100% Gratis Juridisch Advies
Hoogst mogelijke Schadevergoedig
15 Jaar Ervaring

Waarmee kunnen we je helpen?

Vergoeding bereken
Meld mijn schade

Contact

Bel ons 085 060 0249
Bereikbaar tussen 08:00 en 18:00
info@letselschadehulp.nl
Microlab - 11de verdieping
Aert van Nesstraat 45
3012 CA Rotterdam
Een score van 4,7 uit 5 op basis van 391 reviews
Bel ons 085 060 0249
Bereikbaar tussen 08:00 en 18:00

Kop staart botsing gehad, wie is aansprakelijk?

Table of contents

Stel u voor. U bent aan het rijden op de snelweg, het is druk, er staat een file en er heerst een zekere zin van chaos. Net wanneer u rustig maar geleidelijk de snelheid vermindert voor de file, hoort u een luide knal. Wat blijkt? Er is iemand tegen u aan gebotst. Wat doet u in zo'n situatie? Wie is aansprakelijk en komt u in aanmerking voor schadevergoeding? Deze en andere vragen zullen mogelijk door uw hoofd spoken. De juiste antwoorden voor deze vragen vinden blijkt moeilijker dan gedacht. Speciaal daarom hebben wij deze blog geschreven, waarin wij u gaan helpen met deze vragen!

Wie is er aansprakelijk voor een kop staart botsing?

De aansprakelijkheid betreffende een kop staart botsing is goed in de wet geregeld. U vindt deze wet terug onder artikel 19 "Het reglement Verkeersregels en Verkeerstekens". Deze wet luidt als volgt: "De bestuurder moet in staat zijn, zijn voertuig tot stilstand te brengen binnen een afstand waarin hij de weg kan overzien en waarover deze vrij is". Ofwel, in het beginsel is het achterste voertuig aansprakelijk voor schade die door een kop staart botsing wordt veroorzaakt. Een eventuele letselschade claim kunt u direct bij de autoverzekeraar van de aansprakelijke persoon indienen. Dit is geregeld in de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen.

Wat is een kop staart botsing?

Er wordt gesproken van een kop staart botsing wanneer er een auto tegen uw achterkant aan botst of wanneer u met uw auto tegen de achterkant van een andere auto aanbotst. Deze botsingen komen veel voor in de wereld. Ze kunnen ontstaan door een kleine afleiding tijdens het autorijden, een foute inschatting of door te weinig afstand te houden tussen het voertuig. Daarnaast kan het slechte weer ook zorgen voor een kop-staartbotsing, zoals bij regen of mist. Dit maakt rijden een stuk moeilijker en kan in sommige gevallen ook ervoor zorgen dat het zicht afneemt en kan dus zorgen voor meer verkeersongevallen.

Situaties waarbij de voorste bestuurder aansprakelijk is

Er zijn echter een paar uitzonderingen hierop, waarbij de achterste bestuurder niet direct aansprakelijk is.

  1. Onvoldoende afstand houden: Als de voorste bestuurder niet voldoende afstand houdt tot het voertuig voor hen en plotseling remt, kan de achteropkomende bestuurder mogelijk niet op tijd stoppen en een kop staart botsing veroorzaken.
  2. Onverwacht remmen zonder reden: Als de voorste bestuurder plotseling en onnodig remt, bijvoorbeeld om een afslag te nemen of om een object op de weg te vermijden zonder waarschuwingssignalen te geven, kan dit leiden tot een botsing met het voertuig erachter.
  3. Afremmen voor een overstekend dier: Ook plotseling afremmen voor een overstekend dier kan ervoor zorgen dat de voorste bestuurder aansprakelijk is voor de kop staart botsing. Volgens de wet gaat de doorstroming van het verkeer namelijk boven het dierenwelzijn.
  4. Achteruit rijden zonder zichtbaarheid: Als de voorste bestuurder achteruit rijdt zonder de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het controleren van de achteruitkijkspiegels of het inschakelen van de achteruitrijlichten, en hierdoor een botsing veroorzaakt met een achteropkomend voertuig.
  5. Storingen of defecten aan het voertuig: Als het voertuig van de voorste bestuurder plotseling stopt als gevolg van mechanische storingen, zoals falende remmen of een motorstoring, kan dit resulteren in een onvermijdelijke botsing met het voertuig erachter, waarbij de voorste bestuurder mogelijk aansprakelijk is voor het defect.
  6. Plotseling afsnijden van bestuurder: Ontstaat er een kop staart botsing door een afsnijding die geïnitieerd werd door de voorste bestuurder? Dan is hij aansprakelijk voor het ongeluk en eventuele schade.

Wat moet u doen na een kop staart botsing?

Om deze vervelende situatie op te lossen, is het belangrijk dat u met een aantal dingen rekening houdt. Hieronder hebben wij hiervan een lijstje opgesteld.

  1. Blijf kalm en beheers uw emoties.
  2. Controleer op letsels bij uzelf en passagiers, vooral op whiplash.
  3. Verplaats voertuigen indien mogelijk naar een veilige locatie.
  4. Activeer de alarmlichten om andere bestuurders te waarschuwen.
  5. Bel de politie voor een officieel rapport, ongeacht de schade.
  6. Wissel contact- en verzekeringsgegevens uit met andere partijen.
  7. Verzamel getuigenverklaringen en maak foto's van de schade.
  8. Meld het ongeval bij je verzekeringsmaatschappij.
  9. Raadpleeg een arts, zelfs zonder directe symptomen.
  10. Volg instructies van je verzekeringsmaatschappij en bewaar documentatie.

Wat moet u niet doen na een kop staart botsing?

Allereerst is het belangrijk dat u nooit doorrijdt na dit verkeersongeval. Ten eerste zal dit het proces veel moeilijker maken (u moet dan namelijk de schade verhalen bij het Waarborgfonds Motorverkeer), ten tweede kunt u of de andere bestuurder moeilijker een schadeclaim indienen, ten slotte kan het slachtoffer of de dader u aangeven bij de politie. Dit kan zorgen voor een strafrechtelijke procedure en dat wilt u natuurlijk liever voorkomen. Bent u aangereden en is de dader doorgereden zonder zijn gegevens achter te laten? Doe dan aangifte bij de politie en neem contact met ons op. Wij helpen u dan met het indienen van een aanvraag bij het Waarborgfonds Motorverkeer.

Waaruit bestaat een schadevergoeding bij een kop staart botsing?

De schadevergoeding bij een kopstaartbotsing bestaat uit een vergoeding van materiële schade en smartengeld. Hieronder geven wij een overzicht van de 10 bekendste materiële schadeposten bij letselschade:

  1. Reparatiekosten
  2. Medische kosten (voor het behandelen van een letsel)
  3. Inkomensschade
  4. Kosten voor revalidatie (fysiotherapie en ergotherapie)
  5. Psychologische therapie bij behandeling trauma
  6. Vergoeding voor permanent invalide of handicap
  7. Kosten voor huishoudelijke hulp
  8. Juridische kosten voor afhandelen zaak
  9. Verpleegkosten of verzorgingskosten
  10. Schadevergoeding voor persoonlijke eigendommen in voertuig

Gratis juridische hulp van letselschadezorg.nl

Al 15 jaar staat letselschadezorg.nl garant voor deskundig advies en ondersteuning bij het verhalen van schadevergoedingen. Wij zijn gespecialiseerd in het oplossen van gevallen waarbij letselschade is opgelopen door toedoen van anderen. Of het nu gaat om schade veroorzaakt door verkeersongevallen, bedrijfsongevallen, medische fouten of letsel door dieren, bij ons bent u aan het juiste adres. Vanaf het eerste contact tot aan de afwikkeling van de zaak bieden wij kosteloze, professionele begeleiding.

Zij gingen u voor

Onze cliënten delen hen verhalen
Uitstekend
Een score van 4,7 uit 5 op basis van 391 reviews

Hoeveel Letselschadevergoeding
kunt u krijgen?

U kunt dit geheel vrijblijvend aanvragen en binnen 1 dag ontvangen!
Letselschade advocaat Vincent

Neem contact
met ons op

Rotterdam Building
Microlab - 11de verdieping
Aert van Nesstraat 45
3012 CA Rotterdam

KVK: 81777833
BTW: NL863400589B01
Mail: info@letselschadezorg.nl
Bel ons 085 060 0249
Bereikbaar tussen 08:00 en 18:00

Contactformulier

Wil je jouw letselschade melden of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op via het onderstaande formulier.

"*" indicates required fields

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram