100% Gratis Juridisch Advies
Hoogst mogelijke Schadevergoedig
15 Jaar Ervaring

Waarmee kunnen we je helpen?

Vergoeding bereken
Meld mijn schade

Contact

Bel ons 085 060 0249
Bereikbaar tussen 08:00 en 18:00
info@letselschadehulp.nl
Microlab - 11de verdieping
Aert van Nesstraat 45
3012 CA Rotterdam
Een score van 4,7 uit 5 op basis van 391 reviews
Bel ons 085 060 0249
Bereikbaar tussen 08:00 en 18:00

Botsing van achteren door plots hard remmen

Table of contents

Het plots hard remmen van een voertuig kan zorgen voor vervelende situaties. Wanneer er niet genoeg afstand is of als het snelheidsverschil te groot is, kan dit resulteren in een botsing. Bovendien kan het zorgen voor financiële schade aan de voertuigen. Veel voorkomende voorbeelden van plots hard remmen zijn een verkeersbord, flitspaal of een overstekend dier. Mocht dit resulteren in een botsing, dan noemt men dit remmen zonder verkeersnoodzaak, dan hangt de aansprakelijkheid hiervan af of het plotseling hard remmen noodzakelijk was. In dit artikel gaan we hier meer aandacht aan besteden en er uitgebreid op in.

Wat is een botsing van achteren?

Bij een botsing van achteren wordt een voertuig van achteren aangereden door een ander voertuig. In de praktijk komt het fenomeen kop-staartbotsing het meeste voor. Dit betekent dat het achterliggende voertuig op de achterkant van het voorliggende voertuig knalt. Op basis van snelheid, impact en algehele stevigheid van het voertuig kan dit zorgen voor lichte tot ernstige zware schade.

Mogelijke oorzaken bij botsing van achteren

  • Onoplettendheid van de bestuurder
  • Te weinig afstand houden tot het voorliggende voertuig
  • Afleidingen zoals gebruik van mobiele telefoon tijdens het rijden
  • Slechte weersomstandigheden zoals regen, mist of gladheid op de weg
  • Plotseling hard remmen zonder verkeersnoodzaak

Wanneer is plotseling hard remmen noodzakelijk?

Er kunnen zich veel situaties spelen waarin plotseling hard remmen noodzakelijk is en dus niet worden gezien als remmen zonder verkeersnoodzaak. Hieronder hebben wij vier voorbeelden van zulke situaties gegeven:

  • Overstekend kind: Kind dat onverwacht de straat oversteekt, tussen geparkeerde auto's, dwingt tot plotseling remmen om een aanrijding te voorkomen. Het beste is om te remmen zodat er een ongeluk en eventuele blijvende invaliditeit door letselschade voorkomen wordt.
  • Noodsituatie voertuig: Voertuig voor u dat abrupt stopt vanwege een noodsituatie, zoals een auto met pech, vereist snelle reactie om een botsing te voorkomen.
  • Noodrem voor obstakel: Onverwacht obstakel op de weg, zoals een omgevallen boom, dwingt tot onmiddellijke remmen om een ongeluk te voorkomen.
  • Noodrem door verkeerslicht: Springt een verkeerslicht plotseling op rood door een technisch effect? Dan mag u hard remmen indien dit niet voor problemen zal zorgen. Anders is doorrijden, de doorstroom van het verkeer, belangrijker.

Wanneer is plotseling hard remmen niet noodzakelijk?

In de volgende situaties wordt plotseling hard remmen niet als noodzakelijk gezien. Deze situaties worden gezien als remmen zonder verkeersnoodzaak.

  • Duidelijk zicht op situatie: Als de verkeerssituatie het toelaat en er voldoende ruimte is tussen uw voertuig en het voertuig voor u, kan een geleidelijke vermindering van de snelheid veiliger zijn dan plotseling hard remmen.
  • Gladdere wegen: Bij gladde wegen, zoals bij regen, sneeuw of ijs, kan plotseling hard remmen leiden tot verlies van controle over het voertuig. In plaats daarvan is het beter om de snelheid langzaam te verminderen en te anticiperen op mogelijke slipgevaar.
  • Dicht achteropkomend verkeer: Ziet u dat het voertuig achter u erg weinig afstand heeft? Kies er dan voor om snelheid te verminderen in plaats van plotseling hard te remmen.

Bij bovenstaande situaties kan de voorliggende bestuurder aansprakelijk worden gesteld voor het ongeluk.

Wie is er aansprakelijk bij een botsing van achter?

Bij het plotseling hard remmen is het niet altijd duidelijk wie schuldig is. Dit hangt ervan af of dit plotseling hard remmen met of zonder verkeersnoodzaak is. Is het zonder enige verkeersnoodzaak? Dan kan de voorligger als schuldige worden bevonden. We spreken van hard remmen zonder verkeersnoodzaak als er geen mensenlevens in gevaar zijn.

Kanttekening: Ook bij een verkeersnoodzaak dient de achterliggende bestuurder nog steeds voldoende afstand te houden. Mocht dit niet het geval zijn, dan kan de achterliggende bestuurder aansprakelijk worden gesteld.

Hoe zit het met de wet?

De aansprakelijkheid voor een botsing wordt volgens de wet geregeld op grond van artikel 5 Wegensverkeerswet. Volgens deze wet is het als bestuurder verboden op een zodanige manier te gedragen dat hierdoor gevaar ontstaat of kan ontstaan. Bovendien mag zo'n situatie geen direct verkeer hinderen. Remt een bestuurder zonder verkeersnoodzaak? Dan kan op grond van dit artikel aansprakelijkheid worden vastgesteld. Daarnaast is artikel 19 "Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990) van belang. In dit reglement staat dat een bestuurder in staat moet zijn het voertuig tot stilstand te brengen binnen een afstand waarop hij/zij kan overzien dat deze vrij is.

Schakel de hulp in van letselschadezorg

Heeft u een botsing van achter meegemaakt en zit u nu midden in een juridische procedure? Dan snappen wij dat u dit liever niet zelf wilt regelen. Geen zorgen, wij van letselschadezorg kunnen u erbij helpen om het proces zo soepel mogelijk te laten verlopen. Het is mogelijk om u in het complete proces te ondersteunen, zodat u zich kan focussen op het herstellen.

Zij gingen u voor

Onze cliënten delen hen verhalen
Uitstekend
Een score van 4,7 uit 5 op basis van 391 reviews

Hoeveel Letselschadevergoeding
kunt u krijgen?

U kunt dit geheel vrijblijvend aanvragen en binnen 1 dag ontvangen!
Letselschade advocaat Vincent

Neem contact
met ons op

Rotterdam Building
Microlab - 11de verdieping
Aert van Nesstraat 45
3012 CA Rotterdam

KVK: 81777833
BTW: NL863400589B01
Mail: info@letselschadezorg.nl
Bel ons 085 060 0249
Bereikbaar tussen 08:00 en 18:00

Contactformulier

Wil je jouw letselschade melden of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op via het onderstaande formulier.

"*" indicates required fields

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram