Aansprakelijkheid bij een aanrijding tussen scooter en fietser
Peter op april 17, 2024
Bent u betrokken geraakt tussen een aanrijding met een scooter en fietser? Dan komen er veel zaken te gelijkertijd op u af. Wat moet u nu precies doen? Wie moet u contacteren en hoe zet u het gehele proces in gang. Deze en andere vragen, gaan wij vandaag voor u beantwoorden. Dit artikel bevat onze kennis en ervaring van de afgelopen jaren over dit onderwerp. Onze kennis en expertise zal u helpen om de juiste keuze te maken bij deze situatie.
Als een fietser wordt aangereden door een auto, is het in vrijwel alle gevallen de schuld van de automobilist. Alleen in gevallen van roekeloos gedrag of overmacht, kan de fietser gedeeltelijk schuld krijgen. Bij een ongeluk tussen een scooter en fietser is dit moeilijker te bepalen. Hierbij moet gekeken worden naar of beide verkeersdeelnemers goed de regels hebben opgevolgd. Verder wordt er gekeken naar mogelijk roekeloos rijgedrag. Zoiets valt niet makkelijk vast te stellen en meestal is dan ook de hulp van een of meerdere getuigen nodig. Verder wordt er gekeken naar de regeling dit te vinden is in artikel 185 wvw.
Jan, een haastige fietser, heeft zijn gedachten op zijn bestemming gericht en neemt nauwelijks de tijd om te letten op zijn omgeving. Terwijl hij een drukke straat nadert, merkt Jan de rode scooter van Jason niet op die snel nadert. Jason houdt zich aan de verkeersregels en let altijd goed op andere weggebruikers. Plotseling ziet hij Jan vanuit zijn ooghoek de straat oversteken, recht voor zijn scooter. Met een schrikreactie probeert Jason te remmen, maar het is te laat. Jan steekt onverwachts over zonder voorrang te verlenen, en Jason kan een botsing niet meer vermijden. De scooter raakt Jan, waardoor hij ten val komt en gewond raakt.
In deze situatie heeft Jan, door roekeloos over te steken zonder de verkeersregels te volgen, het ongeluk veroorzaakt en dus ligt de aansprakelijkheid bij de fietser.
Stel u rijdt met uw scooter een fietser aan. Bij wie ligt dan de aansprakelijkheid? In dit geval ligt de aansprakelijkheid bij degene die het ongeluk heeft veroorzaakt. De scooter moet dus in het beginsel de volledige schade vergoeden. Naderhand kan worden bepaald of de aansprakelijkheid van het ongeluk maar gedeeltelijk wordt aanvaard In dit geval wordt er gekeken naar hoe zij zich aan de verkeersregels hielden, hun rijgedrag, of de scooterrijder een rijbewijs had en verder naar de schade. Schadevergoeding of smartengeld voor letselschade, wordt bepaald op basis van de ernst van de verwondingen en beschadigingen.
Sophie, een ervaren fietser, rijdt rustig over het fietspad terwijl ze geniet van de mooie dag. Ze let goed op haar omgeving en houdt zich aan de verkeersregels. Plotseling hoort ze het geluid van een naderende scooter achter zich, maar voordat ze de kans krijgt om opzij te kijken, voelt ze een harde klap van achteren. Achter haar heeft Tim, een jonge scooterrijder, te veel haast en rijdt te dicht op Sophie's fiets. Hij raakt afgeleid door zijn telefoon en merkt niet op dat Sophie voor hem fietst. Als gevolg hiervan botst Tim tegen Sophie aan, waardoor ze ten val komt en gewond raakt. In deze situatie is Tim, door zijn gebrek aan aandacht en roekeloos rijgedrag, verantwoordelijk voor het ongeval tussen de scooter en de fietser.
Hoewel beide kwetsbaar zijn als verkeersdeelnemer, valt alleen de fietser onder de categorie "beschermende verkeersdeelnemer". Dit betekent dat bij een aanrijding tussen scooter en fietser de scooter aan het begin altijd aansprakelijk is voor de schade. Pas wanneer het tegendeel wordt bewezen, kan de schade verhaald worden op de andere partij.
Hoewel een fietser net als een scooter een beschermde verkeersdeelnemer is, betekent dit niet dat een fietser nooit aansprakelijk is. Bij roekeloos rijgedrag, het negeren van verkeersdeelnemers of creëren van gevaarlijke situaties, kan een fietser aansprakelijk worden gesteld. Dus ook bij een aanrijding tussen scooter en fietser, kan een fietser aansprakelijk worden gesteld.
Ja, een scooter is altijd aansprakelijk voor de schade bij een ongeluk tussen een scooter en fietser, totdat het tegendeel wordt bewezen. Hierna wordt de situatie anders bekeken en zal ook de fietser een deel aansprakelijk zijn voor het ongeluk. Heeft u deze of een soortgelijke situatie meegemaakt en bent u op zoek naar ondersteuning? Neem dan direct contact met ons op!
Heeft u letselschade opgelopen door het ongeluk? Dan kunt u aanspraak maken op een schadevergoeding. Kosten die vergoed kunnen worden, via deze link, bestaan onder andere uit:
Het ontvangen van de volledige schadevergoeding kan enige tijd duren. Dit is onder andere afhankelijk van de complexiteit van de situatie en de hoeveelheid kosten die toegewezen moeten worden. In veruit de meeste gevallen kunt u wel aanspraak maken op gedeeltelijke vooruitbetalingen van de schadevergoeding.
We komen steeds vaker in contact met gedupeerden waarbij de WA-verzekeraar van de tegenpartij weigert om de volledige schadevergoeding uit te betalen. Mocht dit het geval zijn, dan kunt u vrijblijvend contact opnemen met een van onze letselschade advocaten. Zij zullen u dan assisteren in dit moeilijke juridische proces.
Doorrijden na een ongeluk is nooit een goed idee, het creëert alleen maar meer problemen voor de veroorzaker als de gedupeerde. Helaas komt doorrijden in de praktijk nog regelmatig voor. In dit geval is het belangrijk dat u het kenteken noteert, een foto hiervan maakt of een getuige kunt vinden. Zo heeft u namelijk de bewijslast die nodig is om de dader op te sporen en een schadevergoeding te eisen. Bovendien zal dit resulteren in een extra boete voor de dader, die op basis van de ernst van het ongeluk bepaald wordt.
Bij een aanrijding waarbij beide partijen schuldig zijn, zal u als fietser niet meer dan 50% van de schade te hoeven betalen. De scooter rijder zal altijd minimaal 50% of meer van de schade moeten betalen, omdat de fietser een beschermde verkeersdeelnemer is. Kortom, bij een aanrijding tussen scooter en fietser zal de scooter rijder minimaal 50% van de schade moeten vergoeden.
In dit soort gevallen heeft u recht op een vergoeding van de verzekeraar van de tegenpartij, zoals vastgelegd in artikel 6:96 van het Burgerlijk Wetboek. De hoogte van deze vergoeding wordt bepaald op basis van de ernst van het incident, de gevolgen ervan en de omstandigheden waarin het plaatsvond. Bovendien worden de kosten voor de juridische bijstand die u heeft ingeschakeld volledig vergoed; onze hulp is dus volledig gratis. Aarzel niet om vandaag nog contact op te nemen met een van onze specialisten voor meer informatie of een vrijblijvend gesprek.
"*" indicates required fields