100% Gratis Juridisch Advies
Hoogst mogelijke Schadevergoedig
15 Jaar Ervaring

Waarmee kunnen we je helpen?

Vergoeding bereken
Meld mijn schade

Contact

Bel ons 085 060 0249
Bereikbaar tussen 08:00 en 18:00
info@letselschadehulp.nl
Microlab - 11de verdieping
Aert van Nesstraat 45
3012 CA Rotterdam
Een score van 4,7 uit 5 op basis van 391 reviews
Bel ons 085 060 0249
Bereikbaar tussen 08:00 en 18:00

Aanrijding van achteren, wie is er schuldig?

Table of contents

Een van de meest voorkomende ongelukken is een aanrijding van achteren. Bij een ongeluk is het ook altijd maar de vraag wie er schuldig is? Bent u dat of is de tegenpartij dat? Wie de schuldige is, heeft toch veel invloed op hoe de rest van het proces gaat lopen. Wij gaan u uitleggen hoe het proces kan verlopen bij een aanrijding van achteren werkt en wie er schuldig is.

De achterste bestuurder heeft altijd schuld, behalve bij onderstaande redenen

Het is natuurlijk nooit fijn als u aangereden wordt door een auto, maar wie is nu de schuldige in de situatie? Het antwoord op de vraag is lastiger te beantwoorden dan u zou verwachten. In bijna alle gevallen is de bestuurder die achterop rijdt schuldig aan de aanrijding. Het is echter belangrijk om te onthouden dat er ook een aantal uitzonderingen zijn, zoals:

  • Het voorste voertuig remt plotseling zonder geldige reden;
  • Als het achterste voertuig wordt afgesneden door het voorste voertuig. Hierbij kunt u denken aan het invoegen op de snelweg of bij het wisselen van rijstrook;
  • De voorste bestuurder doet plotseling remmen voor kleine dieren. Hiermee worden, volgens de wet, dieren kleiner dan een hond bedoeld. Grote dieren worden wél als een gevaar gezien.

Bovenstaande regels zijn de uitzonderingen op artikel 5 van de Wegenverkeerswet, welke u hier kunt lezen. Deze wet klinkt als volgt: “Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd." De reden dat er uitzonderingen zijn, is omdat deze wet wordt gezien als kapstokregeling is. Ofwel, specifieke situaties kunnen afwijken van de 'hoofdregel'.

Het is belangrijk om de situatie meteen met de desbetreffende verzekeringen te bespreken en het schadeformulier goed in te vullen. In deze situatie is het belangrijk om open en eerlijk te zijn, want op de lange termijn kan dit u alleen maar onnodig geld gaan kosten mocht u de schuldige of onschuldige zijn.

Wat moet u doen na een aanrijding van achteren?

Er zijn enkele dingen die van groot belang zijn om juist uit te voeren van deze situatie. Hieronder gaan wij enkele punten benoemen die belangrijk zijn in deze situatie:

  1. Zorg dat uzelf direct in veiligheid bent;
  2. Verzamel zo veel mogelijk bewijsmateriaal omtrent de situatie. Denk hierbij aan foto’s en gegevens van beide voertuigen;
  3. Vul het schadeformulier in met juiste informatie. Mocht u van mening verschillen met de andere partij, kies dan voor de volgende stap;
  4. Schakel de politie in mocht het nodig zijn;
  5. Laat een huisarts onderzoeken naar eventuele verborgen klachten en laat dit vastleggen in het medisch dossier;
  6. Neem contact op met ons om gratis uw schadeclaim te behandelen.

Wat moet je niet doen na een aanrijding van achteren

Laten we één ding vooropstellen: Rij nooit door na dit verkeersongeval! Dit zal het proces veel moeilijk maken, want u moet dan namelijk de schade verhalen bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Daarnaast wordt de situatie hierdoor lastiger gemaakt door middel van het niet kunnen invullen van het schadeformulier. Uiteindelijk kan dit resulteren in een strafrechtelijke procedure en dit willen we natuurlijk voorkomen. In het geval dat de tegenpartij door is gereden raden wij u aan om aangifte te doen bij de politie en contact met ons op te nemen.

Mogelijke klachten nadat u van achter bent aangereden

We zullen ze eerst onder elkaar zetten en dan dieper er op in gaan:

  • Whiplash, ofwel: schade aan uw hersenstam, wervels, spieren of nek banden;
  • Mogelijke psychische klachten, waaronder angst om in de toekomst auto te rijden. Hier schrijven we in de volgende kop meer over;
  • Duizeligheid, als gevolg van hersenstam trauma;
  • Een suizing in de oren;
  • Zeer gevoelig zijn voor geluid en licht, dit kan lijken op migraine;
  • Mminder kracht in de armen en benen gepaard met tintelingen;
  • Mogelijke minder voorkomende klachten.

Bij een aanrijding van achteren, oftewel een kop-staartbotsing, kunnen er verschillende dingen gebeuren. Afhankelijk van de snelheid waarmee de impact komt zal de auto beschadigd zijn en is het mogelijk dat u zelf schade oploopt. Een voorbeeld hiervan is een whiplash. Door de klap van de aanrijding is het mogelijk dat uw nek een zweepslag maakt. De nek banden, spieren, wervels en hersenstam krijgen hierdoor een enorme klap die veel schade kan verrichten. Een whiplash is iets waar je een lange tijd mee rond kunt lopen als dit niet goed wordt behandeld. Naast een whiplash is het ook mogelijk om kneuzingen, breuken van uw botten, hoofdpijn of psychische klachten op te lopen. Dit zijn allemaal aspecten die een grote rol zullen spelen in hoe het proces gaat verlopen.

Mogelijke psychische klachten

Zoals we al licht aanduidde in het vorige stuk, kunt u bij een aanrijding ook psychische klachten verkrijgen. U kan daar hier uitgebreid over lezen of de tekst hieronder lezen. Mogelijke psychische klachten na een ongeluk van achteren kunnen zijn, maar zijn niet beperkt tot:

  • Emotionele instabiliteit door hormoondisbalans;
  • PTSS (Posttraumatische stressstoornis)
  • Futloosheid;
  • Irreguliere slaappatronen;
  • Moeite met concentreren;
  • Geheugenproblemen;
  • Overgevoeligheid voor mentale prikkels;
  • Mogelijke depressie.

Merkt u last te hebben van één of meerdere van de bovenstaande klachten, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw arts. Het is ook zeer verstandig om een bureau in de hand te slaan om uw schadeclaim te behandelen. U moet vergoed worden voor uw schade, het maakt niet uit of deze schade fysiek of mentaal was. Neem vrijblijvend contact met ons op, wij vechten het voor u aan.

Wie is er schuldig bij een aanrijding met een fietser?

Het kan zomaar zijn dat je niet als automobilist van achter wordt aangereden, maar als fietser. Fietsers en voetgangers vallen onder de wet van “kwetsbare verkeersdeelnemers”. Dit houdt in dat er bij een fietsongeluk snel letsel geleden wordt. Aangezien fietsers en voetgangers extra kwetsbaar zijn bij een ongeluk, hebben wij altijd recht op een schadevergoeding van letselschade. Om het simpel samen te vatten is de automobilist altijd schuldig bij een aanrijding van achteren bij een fietser. Deze regeling werkt echter alleen als u door een automobilist wordt aangereden.

Schakel de hulp in van letselschadezorg

In het geval van een aanrijding van achteren heeft u al genoeg op uw bord. Wij van letselschadezorg kunnen u erbij helpen om het proces zo soepel mogelijk te laten verlopen. Het is mogelijk om u in het complete proces te ondersteunen, zodat u zich kan focussen op het herstellen.

Zij gingen u voor

Onze cliënten delen hen verhalen
Uitstekend
Een score van 4,7 uit 5 op basis van 391 reviews

Hoeveel Letselschadevergoeding
kunt u krijgen?

U kunt dit geheel vrijblijvend aanvragen en binnen 1 dag ontvangen!
Letselschade advocaat Vincent

Neem contact
met ons op

Rotterdam Building
Microlab - 11de verdieping
Aert van Nesstraat 45
3012 CA Rotterdam

KVK: 81777833
BTW: NL863400589B01
Mail: info@letselschadezorg.nl
Bel ons 085 060 0249
Bereikbaar tussen 08:00 en 18:00

Contactformulier

Wil je jouw letselschade melden of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op via het onderstaande formulier.

"*" indicates required fields

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram