100% Gratis Juridisch Advies
Hoogst mogelijke Schadevergoedig
15 Jaar Ervaring

Waarmee kunnen we je helpen?

Vergoeding bereken
Meld mijn schade

Contact

Bel ons 085 060 0249
Bereikbaar tussen 08:00 en 18:00
info@letselschadehulp.nl
Microlab - 11de verdieping
Aert van Nesstraat 45
3012 CA Rotterdam
Een score van 4,7 uit 5 op basis van 391 reviews
Bel ons 085 060 0249
Bereikbaar tussen 08:00 en 18:00

Auto - fiets aanrijding: antwoord op 10 veelgestelde vragen

Table of contents

Een auto-fiets aanrijding kan leiden tot ernstige gevolgen voor zowel de automobilist als de fietser. Het is essentieel om te weten wat te doen in zo'n situatie, inclusief de juridische aspecten ervan. Onze letselschade advocaten zijn ruim ervaren met zulk soort situaties. In dit artikel geven zij antwoord op tien veelgestelde vragen over een auto-fiets aanrijding. Ook benoemen we enkele voorbeeld cases voor meer inzicht te krijgen in deze situaties.

Vraag 1: Ik heb een fietser aangereden wat nu?

Heeft u als automobilist een fietser aangereden? Dan is het belangrijk dat u op een adequate wijze handelt. Hieronder hebben wij een opsomming gemaakt van wat u het beste kunt doen.

  • In geval van lichte of ernstige verwondingen, raden wij aan de alarmlijn te bellen en medische hulp in te schakelen
  • Rijd in geen enkel geval door. Stop altijd en bespreek, indien mogelijk, de situatie met de persoon die u aangereden heeft.
  • Wissel altijd de gegevens met elkaar uit
  • Bij getuigen is het belangrijk dat hier de gegevens van worden gevraagd.

Vraag 2: Kan ik de fietser aansprakelijk stellen?

Ja, dit kan. Wanneer de fietser deels schuldig is aan de aanrijding kan de automobilist hem of haar aansprakelijk stellen. Let op!: dit is nooit voor 100% mogelijk omdat de fietser een beschermde verkeersdeelnemer is. Dit komt mede doordat een fietser kwetsbaarder is voor schade en letselschade. Bij het aansprakelijk stellen van een fietser is het volgende belangrijk

  • Er moet geen sprake zijn van verkeersovertreding
  • De automobilist moet goed en op tijd hebben geanticipeerd
  • Er moet sprake zijn van overmacht.

Mocht er aan bovenstaande eisen worden voldaan, dan kan een fietser gedeeltelijk aansprakelijk worden gesteld. In de praktijk blijkt echter dat in de meeste zaken de aansprakelijkheid toch bij de automobilist komt te liggen.

Vraag 3: Welke schade krijgt de fietser vergoed?

Als u een fietser hebt aangereden, dan kan de fietser gebruik maken van zowel directe als indirecte schade posten. Hierbij kunt u denken aan het volgende:

  • Medische kosten (waaronder kosten eigen risico, kosten voor verband)
  • Misgelopen inkomsten
  • Schade aan persoonlijke eigendommen
  • Smartengeld voor pijn/whiplash, verdriet en (mogelijke) verminderde levensvreugde
  • Hulp in het huishouden
  • Schade persoonlijke eigendommen

Vraag 4: Hoeveel schade krijgt de fietser vergoed?

Hoeveel schade de fietser krijgt vergoed is afhankelijk van het ongeval en wie hier de schuldige is.

  • Situatie 1: de automobilist is de schuldige. In dit geval krijgt de fietser alle schade vergoed tot een maximum van 100%.
  • Situatie 2: Beide verkeersdeelnemers zijn schuldig. Is de fietser deels schuldig? Dan krijgt hij alsnog 50% van de opgelopen schade vergoed.
  • Situatie 3: De fietser is schuldig. Ook in dit geval krijgt de fietser alsnog minimaal 50% van de schade vergoed. Alleen bij overmacht gelden andere regels.

Vraag 5: Ik heb een fietser aangereden en ben doorgereden wat nu?

Het is nooit verstandig om door te rijden na een auto-ongeluk. Of dit nu een fiets aanrijding is, een aanrijding met een voetganger of een aanrijding met een ander motorvoertuig. Wanneer u dit wel doet bent u niet alleen aansprakelijk voor de schade, maar kunt u ook nog een juridische vervolging of extra boete krijgen.

  • Een fietser kan hierbij een schadeclaim indienen bij het Waarborgfonds Motorverkeer
  • De fietser dient wel minimaal een getuige te hebben van de aanrijding
  • Het belangrijk is dat de fietser direct aangifte doet van de aanrijding wanneer hij of zij het kenteken niet kon noteren.
  • Fietser dient binnen 14 dagen aangifte te doen als hij of zij het kenteken wel kon noteren of fotograferen

Vraag 6: Welke verzekering geldt bij een auto - fiets aanrijding?

Bij deze soort aanrijding wordt er altijd aanspraak gemaakt op de autoverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering van de automobilist, zoals beschreven in de wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen.

Vraag 7: Wanneer is een fietser schuldig bij aanrijding?

Een fietser kan worden aansprakelijk gesteld voor aanrijding wanneer hij of zij met opzet het ongeluk veroorzaakt. Dit kan door opzettelijk door rood te rijden op een druk kruispunt, door aan de verkeerde kant van de weg te rijden. In theorie zou bij een ongeluk dan de fietser aansprakelijk zijn, maar in de praktijk komt dit nauwelijks voor. Dit heeft vooral te maken met artikel 185 Wegenverkeerswet, waarin de voetganger of fietser heel goed beschermd wordt. Hierin staan onder andere de volgende regels

  • Als een fietser of voetganger jonger dan 14 jaar is dient de bestuurder van het motorrijtuig de volledige schade te vergoeden
  • Is er geen sprake van overmacht? Dan krijgt een fietser of voetganger bij eigen schuld meer dan 50% van de schade vergoed. Hierbij speelt de ernst van verkeersfouten door beide partijen en de ernst van verwondingen een grote rol.
  • Doordat een fietser een verhoogd risico op zwaar letsel heeft, zal hij of zij in de praktijk nooit 100% aansprakelijk worden gesteld.

Vraag 8: Wat wordt de hoogte van de schadevergoeding?

Bij een fiets aanrijding komt er vaker een schadevergoeding voor. Dit is afhankelijk van het ongeval en de opgelopen schade. Zo zal zwaar letselschade als een lange termijn whiplash meer meewegen dan tijdelijke pijn aan een schouder. Om de hoogte van de schadevergoeding te bepalen zijn de volgende vragen belangrijk:

  • Hoelang duurt de herstelperiode?
  • Wat is de ernst van het letsel?
  • Wat heeft het slachtoffer misgelopen?
  • Wat is de aard en ernst van het letsel?
  • Welke onkosten heeft het slachtoffer gemaakt?

Een totale schadevergoeding kan pas worden vastgesteld nadat: de persoon helemaal is genezen van het ongeluk, er geen zicht meer is op genezing of er een medische eindtoestand is bereikt. Heeft u vragen over een van deze onderwerpen? Neem dan contact op met een van onze letselschade advocaten. Dit is altijd zonder verder verplichtingen.

Vraag 9: Wat als een fietser tegen een stilstaande auto is aangereden?

Bij deze situatie geldt er doorgaans een uitzondering, maar daarbij is het belangrijk om onderscheid te maken tussen het volgende: was het een stilstaande auto bij een stoplicht of was het een geparkeerde auto. Bij een geparkeerde moet de fietser in het begin de schade van de auto vergoeden. Een stilstaande auto neemt namelijk geen deel aan het verkeer, zoals beschreven in Artikel 185 Wegenverkeerswet. In dit geval zal een fietser niet zijn schade krijgen vergoed. Anderzijds kan het gaan om een stilstaande auto in het verkeer. In dit geval dient er gekeken te worden naar zaken als: "Stond de stilstaande auto niet te dicht op het fietspad?", "Had de stilstaande auto de fietser kunnen zien aankomen en meer ruimte te creëren?" en "Was er sprake van overmacht door een defect onderdeel op de fiets?".

Vraag 10: Fietser zonder licht aangereden wat nu?

Heeft u in het donker een auto fiets aanrijding? Ook dan gelden nog steeds de regels volgens Artikel 185 Wegenverkeerswet. Hierin staat dat een automobilist ook rekening dient te houden met een fietser zonder licht. Dus ook bij dit voorbeeld van een aanrijding met fietser, zal de fietser nooit volledig aansprakelijk zijn.

Letselschadezorg helpt u met de juridische hulp

Volgens artikel 6:96 van het Burgelijke Wetboek, heeft u in deze situaties recht op een vergoeding vanuit de verzekeraar van de tegenpartij. Op basis van de ernst, de gevolgen en het ontstaan van de situatie wordt de uiteindelijke vergoeding berekent. De juridische hulp die u hiervoor heeft ingeschakeld wordt ook 100% vergoed, onze hulp is dan ook 100% gratis. Neem vandaag nog contact op met een van onze specialisten voor meer informatie of een vrijblijvend gesprek.

Zij gingen u voor

Onze cliënten delen hen verhalen
Uitstekend
Een score van 4,7 uit 5 op basis van 391 reviews

Hoeveel Letselschadevergoeding
kunt u krijgen?

U kunt dit geheel vrijblijvend aanvragen en binnen 1 dag ontvangen!
Letselschade advocaat Vincent

Neem contact
met ons op

Rotterdam Building
Microlab - 11de verdieping
Aert van Nesstraat 45
3012 CA Rotterdam

KVK: 81777833
BTW: NL863400589B01
Mail: info@letselschadezorg.nl
Bel ons 085 060 0249
Bereikbaar tussen 08:00 en 18:00

Contactformulier

Wil je jouw letselschade melden of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op via het onderstaande formulier.

"*" indicates required fields

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram