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen wij gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als u geen toestemming geeft of uw toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.
Functioneel
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een site of over verschillende sites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.