Letselschade verhalen op het Waarborgfonds
Letselschadezorg op augustus 25, 2023
Heeft u letselschade opgelopen door een ongeval met een motorvoertuig, maar kunt u de schade niet verhalen op de veroorzaker? Dan kunt u mogelijk een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer.
We leggen je graag uit wat het Waarborgfonds is, voor wie het bedoeld is, wanneer u er terecht kunt, welke voorwaarden er gelden, welke schade u vergoed kunt krijgen, hoe u schade kunt melden en of u een eigen risico moet betalen.
Het Waarborgfonds Motorverkeer is een stichting die in 1965 is opgericht om slachtoffers van ongevallen met motorvoertuigen te helpen als zij hun schade niet kunnen verhalen op de veroorzaker.
Het Waarborgfonds wordt gefinancierd door alle verzekeraars die in Nederland motorrijtuigenverzekeringen aanbieden. Zij dragen een percentage van de premie af aan het fonds.
Op zijn beurt wordt het Waarborgfonds weer gecontroleerd door de overheid en staat het onder toezicht van De Nederlandsche Bank.
Het Waarborgfonds Motorverkeer is bedoeld voor iedereen die schade heeft geleden door een ongeval met een motorvoertuig, zoals een auto, motor, bromfiets, scooter, tractor of vrachtwagen.
Hierbij maakt het niet uit of u zelf ook een motorvoertuig bestuurde, of dat u bijvoorbeeld een fietser, voetganger of passagier was. Het gaat erom dat de schade is veroorzaakt door een motorvoertuig en dat u de schade niet kunt verhalen op de aansprakelijke partij.
Er zijn verschillende situaties waarin u terecht kunt bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Hieronder zetten we de verschillende situaties voor je op een rijtje.
Indien de identiteit van de verantwoordelijke voor het incident onbekend blijft, kunt u een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer. Dit kan zich voordoen wanneer u betrokken bent bij een hit-and-run ongeval of wanneer uw geparkeerde voertuig schade oploopt door een onbekende chauffeur.
Als de schuldige partij van het incident bekend is, maar niet verzekerd was voor wettelijke aansprakelijkheid (WA), kunt u eveneens het Waarborgfonds Motorverkeer inschakelen. Dit scenario kan zich voordoen wanneer de dader zonder geldige verzekering reed of met een geschorst kenteken.
Indien de dader van het incident bekend is maar vanwege religieuze of levensbeschouwelijke redenen gewetensbezwaren had tegen het afsluiten van een WA-verzekering, is het mogelijk een beroep te doen op het Waarborgfonds Motorverkeer. Voorwaarde is dat de dader een officiële ontheffing van de overheid moet hebben om onverzekerd te rijden.
Het Waarborgfonds Motorverkeer kan tevens uitkomst bieden als de schuldige bekend is, maar het incident plaatsvond in een gestolen voertuig. Dit betekent dat de dader niet de rechtmatige eigenaar was van het voertuig waarmee het ongeval veroorzaakt werd. Tenzij de eigenaar medeplichtig was aan de diefstal, kan hij niet aansprakelijk worden gesteld voor de schade.
In het geval dat de schuldige partij van het incident bekend is, maar diens verzekeringsmaatschappij failliet is gegaan, kunt u een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer. Dit gebeurt wanneer de verzekeraar niet langer in staat is om de schade te vergoeden.
Naast de bovengenoemde situaties, moet u ook voldoen aan een aantal voorwaarden om in aanmerking te komen voor een schadevergoeding vanuit het Waarborgfonds:
Het Waarborgfonds vergoedt zowel materiële als immateriële schade die u heeft geleden door het ongeval met een motorvoertuig. Hieronder geven we u een aantal voorbeelden van de verschillende soorten letselschade waarvoor u een schadeclaim kunt indienen.
Immateriële schade is de schade die u niet kunt uitdrukken in geld, maar die wel een negatieve invloed heeft op uw welzijn, zoals:
Immateriële schade wordt uitgekeerd in de vorm van smartengeld. Het Waarborgfonds vergoedt smartengeld alleen als er sprake is van ernstig en blijvend letsel.
Als u schade wilt melden bij het Waarborgfonds Motorverkeer, moet u de volgende stappen volgen:
Het Waarborgfonds zal uw schadeclaim zo snel mogelijk in behandeling nemen en u op de hoogte houden van de voortgang. Het Waarborgfonds streeft ernaar om binnen zes maanden na ontvangst van uw schadeclaim een beslissing te nemen.
Als uw schadeclaim wordt toegekend, zal het Waarborgfonds u de schadevergoeding uitbetalen. Wordt uw schadeclaim afgewezen, zal het Waarborgfonds u de redenen daarvoor uitleggen. U kunt dan eventueel bezwaar maken of in beroep gaan tegen de beslissing van het Waarborgfonds.
Wilt u een schadevergoeding claimen bij het Waarborgfonds, moet u rekening houden met een eigen risico. Dit betekent dat u een deel van de schade zelf moet betalen. Het eigen risico geldt alleen voor materiële schade, niet voor immateriële schade. Het eigen risico bedraagt:
Het eigen risico wordt afgetrokken van de schadevergoeding die u ontvangt van het Waarborgfonds. U kunt proberen om het eigen risico alsnog te verhalen op de dader, als deze later alsnog bekend wordt.
Als de dader van het ongeval wel bekend is, kunt u uw schade rechtstreeks verhalen op de dader of diens verzekeraar. U hoeft dan geen beroep te doen op het Waarborgfonds.
Het verhalen van letselschade kan echter een complex en langdurig proces zijn, waarbij u te maken krijgt met juridische procedures, medische keuringen, onderhandelingen en discussies over de aansprakelijkheid en de hoogte van de schadevergoeding. Daarom is het verstandig om een letselschade jurist in te schakelen die u kan bijstaan bij het claimen van uw schade.
Schakel een letselschade jurist van Letselschadezorg in om tijdens het gehele proces nauw bijgestaan te worden. Wij zullen te allen tijde uw belangen behartigen en u helpen bij het verhalen van de schade aan de tegenpartij. Plan een afspraak en laat ons u helpen bij uw letselschadezaak.
"*" indicates required fields