Aanrijding van achteren, wie is er schuldig?
Peter op maart 21, 2024
Een van de meest voorkomende ongelukken is een aanrijding van achteren. Bij een ongeluk is het ook altijd maar de vraag wie er schuldig is? Bent u dat of is de tegenpartij dat? Wie de schuldige is, heeft toch veel invloed op hoe de rest van het proces gaat lopen. Wij gaan u uitleggen hoe het proces kan verlopen bij een aanrijding van achteren werkt en wie er schuldig is.
Het is natuurlijk nooit fijn als u aangereden wordt door een auto, maar wie is nu de schuldige in de situatie? Het antwoord op de vraag is lastiger te beantwoorden dan u zou verwachten. In bijna alle gevallen is de bestuurder die achterop rijdt schuldig aan de aanrijding. Het is echter belangrijk om te onthouden dat er ook een aantal uitzonderingen zijn, zoals:
Bovenstaande regels zijn de uitzonderingen op artikel 5 van de Wegenverkeerswet, welke u hier kunt lezen. Deze wet klinkt als volgt: “Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd." De reden dat er uitzonderingen zijn, is omdat deze wet wordt gezien als kapstokregeling is. Ofwel, specifieke situaties kunnen afwijken van de 'hoofdregel'.
Het is belangrijk om de situatie meteen met de desbetreffende verzekeringen te bespreken en het schadeformulier goed in te vullen. In deze situatie is het belangrijk om open en eerlijk te zijn, want op de lange termijn kan dit u alleen maar onnodig geld gaan kosten mocht u de schuldige of onschuldige zijn.
Er zijn enkele dingen die van groot belang zijn om juist uit te voeren van deze situatie. Hieronder gaan wij enkele punten benoemen die belangrijk zijn in deze situatie:
Laten we één ding vooropstellen: Rij nooit door na dit verkeersongeval! Dit zal het proces veel moeilijk maken, want u moet dan namelijk de schade verhalen bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Daarnaast wordt de situatie hierdoor lastiger gemaakt door middel van het niet kunnen invullen van het schadeformulier. Uiteindelijk kan dit resulteren in een strafrechtelijke procedure en dit willen we natuurlijk voorkomen. In het geval dat de tegenpartij door is gereden raden wij u aan om aangifte te doen bij de politie en contact met ons op te nemen.
We zullen ze eerst onder elkaar zetten en dan dieper er op in gaan:
Bij een aanrijding van achteren, oftewel een kop-staartbotsing, kunnen er verschillende dingen gebeuren. Afhankelijk van de snelheid waarmee de impact komt zal de auto beschadigd zijn en is het mogelijk dat u zelf schade oploopt. Een voorbeeld hiervan is een whiplash. Door de klap van de aanrijding is het mogelijk dat uw nek een zweepslag maakt. De nek banden, spieren, wervels en hersenstam krijgen hierdoor een enorme klap die veel schade kan verrichten. Een whiplash is iets waar je een lange tijd mee rond kunt lopen als dit niet goed wordt behandeld. Naast een whiplash is het ook mogelijk om kneuzingen, breuken van uw botten, hoofdpijn of psychische klachten op te lopen. Dit zijn allemaal aspecten die een grote rol zullen spelen in hoe het proces gaat verlopen.
Zoals we al licht aanduidde in het vorige stuk, kunt u bij een aanrijding ook psychische klachten verkrijgen. U kan daar hier uitgebreid over lezen of de tekst hieronder lezen. Mogelijke psychische klachten na een ongeluk van achteren kunnen zijn, maar zijn niet beperkt tot:
Merkt u last te hebben van één of meerdere van de bovenstaande klachten, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw arts. Het is ook zeer verstandig om een bureau in de hand te slaan om uw schadeclaim te behandelen. U moet vergoed worden voor uw schade, het maakt niet uit of deze schade fysiek of mentaal was. Neem vrijblijvend contact met ons op, wij vechten het voor u aan.
Het kan zomaar zijn dat je niet als automobilist van achter wordt aangereden, maar als fietser. Fietsers en voetgangers vallen onder de wet van “kwetsbare verkeersdeelnemers”. Dit houdt in dat er bij een fietsongeluk snel letsel geleden wordt. Aangezien fietsers en voetgangers extra kwetsbaar zijn bij een ongeluk, hebben wij altijd recht op een schadevergoeding van letselschade. Om het simpel samen te vatten is de automobilist altijd schuldig bij een aanrijding van achteren bij een fietser. Deze regeling werkt echter alleen als u door een automobilist wordt aangereden.
In het geval van een aanrijding van achteren heeft u al genoeg op uw bord. Wij van letselschadezorg kunnen u erbij helpen om het proces zo soepel mogelijk te laten verlopen. Het is mogelijk om u in het complete proces te ondersteunen, zodat u zich kan focussen op het herstellen.
"*" indicates required fields