Letselschade: tegenpartij reageert niet, wat nu?
Letselschadezorg op oktober 2, 2023
Letselschade kan een ingrijpende gebeurtenis zijn, waarbij de juiste afwikkeling van groot belang is. Helaas komt het weleens voor dat de tegenpartij niet reageert op claims, wat voor veel frustratie en onzekerheid kan zorgen.
Op deze pagina bespreken we de stappen die genomen kunnen worden wanneer de tegenpartij niet reageert op een letselschade claim. We kijken hierbij naar de rol van de advocaat, de verzekering en geven inzicht in hoe lang een schadeafwikkeling mag duren.
Als u letselschade heeft opgelopen door het toedoen van een ander, heeft u recht op een schadevergoeding van de tegenpartij. Maar wat als de tegenpartij niet reageert op uw claim?
Dit kan verschillende redenen hebben, zoals het ontkennen van de aansprakelijkheid, het betwisten van de hoogte van de letselschade, of het negeren van uw brieven. In dat geval kunt u een aantal stappen ondernemen om uw recht te halen.
In veel gevallen is de tegenpartij die het ongeval heeft veroorzaakt verzekerd voor aansprakelijkheid. Denk bijvoorbeeld aan een autoverzekering, een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) of een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (BAV).
Als u letselschade heeft opgelopen door het toedoen van een verzekerde tegenpartij, kunt u uw claim indienen bij de verzekeraar van de tegenpartij. De verzekeraar zal dan namens de tegenpartij uw claim beoordelen en afhandelen.
Maar wat als de verzekeraar van de tegenpartij niet reageert op uw claim? Dit kan verschillende redenen hebben. Bijvoorbeeld, de verzekeraar heeft meer tijd nodig om uw claim te onderzoeken, de verzekeraar betwist de aansprakelijkheid of de hoogte van uw schade, of de verzekeraar probeert u af te schrikken of af te wachten.
Hoe dan ook, het is erg vervelend als u geen reactie krijgt van de verzekeraar, want dit betekent dat uw schadeafwikkeling wordt vertraagd of zelfs wordt geblokkeerd. Ook hier geldt dat het raadzaam is om een letselschade advocaat in te schakelen.
Een letselschade advocaat kan namens u contact opnemen met de verzekeraar en aandringen op een snelle en adequate reactie. Ook kan een letselschade advocaat juridische drukmiddelen gebruiken om de verzekeraar tot actie te dwingen, zoals het sturen van een sommatiebrief of het starten van een gerechtelijke procedure.
Mocht de tegenpartij in uw letselschadezaak een advocaat in de armen hebben genomen, dan mag u ervan uitgaan dat deze na de aansprakelijkheidsstelling binnen 14 dagen reageert op uw claim.
In uitzonderlijke gevallen kan het voorkomen dat u geen reactie ontvangt van de advocaat van de tegenpartij. Als dit het geval is, dient u zo adequaat mogelijk stappen te ondernemen. Het inschakelen van een letselschade advocaat is dan een belangrijke eerste stap.
Een letselschade advocaat zal namens u handelen en onderhandelen met de advocaat van de tegenpartij. Aangezien het een juridische kwestie betreft, kunt u in dergelijke gevallen beter niet namens uzelf handelen. Zo voorkomt u namelijk dat u akkoord gaat met een te lage schadevergoeding.
Een veelvoorkomende vraag in dit soort situaties is; "Hoe lang mag de afhandeling van letselschade duren?" Er is geen vaste, wettelijke termijn voor de schadeafwikkeling bij letselschade, maar er zijn wel enkele richtlijnen die zijn opgenomen in de Gedragscode Behandeling Letselschade (GBL).
Volgens de GBL moet de aansprakelijke partij of diens verzekeraar binnen 14 dagen reageren op een aansprakelijkstelling. Ook moet de verzekeraar binnen 14 dagen na de erkenning of de definitieve vaststelling van de schade de schadevergoeding uitbetalen. Daarnaast moet de verzekeraar regelmatig contact houden met het slachtoffer en voortvarend handelen bij de behandeling van de zaak.
Het is in alle gevallen belangrijk dat er voortgang wordt geboekt in een letselschadezaak. Indien de tegenpartij blijft zwijgen en er geen vooruitgang wordt geboekt, is het noodzakelijk om juridische stappen te overwegen. Dit is echter een laatste redmiddel wanneer u er met de tegenpartij, diens verzekeraar of advocaat niet uitkomt.
Dat een tegenpartij niet reageert bij het claimen van letselschade is geen veelvoorkomend probleem, maar het komt in de praktijk helaas weleens voor. Het kan zijn dat de tegenpartij zelf of de verzekeraar van de tegenpartij niet reageert op uw claim, waardoor uw schadeafwikkeling wordt vertraagd of zelfs wordt geblokkeerd.
Ongeacht of de tegenpartij wel of niet reageert op uw claim, is het nooit onverstandig om een letselschade jurist in te schakelen. Als u kiest voor een letselschade expert van Letselschadezorg.nl worden al uw zorgen uit handen genomen.
Het grote voordeel van onze dienst is dat u hier geheel gratis gebruik van kunt maken. Wij werken namelijk op basis van no cure no pay, wat inhoudt dat onze diensten alleen betaald hoeven te worden als wij erin slagen om een schadevergoeding voor u te claimen. Bovendien dienen de kosten voor juridische hulp dan ook betaald te worden door de tegenpartij.
Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe wij u kunnen bijstaan in uw letselschadezaak. Voorkom juridische conflicten en laat uw letselschadezaak over aan onze experts. Zo weet u zeker dat u een schadevergoeding krijgt waar u recht op heeft.
"*" indicates required fields