Loonregres bij letselschade
Letselschadezorg op oktober 31, 2023
Een ongeval op het werk of in het verkeer kan grote gevolgen hebben voor uw werknemer. Naast lichamelijke en psychische schade, kan er ook sprake zijn van inkomensverlies in geval van arbeidsongeschiktheid bij letselschade.
Als werkgever bent u verplicht om het loon van uw werknemer door te betalen tijdens zijn of haar ziekteverzuim. Maar wat als het ongeval is veroorzaakt door een ander? Heeft u dan recht op een vergoeding van de schade die u lijdt als gevolg van het loonverlies?
Op deze pagina behandelen we alle belangrijke aspecten van het recht op loonregres bij letselschade, van de definitie tot de stappen die genomen moeten worden voor een succesvolle vordering.
Loonregres is het recht van de werkgever om de kosten van het doorbetaalde loon van een (deels) arbeidsongeschikte werknemer te verhalen op de aansprakelijke partij. Dit recht vloeit voort uit artikel 6:107a van het Burgerlijk Wetboek.
Loonregres betekent dus dat u als werkgever een deel van uw schade kunt terugvorderen van degene die het ongeval heeft veroorzaakt. Het is alleen mogelijk om gebruik te maken van dit recht als er sprake is van letselschade bij uw werknemer.
Het wettelijke recht op loonregres in geval van letselschade, dat een werknemer heeft opgelopen door de schuld van een ander, is vastgelegd in artikel 6:107a lid 2 BW. Dit is bepaald door de gedachte van de wetgever dat werkgevers, hoewel ze niet direct betrokken zijn, aanzienlijke schade kunnen lijden wanneer een werknemer uitvalt.
Zo zijn werkgevers verplicht tot loondoorbetaling in geval van een (deels) arbeidsongeschikte werknemer. Er zijn daarom verschillende dingen die u als werkgever kunt doen in geval dat uw werknemer (deels) arbeidsongeschikt raakt door het toedoen van een ander.
U kunt als werkgever aanspraak maken op loonregres als aan de volgende voorwaarden is voldaan:
Voorbeelden van situaties waarin u als werkgever loonregres kunt uitoefenen zijn:
Interessant? Lees snel meer over de regels van aansprakelijkheid bij een letselschade ongeval.
Het recht op loonregres voor een werkgever zal voornamelijk gebruikt worden om de kosten voor het doorbetaalde loon aan de werknemer te verhalen. Echter kan het recht op loonregres ook toegepast worden voor het claimen van de volgende schadeposten:
Ondanks dat het recht op loonregres erg breed kan worden toegepast voor het verhalen van diverse soorten schadeposten die een werkgever kan leiden, zijn er ook enkele beperkingen. Zo kunt u de volgende kosten als werkgever niet claimen:
Krijgt u als werkgever te maken met het recht op loonregres, bijvoorbeeld in geval van letselschade van een werknemer, dan zijn er enkele aandachtspunten om rekening mee te houden.
Het recht op loonregres betreft een zelfstandig verhaalsrecht dat de werkgever heeft. Dit betekent dat de werkgever niet afhankelijk is van de medewerking of toestemming van de werknemer om loonregres uit te oefenen.
De werkgever heeft het recht om zelfstandig een loonregres procedure te starten, los van eventuele stappen die de werknemer onderneemt. Met andere woorden, de werkgever kan onafhankelijk handelen om de loonkosten terug te vorderen op de aansprakelijke partij.
Het verhaalsrecht van de werkgever is beperkt tot het 'civiele plafond'. Dat wil zeggen dat de werkgever alleen het nettoloon kan verhalen dat hij of zij wettelijk verplicht is om door te betalen aan de werknemer.
Het civiel plafond wordt ook wel de grens van de burgerlijke aansprakelijkheid genoemd. Deze grens moet voorkomen dat de schadevergoeding die de aansprakelijke partij moet betalen niet oploopt.
Het recht op loonregres van de werkgever is een afgeleid recht is. Simpel gezegd betekent dit dat de werkgever alleen loonregres kan uitoefenen als de werknemer zelf ook recht heeft op een schadevergoeding van de aansprakelijke partij.
Als de werknemer geen recht heeft op een schadevergoeding, bijvoorbeeld omdat hij of zij zelf (mede)verantwoordelijk is voor het ongeval, of omdat hij of zij afstand heeft gedaan van zijn of haar vordering, dan kan de werkgever ook geen loonregres uitoefenen.
Het recht op loonregres van de werkgever is dus afhankelijk van het recht op schadevergoeding van de werknemer. Dit betekent ook dat de werkgever gebonden is aan dezelfde verweermiddelen, verjaringstermijnen en bewijslast als de werknemer.
Het proces van loonregres vorderen begint met het verzamelen van alle relevante documentatie, waaronder medische rapporten, arbeidsovereenkomsten en loonadministratie.
Vervolgens dient u een loonregres vordering in bij de aansprakelijke partij en onderneemt u eventuele verdere stappen op basis van de reactie van de tegenpartij of diens verzekeraar.
Een letselschade jurist of -advocaat kan u in dergelijke zaken bijstaan in het succesvol verhalen van de schade.
Om het proces van loonregres soepel te laten verlopen en om de belangen van zowel de werkgever als de werknemer te waarborgen, is het sterk aan te raden om juridische bijstand in te schakelen.
Een gespecialiseerde letselschade advocaat of -jurist kan u begeleiden bij elke stap van het proces en ervoor zorgen dat uw vordering op de juiste wijze wordt behandeld.
Al met al biedt loonregres bij letselschade een belangrijke juridische mogelijkheid voor werkgevers om de financiële impact van letselschade op hun werknemers te verlichten.
Door op de hoogte te zijn van de mogelijkheden en de juiste stappen te zetten, kunnen werkgevers ervoor zorgen dat zij krijgen waar zij recht op hebben.
"*" indicates required fields