Botsing van achteren door plots hard remmen
Peter op maart 23, 2024
Het plots hard remmen van een voertuig kan zorgen voor vervelende situaties. Wanneer er niet genoeg afstand is of als het snelheidsverschil te groot is, kan dit resulteren in een botsing. Bovendien kan het zorgen voor financiële schade aan de voertuigen. Veel voorkomende voorbeelden van plots hard remmen zijn een verkeersbord, flitspaal of een overstekend dier. Mocht dit resulteren in een botsing, dan noemt men dit remmen zonder verkeersnoodzaak, dan hangt de aansprakelijkheid hiervan af of het plotseling hard remmen noodzakelijk was. In dit artikel gaan we hier meer aandacht aan besteden en er uitgebreid op in.
Bij een botsing van achteren wordt een voertuig van achteren aangereden door een ander voertuig. In de praktijk komt het fenomeen kop-staartbotsing het meeste voor. Dit betekent dat het achterliggende voertuig op de achterkant van het voorliggende voertuig knalt. Op basis van snelheid, impact en algehele stevigheid van het voertuig kan dit zorgen voor lichte tot ernstige zware schade.
Er kunnen zich veel situaties spelen waarin plotseling hard remmen noodzakelijk is en dus niet worden gezien als remmen zonder verkeersnoodzaak. Hieronder hebben wij vier voorbeelden van zulke situaties gegeven:
In de volgende situaties wordt plotseling hard remmen niet als noodzakelijk gezien. Deze situaties worden gezien als remmen zonder verkeersnoodzaak.
Bij bovenstaande situaties kan de voorliggende bestuurder aansprakelijk worden gesteld voor het ongeluk.
Bij het plotseling hard remmen is het niet altijd duidelijk wie schuldig is. Dit hangt ervan af of dit plotseling hard remmen met of zonder verkeersnoodzaak is. Is het zonder enige verkeersnoodzaak? Dan kan de voorligger als schuldige worden bevonden. We spreken van hard remmen zonder verkeersnoodzaak als er geen mensenlevens in gevaar zijn.
Kanttekening: Ook bij een verkeersnoodzaak dient de achterliggende bestuurder nog steeds voldoende afstand te houden. Mocht dit niet het geval zijn, dan kan de achterliggende bestuurder aansprakelijk worden gesteld.
De aansprakelijkheid voor een botsing wordt volgens de wet geregeld op grond van artikel 5 Wegensverkeerswet. Volgens deze wet is het als bestuurder verboden op een zodanige manier te gedragen dat hierdoor gevaar ontstaat of kan ontstaan. Bovendien mag zo'n situatie geen direct verkeer hinderen. Remt een bestuurder zonder verkeersnoodzaak? Dan kan op grond van dit artikel aansprakelijkheid worden vastgesteld. Daarnaast is artikel 19 "Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990) van belang. In dit reglement staat dat een bestuurder in staat moet zijn het voertuig tot stilstand te brengen binnen een afstand waarop hij/zij kan overzien dat deze vrij is.
Heeft u een botsing van achter meegemaakt en zit u nu midden in een juridische procedure? Dan snappen wij dat u dit liever niet zelf wilt regelen. Geen zorgen, wij van letselschadezorg kunnen u erbij helpen om het proces zo soepel mogelijk te laten verlopen. Het is mogelijk om u in het complete proces te ondersteunen, zodat u zich kan focussen op het herstellen.
"*" indicates required fields