Buitengerechtelijke kosten letselschade
Letselschadezorg op augustus 25, 2023
Als u letselschade heeft opgelopen door een ongeval of een medische fout, dan heeft u recht op een schadevergoeding. Maar hoe krijgt u die vergoeding? En welke kosten moet u maken om uw schade te verhalen?
We gaan u op deze pagina uitleggen wat buitengerechtelijke kosten zijn, welke kosten daaronder vallen, wie deze kosten moet betalen en hoe u juridische hulp kunt inschakelen om ervoor te zorgen dat u een vergoeding voor buitengerechtelijke kosten ontvangt.
Buitengerechtelijke kosten zijn de kosten die gemaakt worden om een schadevergoeding te krijgen voor letselschade, zonder dat er een rechter aan te pas komt. Deze kosten worden ook wel BGK genoemd.
BGK zijn bijvoorbeeld de kosten voor het inschakelen van een letselschadeadvocaat, een medisch adviseur of een rekenkundige. Deze deskundigen kunnen u helpen bij het vaststellen van de aansprakelijkheid, de hoogte en de duur van uw schadevergoeding.
Niet alle kosten die u maakt na een ongeval of een medische fout vallen onder de buitengerechtelijke kosten. Alleen de kosten die redelijkerwijs nodig zijn om uw schadevergoeding te krijgen, kunnen worden verhaald op de aansprakelijke partij, zoals:
De buitengerechtelijke kosten moeten in principe worden betaald door de partij die aansprakelijk is voor uw letselschade. Dit kan bijvoorbeeld de veroorzaker van het ongeval zijn, of diens verzekeraar.
Met andere woorden, u hoeft als slachtoffer geen eigen bijdrage te betalen voor de juridische hulp die u inschakelt. U kunt dus kosteloos een letselschade advocaat of een jurist in de arm nemen. De BGK wordt dan als onderdeel van uw schadevergoeding geclaimd bij de aansprakelijke partij.
De aansprakelijke partij is niet verplicht om alle buitengerechtelijke kosten te vergoeden. De kosten moeten namelijk voldoen aan de dubbele redelijkheidstoets. Dit houdt in dat de kosten zowel redelijk zijn in hoogte als in noodzaak.
Oftewel, de kosten moeten in verhouding staan tot de schadevergoeding die u krijgt, en ze moeten ook daadwerkelijk nodig zijn om uw schadevergoeding te krijgen.
De dubbele redelijkheidstoets wordt toegepast door de rechter, als er een geschil ontstaat over de hoogte van de BGK. Hierbij zal de rechter kijken naar de volgende factoren:
Als u het niet eens bent met de hoogte van de buitengerechtelijke kosten die de aansprakelijke partij u aanbiedt, kunt u hiertegen beroep aantekenen. U kunt dan een brief sturen naar de aansprakelijke partij of diens verzekeraar, waarin u uitlegt waarom u vindt dat de BGK te laag is.
Hierbij kunt u verwijzen naar de dubbele redelijkheidstoets en de factoren die hierbij een rol spelen. U kunt ook een specificatie meesturen van de werkzaamheden die uw juridische hulpverlener heeft verricht en de uren die hij of zij hieraan heeft besteed.
Om te voorkomen dat u zelf wordt geconfronteerd met een beroep op de buitengerechtelijke kosten van de andere partij, is het belangrijk dat u zorgvuldig omgaat met uw aansprakelijkheid.
Het is verstandig om zo veel mogelijk bewijsmateriaal te verzamelen over de toedracht en de gevolgen van het ongeval of de medische fout. Denk bijvoorbeeld aan foto’s, video’s, getuigenverklaringen, rapporten of bonnetjes. Dit kan u helpen om uw aansprakelijkheid te beperken of te weerleggen.
Als u letselschade heeft opgelopen door een ongeval of een medische fout, kan dit leiden tot een complexe procedure. Het kan daarom verstandig zijn om een letselschade jurist in de armen te nemen om ervoor te zorgen dat u een schadevergoeding ontvangt waar u recht op heeft.
Bij Letselschadezorg.nl ondersteunen we u in het gehele proces en zullen wij uw belangen behartigen in de letselschadezaak. We helpen u onder andere bij het aansprakelijk stellen van de tegenpartij en het berekenen van de hoogte van uw letselschade. Plan een afspraak en kom erachter hoe wij u kunnen helpen!
"*" indicates required fields